Akademskih 15 novega študijskega leta

Aktualno-politična novica
4. 10. 2021 - 16.00

*Vir fotografije: STA  

Pogovor z dr. Gregorjem Majdičem, novim rektorjem UL
 / 30. 9. 2021

V študijsko leto smo vstopili z novim rektorjem Univerze v Ljubljani. V Zbornični dvorani Univerze je v četrtek, 30. septembra, potekala slovesnost ob njegovi inavguraciji. Novi rektor Gregor Majdič, ki prihaja z Veterinarske fakultete, bo Univerzo vodil od 1. oktobra 2021 do 30. septembra 2025. Na univerzitetni redakciji smo pripravili intervju, ki mu lahko prisluhnete na spletni strani Radia Študent. 

Novo študijsko leto je že takoj prineslo številne zaplete. Obiskovanje študijskega procesa in bivanje v študentskih domovih namreč zahtevata pogoj PCT, pri čemer imajo študentje možnost samotestiranja. Z vrnitvijo receptorske službe v študentske domove se je pojavila tudi zahteva po izpolnjevanju pogoja PCT dežurnih. Uprava Študentskega doma Ljubljana je presodila, da so za delo nadzorovanja samotestiranja najbolj primerni predstavniki in namestniki domov, torej člani Študentskega sveta stanovalcev, ki naj bi to delo opravljali “prostovoljno”, torej neplačano. Ob tem se kot problem kaže tudi, da se samotestiranje po pravilih izvaja v določenih skupnostnih prostorih, ki posledično ne smejo biti v uporabi za ostale stanovalce. 

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, krajše AGRFT, je dobila nove prostore na Aškerčevi. Prizadevanja za reševanje prostorske stiske akademije segajo že v leto 2004, 2004, ko je bilo izgradnji akademije namenjeno zemljišče na Roški cesti, a do realizacije projekta ni prišlo. Dekan AGRFT Tomaž Gubenšek je povedal, da si želijo, da bi akademija postala kulturni center Univerze v Ljubljani in tudi širše. Med drugim je izpostavil idejo o akademijskem gledališču z rednim sporedom, ki bi bilo odprto za širšo javnost, in rednih filmskih projekcijah v njihovem kinu.

V četrtek, 30. septembra, so na 22. redni seji odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino obravnavali predlog odloka o ustanovitvi samostojnega visokošolskega zavoda Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto, ki so ga v parlamentarni postopek vložili poslanke in poslanci SDS, NSi in SMC. Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto se po neuspešnem poskusu iz leta 2018 ponovno poteguje za status samostojnega visokošolskega zavoda in za financiranje iz državnega proračuna. Ministrstvo za izobraževanje v času Cerarjeve vlade je predlog zavrnilo s pojasnilom, da so študijske vsebine, ki jih ponuja, že zagotovljene znotraj javne mreže oziroma dveh javnih univerz, zato ni potrebe po ustanovitvi novega zavoda. Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni opozori na vzporednost dveh procesov: ob tem še procesa ustanavljanja javne Univerze v Novem mestu. 

IZJAVA

Samo Bevk iz vrst poslanske skupine SD dodaja, da vlada k tej točki dnevnega reda ni podala mnenja in opozarja: 

IZJAVA

Poslanec Levice Matej T. Vatovec opozarja na strankarske povezave. 

IZJAVA

Nadaljujejo se zagate v zvezi z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, krajše ARRS. V Visokošolskem sindikatu Slovenije so 16. avgusta na ARRS naslovili javni poziv, v katerem so izpostavili nekaj kritičnih stališč v zvezi z delovanjem agencije ter ob tem zastavili nekaj vprašanj, kako bo ta zanje zelo pomemben razpis rešen in kako bo zagotovljena pravična obravnava vseh prijavljenih. Na odgovore, ki so jih prejeli, so zapisali repliko in poudarili, da so se organi ARRS izognili ugotavljanju odgovornosti za razpisni fiasko in niso implementirali novih zakonskih zahtev o izogibanju nasprotju interesov. Menijo, da organi agencije v odgovoru želijo prepričati tako akademsko kot splošno javnost o naključni tehnični napaki pri obdelavi prijav na projektni razpis, učinkovitem obvladovanju nasprotja interesov in dialoški naravnanosti do širše akademske skupnosti. 

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je s sopodpisniki na pobudo Študentske organizacije Slovenije prvega oktobra v zakonodajno proceduro vložil novi Zakon o urejanju položaja študentov. 

Jutri, 5. oktobra, bodo potekale volitve v Svet vlade za mladino, krajše SVM. SVM je strokovno in posvetovalno telo vlade, ki zanjo opravlja strokovne naloge in ji nudi pomoč pri odločanju o zadevah s področja mladih. V praksi to pomeni, da spremlja, ugotavlja in ocenjuje položaj mladih v družbi, predlaga ukrepe in spremlja upoštevanje interesov mladine v drugih politikah na državni ravni ter obravnava in podaja mnenje k predlogom zakonov in drugih predpisov ter ukrepov, ki se dotikajo mladih. 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Univerza v Ljubljani v sodelovanju z Zdravstvenim domom Ljubljana 5., 6. in 7. oktobra organizira cepljenje v bližini fakultet, akademij in študentskih naselij. Več informacij in prijavnico lahko najdete na spletni strani Univerze v Ljubljani

Za vse, ki imate odprta vprašanja, vezana na cepljenje, pa bosta danes in jutri s strani Univerze v Ljubljani, obakrat ob 17. uri, organizirana spletna pogovora z naslovom Dileme o cepljenju. Današnji pogovor je namenjen predvsem študentkam in študentom, saj bodo sogovorniki študentke, študenti medicine in farmacije, torkov pogovor pa je namenjen vsem na Univerzi v Ljubljani in širši javnosti. Sogovorniki bodo rektor in prorektorica Univerze v Ljubljani ter profesorica in profesorja Univerze, predstavnica in predstavnika medicinske in pravne stroke.

V oktobru na več krajih poteka študentska krvodajalska akcija Častim pol litra. Zaradi varnosti krvodajalcev ter zaposlenih na enotah transfuzijske medicine in preprečevanja prenosa koronavirusa bo tokrat izvedena v prilagojeni obliki. Na odvzem krvi se bo treba predhodno telefonsko prijaviti. Več informacij in termine odvzema krvi najdete na Facebook strani Častim pol litra.

V okviru festivala Mesto žensk so dijakinje in dijaki v letu zapiranja šol in javnega življenja med februarjem in oktobrom od blizu in na daljavo raziskovali institucijo šole. Svoja opažanja bodo predstavili v predstavi z naslovom Vse je v redu, ki se bo premierno odvila v soboto, 9. oktobra, ob 19. uri na Šentjakobskem odru. 

Odprt je razpis SRČNA UL za dodelitev finančne pomoči študentkam in študentom v stiski. Pomoč lahko vsebuje sofinanciranje najemnine in bivanjskih stroškov, nakup živil in oblačil, študijskega materiala in/ali študiju namenjene računalniške opreme. Razpis je odprt do 15. oktobra, več o razpisnih pogojih in vlogo za prijavo pa najdete na spletni strani Univerze v Ljubljani

Slovenska filantropija je ponovno zbrala prostovoljske aktivnosti za mlade v šolskem letu 2021/2022. Vse zbrane aktivnosti so namenjene mladim prostovoljcem do 30. leta, katalog pa je dostopen na spletni strani: “prostovoljstvo.org”

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness