Akademskih 15 na dom

Aktualno-politična novica
8. 8. 2022 - 16.00

Vir slike: "menstruating fairy" by D.C.Atty is licensed under CC BY 2.0.

Dijaška organizacija Slovenije in Študentska organizacija Slovenije sta na vlado, pristojna ministrstva, Nacionalni inštitut za javno zdravje in izobraževalne ustanove naslovili poziv k zagotovitvi brezplačnih menstrualnih higienskih pripomočkov. Sredstva bi morala biti zagotovljena iz državnega proračuna ali iz proračunov posameznih izobraževalnih ustanov, uvajanje brezplačnih higienskih izdelkov v izobraževalne prostore pa je po mnenju organizacij eden od načinov, s katerimi lahko kot družba posredno vplivamo na zmanjševanje revščine ter prispevamo k bolj vključujočemu šolskemu okolju in s tem omogočimo večjo blaginjo otrok in mladostnic. Kot primera dobre prakse sta predstavili akcijo Interact cluba: »Rabiš? Vzemi. Imaš? Pusti.« in akcijo dijaške skupnosti Prve gimnazije v Celju. Več o tej akciji pove predsednica dijaške skupnosti Sonja Drofenik.

IZJAVA

Drofenik o odzivu vodstva šole. 

IZJAVA

V Visokošolskem sindikatu Slovenije ter Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture so kritični do novega predloga akta, ki ga je pripravila Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, krajše ARRS. Splošni akt o postopkih sofinanciranja in ocenjevanja ter spremljanja znanstvenoraziskovalne dejavnosti je po besedah sindikatov slaba nadgradnja že zdaj nepreglednega pravilnika. ARRS pri pripravi predloga akta ni uveljavila določb Resolucije o znanstvenoraziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2030, pravila pa so nejasna, zato omogočajo arbitrarno izbiro na razpisih, saj odločilne vloge pri izboru projektov nima ocena projekta, pridobljena z mednarodno evalvacijo. Predlog akta ob tem odpravlja obvezo 60. člena Bele knjige, ki določa, da je treba najmanj enkrat mesečno posodabljati javno dostopne podatke o financiranju znanstvenoraziskovalne dejavnosti, in posledično zmanjšuje transparentnost poslovanja agencije. Sindikata sta opozorila še na druge nejasnosti in nedoslednosti, kot je vztrajanje pri kvantitativnem vrednotenju raziskovalnega dela – točkah SICRIS, ter na ARRS hkrati s pozivom posredovala pripombe.

Računsko sodišče je 14. julija ugotovilo, da pravni status članic javnih univerz v obdobju od 1. januarja 2020 do izdaje osnutka revizijskega poročila 5. maja 2022 ni bil učinkovito urejen. Fakultete članice Univerze v Ljubljani so za razliko od ostalih univerz samostojne pravne osebe in imajo status posrednega proračunskega uporabnika. Temu niso prilagojeni predpisi, ki urejajo pripravo letnih programov dela in letnih poročil, zlasti v povezavi z izkazovanjem premoženja. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je bilo na omenjeno problematiko opozorjeno, a kljub odločitvam ustavnega sodišča o tem, da je nejasna ureditev pravnega statusa članic javnih univerz neustavna, ni pripravilo predloga potrebnih sprememb Zakona o visokem šolstvu. Zato mora ministrstvo v roku 90 dni pripraviti odzivno poročilo.

Konec prejšnjega meseca so na seji vlade obravnavali spremembe proračuna za leto 2023 in predlog proračuna za leto 2024. Čeprav bo proračun za okrog 500 milijonov evrov višji kot letos, bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport dobilo manj sredstev. V primerjavi z letošnjim letom bo njegov proračun manjši za slab odstotek, ki znaša okrog 23 milijonov evrov. Minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič je ocenil, da ima resor glede na potrebe ključnega razvojnega sistema znanosti in izobraževanja 250 milijonov evrov premalo. Na dejansko vrednost razporejenih sredstev pa bosta vplivala še predvideno zvišanje plač v javnem sektorju ter upoštevanje inflacije. 

V pričakovanju rezultatov izbora nove urednice Tribune
 / 28. 5. 2022
V Sindikatu Mladi plus so na novinarski konferenci pretekli mesec opozorili na nepravilnosti, ki so jim dnevno priča zaposleni pri platformah Wolt in Glovo. Kurirke so plačane glede na prevoženo razdaljo in opravljene dostave, kar onemogoča dosledno načrtovanje prihodkov, obenem pa je zaposlenih preveč kurirk, da bi lahko vsaka od njih zaslužila dovolj za preživetje. Izkoriščanju so bolj izpostavljene študentke, ki jih Wolt pritegne z obljubami fleksibilnega delavnika in odličnega zaslužka, obenem pa imajo prav one omejen čas dela, kar znatno zmanjša njihove možnosti za dostave in posledično za zadosten zaslužek. 

Tribuna med 2015 in 2020
 / 14. 9. 2020
Pred dvema dnevoma je bil na Radioteleviziji Slovenija predvajan dokumentarni film Tribuna; Veseli upor, ki je dostopen na spletni strani televizije. Izpostavljeno je bilo tudi vprašanje prihodnosti študentskega časopisa. Rok za oddajo kandidatur za novo odgovorno urednico Tribune je bil pred skoraj štirimi meseci, natančneje 17. aprila, na vprašanje o tem, kdaj se bo programski svet sestal in izvedel volitve, pa do zaključka redakcije nismo prejele odgovora. 

Pri naših južnih sosedih te dni potekajo politično-verske debate. V šolskem letu 2023/24 bo osnovnošolcem od prvega do osmega razreda oziroma njihovim staršem na voljo zanimiva izbira med poukom verouka ali poukom kritičnega razmišljanja. V preteklih letih je bil verouk izbiren, otroci, ki se ga niso želeli udeležiti, pa so bili v podaljšanem bivanju. 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Še danes imate čas, da se prijavite na delavnico Skok v ulično kritiko, ki bo potekala od 17. do 27. avgusta ob festivalu Mladi levi. Delavnica je namenjena mladim od 18. do 30. leta, ki bi se radi preizkusili v kritiškem razmišljanju in pisanju o sodobnih uprizoritvenih praksah, imenovanih tudi postdramsko ali snovalno gledališče. Pisci bodo z vrstniško uredniško ekipo sproti pisali kratke kritiške zapise, ki bodo že med festivalom objavljeni na spletni kritiški platformi Kriterij, po en prispevek na dan pa bo predvajan v etru Radia Študent. Udeležba je brezplačna, prijave pa sprejemajo na elektronski naslov: samo.oleami@gmail.com

Uredništvi revij Razpotja in Časopis za kritiko znanosti vabita študentke, raziskovalke, piske, aktivistke in druge ljubiteljice humanistike in družboslovja na poletni tabor ob Bohinjskem jezeru Začetek je blizu: Kinetične misli za zatohle čase. Pristopnina za študentke znaša 20 evrov in krije hrano, kampiranje, izposojo kanujev, vodene pohode ter kombi prevoz od in do železniške postaje. Prijave so odprte še danes, več informacij pa najdete na spletni strani revije Razpotja. 

Reciklart – umetniški festival recikliranja in DIY kulture vabi na 8. Reciklart, ki bo letos potekal med 10. in 13. avgustom na Trgu brez zgodovinskega spomina na Metelkovi. Obeta se pester program – delavnice, koncerti, performansi, razstavi, filmska projekcija in druženje. Udeležba na celotnem festivalu je brezplačna, donacije pa zelo dobrodošle.

Na zaključni dan festivala Grounded, v soboto, 13. 8., bo ob 17.30 v Cukrarna baru potekala delavnica z naslovom Od posameznice do skupnosti: Kako misliti varnejše klubske prostore? Delavnica bo posvečena nasilju, ki so ga ženske in LGBTQ+ osebe deležne v barih in nočnih klubih, ter spremembam, ki so že bile uvedene, nasvetom za varnejše dogodke in splošnim napotkom za varnejše nočno življenje. 

Brezplačnih menstrualnih higienskih pripomočkov si želita Eva in vajenka Nika. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness