Akademskih 15 o novem rektorju

Aktualno-politična novica
26. 4. 2021 - 16.00

Povzetek prvega kroga, popotnica za drugi krog
 / 19. 4. 2021
Današnjih Akademskih 15 začenjamo z novico o izvolitvi novega rektorja Univerze v Ljubljani. V drugem krogu volitev je bil na mesto rektorja s skoraj 55-odstotno podporo izvoljen profesor doktor Gregor Majdič. Majdič v svoji prorektorski ekipi, ki jo bo sestavil jeseni, vidi Antona Ramšaka s Fakultete za matematiko in fiziko, Ksenijo Vidmar Horvat s Filozofske fakultete in Matjaža Drevenška z Akademije za glasbo, za četrtega prorektorja pa se še ni odločil. Z novim rektorjem se bomo v kratkem pogovarjali v intervjuju univerzitetne redakcije.

Študentje se z današnjim dnem vračamo na fakultete in v študentske domove. Študij bo po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje potekal na hibridni način. Iniciativa MI SMO ŠDL je na istoimenskem Facebook profilu objavila zapis Študent trpi, uprava molči! Člani in članice se sprašujejo, kako se je uprava Študentskega doma Ljubljana izkazala v spopadanju z epidemijo. V prvi točki ugotavljajo, da uprava ni pripravila načrta za drugi val in upoštevala mnenja stanovalcev. V upanju na boljši drugi val je Študentski svet stanovalcev, v nadaljevanju ŠSS, pripravil poročilo o izkušnjah študentov v prvem valu in ga posredoval na upravo. Po besedah ŠSS uprava ni upoštevala nobenega predloga iz poročila. Izpostavili so primer vračanja stanovalcev po stvari. Zaposleni mnogim niso omogočili dostopa do osebnih stvari, ki so jih imeli v sobah, ob tem pa so se do tistih študentov, ki so ta problem izpostavljali, obnašali zaničevalno in pokroviteljsko. V zapisu so poudarili tudi slabo komunikacijo zavoda in odnos do študentov. Povezava do celotnega zapisa je dostopna na spletni objavi prispevka.

Člani in članice iniciative Študentske domove študentkam in študentom so objavili odziv na pojasnilo uprave ŠDL in povabili direktorja na javno tribuno. Uprava je namreč 12. aprila z obvestilom na portalu MojŠtudent svoje stanovalce preusmerila na spletno stran, kjer so si lahko prebrali pojasnilo glede problematike receptorskega dela, varovanja in kartičnega sistema. Več pove član iniciative Lenart K. Kokalj.

IZJAVA

Zveza študentskih klubov Slovenije, krajše ŠKIS, je podprla Študentski svet stanovalcev Študentskega doma Ljubljana. V dopisu, naslovljenem na direktorja ŠDL Tomaža Pečnika, so izrazili nestrinjanje z izseljevanjem stanovalcev, ukinjanjem receptorskega dela ter povečevanjem nadzora.

V četrtek, 22. aprila, je potekala 7. redna seja Študentskega zbora ŠOU, na kateri so poslanci in poslanke izvolili novo sestavo volilne komisije, pregledali poslovno in finančno poročilo za leto 2020 ter prisluhnili poročilu predsedstva. Poslanka opozicijske poslanske skupine Zagnana akademska skupnost Sarah Tkalec je opozorila na več nepravilnosti.

IZJAVA 

Imenovanje volilne komisije, finančno poročilo za leto 2020 in poročilo predsedstva
 / 26. 4. 2021
 

IZJAVA

Kljub opozorilu se je seja ŠOU nadaljevala. Preostali poslanci in poslanke so s sedemindvajsetimi glasovi na mesto predsednice volilne komisije izvolili Medino Ćehić, sicer sestro Rasima Ćehića, drugače vodjo resorja za ŠOVZ in članico prejšnje volilne komisije, ki je delovala v nasprotju s pravilniki. Povzetku seje lahko prisluhnite danes ob 18. uri v oddaji 5 minut za boljši ŠOU.

Od študentov še k dijakom. Okrajno sodišče v Mariboru je napovedalo ustavitev postopka zoper mladoletnega dijaka Matica Gosaka, ki je februarja sodeloval na protestu za odprtje šol. Okrajna sodnica se je dijaku v imenu sodstva opravičila. Dva dni kasneje je sodišče postopek ustavilo tudi zoper dijakinjo, ki je bila v enakem postopku zaslišana marca. Odvetnik dijakov Dino Bauk takšno odločitev pričakuje tudi v primeru druge dijakinje, ki še nima novega datuma, saj je bil zanjo razpisani narok zaradi omejenega delovanja sodišč pred tremi tedni prestavljen.

Na vrata dijakov in dijakinj trka matura. Ta se bo ob upoštevanju varnostnih priporočil izvedla v fizični obliki po nespremenjenem maturitetnem koledarju. Maturanti, ki bodo v času pisanja mature v karanteni, bodo lahko k maturi pristopili z negativnim izvidom PCR-testa, ki ne bo starejši od 24 ur. Tisti, ki bodo v času opravljanja mature v spomladanskem roku imeli potrjeno okužbo s koronavirusom, bodo imeli možnost opravljanja mature v jesenskem roku s priznavanjem za nazaj. Vsebinsko bodo pri osnovnih predmetih upoštevane določene prilagoditve, kot so: 15-odstotno zmanjšan obseg snovi, povečana predvidljivost, več matematičnih formul, večja izbirnost, 10-odstotni bonus za vse predmete, ki se bo upošteval pri tistem delu, ki ga bo maturant rešil najslabše, in podobno.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Jutri, na dan Osvobodilne fronte, bo na vsesplošnem protestu pred stavbo Univerze v Ljubljani tudi študentski blok. Začel se bo z zborom pred univerzo ob 16.45 in se nadaljeval v smeri Prešernovega spomenika.

Društvo študentov primerjalne književnosti vabi na pogovor o duševnem zdravju študentov. V seriji dveh predavanj, namenjenih odprtju dialoga o duševnem zdravju študentov med epidemijo, bo kot prvi spregovoril izredni profesor doktor Robert Masten z Oddelka za psihologijo ljubljanske Filozofske fakultete. Študentom bo predstavil svoja opažanja s področja duševnega zdravja v zadnjem letu, spregovoril o možnostih pomoči pri spopadanju s stiskami in kako smo lahko v oporo kolegom in svojcem, odgovarjal pa bo tudi na vprašanja študentov. Pogovor se bo odvil v petek, 30. aprila, ob 18. uri prek platforme Zoom.

Študentsko politološko društvo Polituss vabi na predavanje: Amerika po Trumpu: je res vse drugače? Na predavanju bodo orisali vpliv strukturnih predpogojev na politično dogajanje v ZDA in odprli nekatera preredko naslovljena vprašanja. Dobršen del predavanja bo namenjen analiziranju obstoječega povolilnega stanja, pri čemer se bodo spraševali, kaj vse se je oziroma ni spremenilo. V drugem delu se bodo posvetili vlogi medijev pri ohranjanju in utrjevanju obstoječih razmerij moči v ameriškem političnem sistemu ter družbi. Predavanje se bo odvilo v četrtek, 29. aprila, ob 17. uri prek Zooma. Več informacij si lahko preberete na Facebook strani dogodka.

Vodnikova domačija vabi k vpisu v malo šolo moderiranja literarnih dogodkov. 13-urna mala šola obsega dve skupni predavanji, individualne vaje ter vaje v skupini. Izvajala se bo od 10. maja do 1. junija. Prijave so brezplačne in odprte do 6. maja. Več informacij najdete na spletni strani Vodnikove domačije.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness