15 napovedi stavk

Aktualno-politična novica
7. 2. 2022 - 16.00

Danes je za osnovnošolce in srednješolce pouka prost dan. Ministrica za izobraževanje, Simona Kustec, ga je namreč v srednješolskem koledarju za letošnje šolsko leto določila zato, da bi zmanjšala stroške dijakinj in dijakov, ki bi pred kulturnim praznikom v dijaške domove prihajali samo za en dan. 

Visokošolski sindikat Slovenije, v nadaljevanju VSS, od Vlade Republike Slovenije in povezanih ministrstev zahteva dopolnitve h kolektivni pogodbi, da bi odpravili nesorazmerja, ki so nastala z nedavnim dvigom plač zdravnikov in zobozdravnikov. V sindikatu ugotavljajo, da so se pravice visokošolskih delavcev v preteklih letih tudi sicer občutno zmanjšale v primerjavi z drugimi skupinami javnih uslužbencev. Če se v 30 dneh po objavi zahtev ne bodo začela pogajanja in se zaključila v razumnem roku, VSS napoveduje stavko delavk in delavcev v visokem šolstvu. To odločitev so sprejeli v kontekstu širšega združenja sindikatov javnega sektorja, ki že lep čas opozarja na iste probleme. 

Po stavki torej ne diši le v visokem šolstvu, temveč na široko po javnem sektorju. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, krajše SVIZ, je MIZŠ poslal javno pismo glede zahtevnih razmer v vrtcih in šolah, ki vztrajajo ob novem valu okužb. Ministrstvo je na dopis odgovorilo z oceno, da se varnost zaposlenih ob upoštevanju ukrepov ni zmanjšala in da so ustrezno poskrbeli za opremo, potrebno za izvajanje teh ukrepov. V odgovor na izpostavljene težave s prezračevanjem prostorov so tako na primer zopet poslali povezavo do priporočil glede prezračevanja, ki jih je SVIZ kritiziral. Ta zato svoje člane v vrtcih in šolah poziva, naj se prihodnji teden opredelijo do splošne stavke. Če se bodo člani strinjali, bodo stavko izvedli 9. marca.

Univerza v Novi Gorici je dobila novega rektorja in ekipo njegovih najožjih sodelavcev. Prejšnji rektor, doktor Danilo Zavrtanik, je svoj mandat, ki bi sicer trajal do junija, zaključil predčasno, njegovo mesto pa je prevzel doktor Boštjan Golob. Doktor Danilo Zavrtanik se je za predčasen zaključek mandata po lastnih besedah odločil zato, ker je bila nova ekipa že pripravljena na prevzem in se mu ni zdelo smiselno zavlačevati. Novi rektor, ki prihaja z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko, je bil izbran med 38-imi kandidati in poudarja, da si želi krepiti vezi z gospodarstvom. Njegove inavguracije se je udeležila tudi ministrica Simona Kustec.

Na Univerzi v Ljubljani pripravljajo Načrt uveljavljanja enakosti spolov. Več o projektu nam je povedala članica skupine, ki pripravlja omenjeni dokument, in članica rektorata univerze, Ksenija Vidmar Horvat.

IZJAVA

Ksenija Vidmar Horvat nam je v nadaljevanju na kratko pojasnila načrtovano časovnico projekta.

IZJAVA

Preobremenjenost delavcev v šolstvu in njihov primanjkljaj zaradi karanten je vlada v PKP 10 poskušala reševati z možnostjo sklepanja delovnih pogodb za določen čas brez javnega razpisa in vključevanjem študentov pod mentorstvom zaposlenih. Prejšnji teden pa je ministrica za izobraževanje, znanost in šport, doktorica Simona Kustec, podpisala še sklep, ki šolam namenja dodatna dva milijona evrov za plačilo nadomeščanj. 

Po tem, ko je Višje delovno in socialno sodišče v začetku februarja razsodilo v prid dijaka, ki mu pri pridobivanju Zoisove štipendije niso bili priznani dosežki iz šolskega leta 2019/2020, je ta pot odprta tudi za druge dijake. Študenti prava, ki prostovoljno delujejo v okviru Prve pravne pomoči ter sodelujejo z omenjenim dijakom in mnogimi drugimi, ponujajo svojo pomoč tudi ostalim, ki menijo, da so bili oškodovani zaradi neupoštevanja rezultatov.

Prejšnji teden smo v Akademskih 15 poročali o odstavitvi štirih članov upravnega odbora Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Doktorica Emilija Stojmenova Duh, doktor Tonček Kregar, doktorica Jana Kolar in doktorica Justina Erčulj so v odgovor vložili upravni spor in se bodo odločitev trudili pravno izpodbijati. Koordinacija raziskovalnih institutov Koris je medtem objavila protestno pismo proti vladni odločitvi, ki ga je podpisalo več kot dvajset slovenskih znanstvenih institutov. 

Razpis za vpis, Mitja Lainšček na čelo ARRS, načrt uveljavljanja enakosti spolov UL
 / 31. 1. 2022

 

TUJINA

Poglejmo v tujino. Februar velja v Združenih državah Amerike za mesec črnske zgodovine oziroma black history month, prvi dan v mesecu pa je vsaj ducat kolidžev prejelo domnevno lažne prijave o bombah. Šlo je za kolidže in univerze, ki jih v državi uradno označujejo kot zgodovinsko pomembne za afroameriške študente. Zaradi zgodovine podtikanja bomb afroameriškim institucijam in cerkvam, značilnega za rasizem 20. stoletja v ZDA, so omenjeni kolidži to označili kot rasistično potezo.

Januarja letos je bil na predlog vlade v upravni odbor Univerze v Črni gori imenovan Nikola Marojević kot predstavnik Srbske pravoslavne cerkve. Študentski parlament Univerze v Črni gori se je 17. januarja odzval z opozorilom, da je tovrstno imenovanje predstavnikov cerkve in religije v različne institucije politično nevarno, saj menijo, da še podžiga verske napetosti v državi. 

Na Japonskem poročajo o rekordnem številu zlorab otrok in porastu nasilja v družini v pandemičnem letu 2021. To pripisujejo tudi temu, da so imeli socialni delavci in delavke zaradi ukrepov proti epidemiji težave pri dostopu do družin. V zvezi s tem je pristojno ministrstvo zrahljalo pravilo glede starosti, do katere je lahko oseba v reji ali sirotišnici.

V Združenih državah Amerike pa bosta senat in predstavniški dom po mnogih podobnih poskusih zopet obravnavala predlog zakona, ki bi univerzam onemogočil dajanje prednosti potomcem alumnov in donatorjev pri razpisih za štipendije. Kljub preteklim neuspelim poskusom več kot 20 organizacij, ki so predlog zakona podprle, tokrat upajo na drugačno odločitev.

Ostajamo v deželi čez lužo, in sicer v zvezni državi Nova Mehika. V prejšnjem tednu so uvedli unikaten način spopadanja s pomanjkanjem učiteljskega kadra: delo učiteljev zdaj opravlja 78 članov nacionalne garde. Učitelji izpostavljajo, da ima sicer dobronameren projekt veliko pomanjkljivost – vojaki niso usposobljeni za pisanje delovnih načrtov, doseganje učnih standardov ali vodenje cele učilnice otrok.

Za konec pa še dobra novica: publikacija Svetovni indeks znanja 2021 je Slovenijo po vseh kazalnikih, ki zadevajo izobraževanje, uvrstila na 22. mesto med 154 državami, na področju douniverzitetne izobrazbe pa na kar 13. mesto.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Na Univerzi v Mariboru so objavili razpis za sofinanciranje mobilnosti v okviru programa Erasmus+ za študijsko leto 2022/23. Mariborske študentke in študenti se lahko tako na izmenjave do 15. marca prijavijo na matični fakulteti, nato pa še do 30. marca na Univerzi v Mariboru. 

Mladinski svet Slovenije je s prvim februarjem pričel iskati novega generalnega sekretarja ali sekretarko. Razpis je odprt še do valentinovega, v zameno za redno zaposlitev pa mora kandidat priložiti življenjepis in motivacijsko pismo.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness