15 novih vpisnih mest za potrebe kapitala

Aktualno-politična novica
31. 1. 2022 - 16.00

FOTO: Ilustracija: Marjan Manček - Mojca Pokrajculja 

 

Vlada je na sobotni seji 30. januarja potrdila vsebino razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za naslednje študijsko leto. Za vpis v prvi letnik je za redni in izredni študij skupaj razpisanih slabih 20.000 mest, od tega nekaj več kot tisoč mest za Slovenke brez slovenskega državljanstva in nekaj več kot dva tisoč mest za tujke, ki prihajajo iz držav zunaj EU. Ločevanje zadnjih dveh kategorij je novost, saj sta bili do letos združeni v eno kategorijo. Z letošnjim razpisom se število razpisanih mest ponovno prilagaja potrebam »trga« oz. kapitala po diplomantkah. Poleg tega je pomembno poudariti, da je v nasprotju z lanskim letom, ko je bila o praksi prilagajanja vpisnih mest potrebam kapitala sklicana razprava, na kateri so rektorji predstavili svoje ugovore, letos sprejetje razpisa potekalo brez večjih nasprotovanj.

Med javnimi visokošolskimi zavodi se je število razpisnih mest povečalo na dveh programih Fakultete za elektrotehniko, na Filozofski fakulteti v okviru novega univerzitetnega programa Portugalski jezik in književnost ter na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Na Univerzi v Mariboru se je število mest povečalo na Fakulteti za strojništvo in Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, na Univerzi na Primorskem pa na Fakulteti za vede o zdravju. Več vpisnih mest kot lani je razpisanih tudi na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu. Med desetimi zasebnimi visokošolskimi zavodi s koncesijo se je število mest povečalo na Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin. Prijava na prvi prijavni rok bo mogoča od 15. februarja do 18. marca na spletnem portalu eVŠ.

Z včerajšnjim dnem se je začel mandat novega vršilca dolžnosti direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, krajše ARRS, Mitje Lainščaka, ki je bil na položaj imenovan 30. januarja. Lainščaka, sicer vodje odseka za kardiologijo v Splošni bolnišnici Murska Sobota, stara zasedba upravnega odbora ni prepoznala kot primernega kandidata. Na mesto vršilke dolžnosti direktorice je odbor že dvakrat predlagal dr. Lidijo Tičar Padar, katere imenovanje je vlada prejšnji teden ponovno zavrnila.

Koga želi vlada nastavit danes?
 / 28. 1. 2022
Obenem je vlada razrešila tudi štiri od sedmih članov upravnega odbora: dr. Emilijo Stojmenovo Duh, dr. Tončka Kregarja, dr. Jano Kolar in dr. Justino Erčulj. Ob razrešitvi je dr. Emilija Stojmenova Duh na Twitterju zapisala, citiramo: »V trenutku, ko smo se člani UO zoperstavili političnemu kadrovanju in vztrajali pri kandidatki, ki je bila bistveno bolj primerna za vodenje ARRS, kot kandidat, ki ga je predlagal MIZŠ, smo bili nemudoma zamenjani z ‘ustreznimi’ in poslušnimi člani.« Na predlog ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so bili na njihova mesta imenovani novi predstavniki – dr. Igor Emri, dr. Gabrijela Horvat, Fidel Krupić in dr. Tina Tomažič.

Vlada Republike Slovenije je začela obravnavo ukrepov za zajezitev vpliva visokih cen energentov. Tega se lotevajo z vpeljavo energetskih bonov in večmesečne oprostitve plačevanja nekaterih prispevkov pri obračunu električne energije. Med upravičence pomoči pa ni bila vključena študentska populacija. Odziv ŠOU v Ljubljani v izjavi povzame predstavnica za odnose z javnostmi Iva Meršnik.

IZJAVA

Predsedstvo Študentske organizacije Slovenije, krajše ŠOS, je v ponedeljek, 17. januarja, sprejelo poziv k oddaji kandidatur za predsednico/predsednika študentske organizacije Slovenije in objavilo razpis za generalnega sekretarja ŠOS. Rok za oddajo kandidatur je bil prejšnji petek, 28. januarja 2022. Od predstavnika za odnose z javnostmi ŠOS smo danes izvedele, da je bila za vsako od razpisanih mest prejeta po ena kandidatura. Za mesto predsednice ŠOS je prispela kandidatura Marike Grubar, za mesto generalnega sekretarja ŠOS pa kandidatura Roka Petriča. Odpiranje kandidatur je potekalo danes na redni seji predsedstva ŠOS. Obe kandidaturi sta bili popolni, zato je predsedstvo sprejelo sklep, s katerim skupščini ŠOS predlaga kandidata v imenovanje, datum skupščine pa še ni znan.

Spremembe akta o ustanovitvi Zavoda Socialni inkubator Študentski kampus, kandidatura Roka Petriča
 / 19. 12. 2021
Že pred objavo razpisa je predsedstvo ŠOU v Ljubljani za kandidaturo na mesto generalnega sekretarja za mandatno obdobje 2022–2024 podprlo Roka Petriča. Na 9. redni seji študentskega zbora ŠOU, ki je potekala 16. decembra lani, so nekatere poslanke izpostavile problematičnost podpore Petričevi kandidaturi. Ta je namreč v času volitev v študentski zbor leta 2016 na filozofski fakulteti nadlegoval kandidatke opozicije, za kar mu je bila zaradi kršitve določil Zakona o javnem redu in miru za drzno, nesramno in žaljivo vedenje izrečena predpisana globa. Prijavo je takrat podala skupina študentk Filozofske fakultete, med katerimi je bila tudi Marike Grubar.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, krajše SVIZ, je vlado pozval k takojšnjim pogajanjem za izboljšanje razmer v vzgoji in izobraževanju. Glavni tajnik SVIZ-a, Branimir Štrukelj, je med drugim izpostavil povečane obremenitve vseh zaposlenih, izjemne kadrovske težave, neustrezno plačilo in mnoga tveganja za varnost in zdravje kot posledico rahljanja ukrepov, ki neposredno ogrožajo zdravje zaposlenih.

Nacionalni program za visoko šolstvo roma v parlament
 / 28. 1. 2022
Visokošolski sindikat Slovenije, krajše VSS, je objavil poziv poslanskim skupinam DZ k vložitvi in podpori amandmajev na predlog Resolucije o Nacionalnem programu visokega šolstva, krajše NPVŠ, 2021–2030. Dr. Gorazd Kovačič v imenu sindikata opozarja, da je v dokumentu nekaj škodljivih odločb. Dve sta se v dokumentu pojavili naknadno, po obravnavi na svetu za visoko šolstvo, in sta torej tipična »podtaknjenca«. Prva se nanaša na določanje proračunskega financiranja visokošolske dejavnosti glede na obseg pridobivanja tržnih sredstev. Druga pa je povezana s podporo zakonu NPVŠ, ki ga na MIZŠ pripravlja direktor agencije za kakovost v visokem šolstvu Nakvis. Po novem zakonu Nakvis pri vodenju akreditacijskih postopkov ne bi bil več zavezan določbam zakona o splošnem upravnem postopku. Na sindikatu opozarjajo, da bi to vodilo v manjšo pravno preglednost in več sodnih sporov. 

Delež učenk, ki se od uvedbe samotestiranja na osnovnih šolah 17. novembra lani zaradi nasprotovanja staršev oziroma skrbnikov izobražujejo na daljavo, se je s 3,61 odstotka znižal na 0,84 odstotka. Po podatkih MIZŠ se tako na daljavo trenutno izobražuje nekaj več kot 1500 učenk. Obenem je ministrstvo seznanjeno z dvanajstimi tožbami, ki so jih proti šolam vložili starši, ki menijo, da se s samotestiranjem v šolah posega v otrokove ustavne pravice. Do sedaj naj bi bile vse predlagane začasne odredbe, o katerih je sodišče že odločalo, zavržene, pravno zastopništvo šol pa je prevzelo državno odvetništvo. 

 

TUJINA

V Franciji so za dva meseca prestavili pisanje mature. Ta bo zaradi organizacijskih težav, povezanih z velikim številom obolelih z novim koronavirusom, namesto marca potekala maja. Poleg tega bodo srednješolke na maturi lahko izbirale med več vprašanji, opuščen pa bo del, ki ocenjuje jezikovne spretnosti. 

Pakistanska vlada je pripravila načrt finančne pomoči za afganistansko visoko šolstvo. V načrtu, ki je v zaključni stopnji obdelave, je za različne projekte, oblikovane v sodelovanju z afganistanskimi kolegi, namenjenih približno 64 milijonov dolarjev. Sredstva bodo med drugim namenjena razširitvi programa štipendij za afganistanske študente v Pakistanu, tehnični podpori pri nadgradnji in razvoju digitalizacije afganistanskih univerz ter obnovi univerzitetnih prostorov. Po nekaterih ugibanjih bi lahko digitalizacija visokošolskega izobraževanja in gradnja novih univerzitetnih objektov izboljšali izobraževalne možnosti žensk, vendar bo po poročanju University World News natančno porabo sredstev določila afganistanska vlada.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Mednarodna pisarna Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je objavila razpis za študentski izmenjavi v študijskem letu 2022/2023 s konzorcijem univerz avstralsko-evropske mreže AEN in univerz mreže MAUI v ZDA. Rok za prijavo je 10. februar 2022, prijave pa zbirajo po pošti na naslov Službe za mednarodno sodelovanje ali na elektronski naslov intern.office@uni-lj.si. Več informacij najdete na spletni strani mednarodne pisarne FF UL

Zveza Eutopia razpisuje štipendije v vrednosti do 1500 evrov za študentke 1. stopnje, ki imajo idejo za interdisciplinarni raziskovalni projekt. Raziskovanje bo potekalo v poletnem času na eni od članic zveze Eutopia. Rok za prijavo je 28. februar, več informacij in prijavni obrazec pa najdete na spletni strani Univerze v Ljubljani.

Ta četrtek, 3. februarja, bo ob 13. uri v sklopu portala STAznanost potekala spletna okrogla miza z rektorico in rektorji štirih slovenskih univerz. Govora bo o uspehih Univerze v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in v Novi Gorici na raziskovalnem področju, razvoju univerz, načrtih v novem letu ter razmerah v slovenski znanosti.

Na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo bo v četrtek, 3. februarja, ob 9.40 v predavalnici P3 potekala delavnica pisanja znanstvenih prispevkov. Vodili jo bosta dr. Daša Ličen in Tina Palaić, pred udeležbo pa je do 1. februarja obvezna prijava na elektronski naslov tina.ivnik@ff.uni-lj.si.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

📻❤

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness