15 strategij cepljenja

Aktualno-politična novica
19. 4. 2021 - 16.00

Prejšnji teden je potekal prvi krog volitev za rektorja Univerze v Ljubljani. Nobeden izmed štirih kandidatov ni prejel potrebne večine oziroma petdesetih odstotkov veljavnih glasov, zato bo končna odločitev znana po drugem krogu volitev. V njem se bosta soočila Igor Papič in Gregor Majdič. Ob upoštevanju izravnave zaradi različne “teže” glasov je Papič prejel 35,5 odstotka in Majdič 29,7 odstotka glasov. Volilno pravico je sicer imelo slabih 45.639 tisoč upravičenk in upravičencev, pri čemer je bila skupna udeležba 18,4-odstotna, samo pri študentski populaciji pa je bila udeležba 12,2-odstotna. Drugi krog volitev bo zopet potekal elektronsko, in sicer v sredo, 21. aprila, med 8. in 16. uro s pomočjo sistema Simply Voting. V univerzitetni redakciji smo o rektorskih volitvah podrobneje  poročali v današnji oddaji Volitve rekorja UL.

Povzetek prvega kroga, popotnica za drugi krog
 / 19. 4. 2021

Trenutni rektor Igor Papič nam do zaključka redakcije prej omenjene oddaje ni uspel poslati izjave, zato njegov nagovor predvajamo ob tej priložnosti.

Izjava   

Postopki proti mariborskim dijakom, ki so februarja sodelovali na shodu za vračanje v šolske klopi, se kljub številnim pozivom za zaustavitev nadaljujejo. 15. aprila je pred sodnika na mariborskem okrajnem sodišču stopila prva dijakinja. Po poročanju medijev jo je na sodišče pospremilo okrog 100 podpornikov, njen odvetnik Dino Bauk pa je po obravnavi povedal, da je predlagal ustavitev postopka in pričakuje, da bo sodišče sledilo njegovemu predlogu. V tem tednu je razpisan narok pri sodniku za prekrške za drugega kaznovanega dijaka, dan obravnave za tretjo dijakinjo pa je bil prestavljen in po naših podatkih zaenkrat še ni znan.

Prejšnji petek naj bi se začelo samotestiranje dijakov, vendar je bilo zaradi zamud pri dobavi testov prestavljeno. Z Ministrstva za zdravje so sporočili, da bodo o novem datumu šole in dijaki obveščeni naknadno, minister za zdravje Janez Poklukar pa je ocenil, da bi začetek testiranja lahko izvedli že v tem tednu. Državni sekretar Franc Vindišar je na novinarski konferenci pojasnil, da se bo samotestiranje izvajalo v šolah pred začetkom pouka in bo prostovoljno. Mladoletni bodo za testiranje potrebovali dovoljenja staršev. Za tiste, ki bi testiranje zavrnili, obstaja možnost, da bodo šolanje morali nadaljevati na daljavo. 

Samotestiranje za šolajoče se, pojasnilo ŠDL, zavrnili predlog novele zakona o vrtcih
 / 5. 4. 2021

Začetek samotestiranj za osnovnošolce prav tako še ni določen, več o tem bi bilo lahko znano po sestanku med predstavniki šolskega ministrstva in ravnatelji osnovnih šol, ki naj bi potekal danes. Predstavniki različnih civilnih iniciativ so prejšnjo sredo, 14. aprila, pred parlamentom predstavili svoje nasprotovanje uvedbi samotestiranja v šolah. Po besedah učiteljice Renate Filipič so zbrali več kot 21.000 podpisov, ki so jih želeli predati predsedniku vlade, predsedniku republike ter ministru za zdravje, vendar so zaradi neodzivnosti apel predstavili pred stavbo državnega zbora. Med drugim so kritični tudi do spreminjajočih se izjav vladnih predstavnikov glede samotestiranja otrok. Ena izmed udeleženk je napovedala, da bodo, če bo potrebno, otroke ščitili tudi s tožbami. 

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, krajše SVIZ, samotestiranje v šolah podpira, saj bi to najverjetneje prispevalo k zmanjšanju širjenja okužb, pri tem pa sporočajo, da je nujen dogovor s sindikatom. Opozarjajo namreč, da sodelovanje pri izvedbi samotestiranju z učenci ne spada med naloge iz veljavnih pogodb o zaposlitvi, niti niso zaposleni za to ustrezno strokovno usposobljeni.

Z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, krajše MIZŠ, sporočajo, da časovnica za izvedbo splošne in poklicne mature ostaja nespremenjena. Več informacij o izvedbi naj bi bilo oznanjenih na posebni novinarski konferenci, ki bo potekala ta teden. Na njej bodo prisotni ministrica Simona Kustec, direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc in predsednika obeh maturitetnih komisij.

Novost pri izvedbi letošnje mature pa je cepljenje maturantk in maturantov. Vlada Republike Slovenije je 15. 4. sprejela posodobljeno nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19, ki med prednostne skupine uvršča tudi maturante in maturantke ter zaposlene, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature in še niso bili cepljeni. Na novinarski konferenci 16. aprila je spregovorila generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič.

Izjava

Glede odločitve o cepljenju dijakov in dijakinj je Kerstin Petrič povedala še naslednje.

Izjava

Po besedah predstavnice ministrstva druge prednostne skupine ne bodo prikrajšane za cepljenje, čeprav bodo dijaki prišli na vrsto predvidoma že 23. aprila. Problem pri cepljenju lahko predstavlja tudi dejstvo, da časovnica izvedbe mature ostaja nespremenjena. Tako bo pri splošni maturi esej iz slovenščine na vrsti že 4. maja. Do takrat cepljeni še ne bodo razvili visoke stopnje zaščite pred virusom, ki jo zagotovi šele drugi odmerek cepiva. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je potrdila, da predlog za cepljenje maturantov ni prišel od svetovalne skupine. Uvrščanje dijakov na vrh cepilnega seznama pa je po navedbah Dnevnika tudi v nasprotju s priporočili Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni. Na centru poudarjajo, da bi bilo treba ne glede na druge vidike prednostno cepiti skupine z največjim tveganjem za težak potek bolezni.

Podpisniki poziva študentske skupnosti opozarjajo vlado Republike Slovenije in MIZŠ na aktualne probleme, s katerimi se soočajo študenti. Med podpisniki so predsedniki študentskih svetov univerz, predsedniki študentskih svetov stanovalcev, predstavniki študentskih organizacij, rektorji vseh treh javnih univerz, predsednik visokošolskega sindikata, predsednik sindikata SVIZ in predstavniki iniciative Študenti še obstajamo. Podpisniki očitajo vladi, da ni ustrezno posredovala pri reševanju študentske problematike v času epidemije ter pozivajo k njenemu reševanju z več zahtevami. Med njimi so ustrezen dialog in sodelovanje z vlado ter ministrstvom za izobraževanje in ministrstvom za delo, premik odprtja fakultet iz oranžne v rdečo fazo ob upoštevanju hibridnega modela ter natančnejši načrt in navodila za izvedbo naslednjega študijskega leta.

Skupina Študenti še obstajamo, ena izmed podpornic poziva, spodbuja k reševanju ankete z naslovom Študenti želimo nazaj na fakultete in k podpisu Peticije za takojšnje reševanje študentskih problematik. Po besedah enega izmed članov se pripravlja tudi vloga pobude za oceno ustavnosti odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih

Novinarska konferenca zaradi aktualnih razmer v študentskih domovih
 / 2. 4. 2021

Izjava

Po pričakovanjih sogovornika bi lahko vlogo z 10 do 15 podpisniki, ki so bili zaradi odlokov oškodovani, vložili že ta teden. 

Študentska organizacija Slovenije, krajše ŠOS, je zaradi trenj med upravo in stanovalci naslovila dopis direktorju ŠDL Tomažu Pečniku. V pismu med drugim navajajo: “... na ŠOS podpiramo Študentski svet stanovalcev Študentskega doma Ljubljana pri ohranitvi receptorske službe, ki jo izvajajo študenti. Ob tem obsojamo ignoriranje mnenja stanovalcev in mačehovski odnos do odraslih in odgovornih državljanov, ki bivajo v študentskih domovih, še posebej pa kritiziramo odstranjevanje in odtujevanje transparentov, s katerimi so stanovalci izvrševali pravico do svobodnega izražanja. Stanovalci študentskih domov so soustvarjalci vsebin in delovanja ŠDL in so tisti, ki morajo imeti glavno besedo pri upravljanju s premoženjem, ki so ga pomagali ustvariti.” 

Vprašanja stanovalcev Akademskega Kolegija
 / 25. 4. 2019

Uprava Študentskega doma Ljubljana je sicer prejšnji teden na spletni strani objavila pojasnila glede aktualnih vprašanj stanovalcev. V objavi so objasnili tudi potek nadaljnje uporabe Doma Akademski kolegij. Ta je, spomnimo, po dolgoletnem denacionalizacijskem postopku pripadel Mestni občini Ljubljana, krajše MOL, in ga ŠDL najema. “ŠDL si bo prizadeval, da se bo trenutna najemna pogodba, ki velja do konca aktualnega študijskega leta, podaljšala še za dve leti. V zvezi s tem je bil že dosežen načelni dogovor s pristojnim ministrstvom za zagotovitev ustreznih finančnih sredstev, predlog za podaljšanje pa je bil že posredovan na MOL.” 

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Danes od 16. ure dalje poteka oddaja Univerza 2025 – pogovor s kandidatoma za rektorja Univerze v Ljubljani. Oddajo pod mentorstvom realizirajo študenti in študentke programa Film in televizija na AGRFT. Prenos najdete na spletni strani Akademske televizije

Danes ob 18. uri sledi aprilski del v ciklu javnih tribun Radia Študent o krizi študentskega organiziranja. Tokrat bo tribuna posvečena konceptu predstavniške demokracije. V pogovoru bodo sodelovali trenutni in dva nekdanja predsednika študentskega zbora. Prenos v živo bo omogočen na YouTube in Facebook kanalu Radia Študent.

21. aprila bo potekal posvet o položaju študentov v Sloveniji. Na njem bodo spregovorili predstavniki študentske skupnosti, obravnavali pa bodo različna področja študentskega življenja. V ta namen so na ŠOS pripravili predlog Zakona za urejanje položaja študentov. Posvet se bo odvil v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije, za spremljanje pa bo omogočen prenos v živo. Več si lahko preberete na Facebook strani dogodka

 

Poziv študentske skupnosti Vladi Republike Slovenije in Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport

Podpora Študentske organizacije Slovenije Študentskemu svetu stanovalcev Študentskega doma Ljubljana

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.