AKADEMSKIH 15 OBSTOJA

Oddaja
25. 2. 2015 - 14.00

V današnjih Akademskih 15 vas pozdravljamo z novicami iz Nizozemske. Univerzo v Amsterdamu so študentje trinajsti dni zasedali. Razloga sta, tudi na Slovenskem že dobro poznani praksi, krčenje finančnih sredstev za potrebe izobraževanja in vdor neoliberalne agende v visoko šolstvo, ki zahteva podreditev izobraževanja profitu. Protestnikom je zaradi zasedanja bila naložena denarna kazen v vrednosti tisoč evrov za vsak dan zasedbe, včeraj pa je bilo zardi neupoštevanja navodil policije aretiranih šestinštirideset udeležencev zasedbe. S tem je bila okupacija univerze tudi končana. Iz Amsterdama se je za nas javil Dirk.

Kot smo že poročali, v Makedoniji na več fakultetah v državi že več tednov potekajo zasedbe. Kolegice in kolegi, združeni v Studentski Plenum, nasprotujejo načinu izvajanja bolonjske reforme in novemu zakonu o visokem šolstvu, katerega posledica je manjša avtonomnost univerze. Kdo vse je udeležen v blokadi, nam pove neimenovani aktivist Studentskega Plenuma.

Nadalje nam zaupa še, kako izgleda dogajanje na fakultetah.

Makedonski študentje so si do zdaj izborili že kar nekaj pravic, včeraj pa je bila izpolnjena tudi glavna zahteva, da naj vlada umakne nov zakon o visokem šolstvu.

Slabe novice pa kljub našim dobrim mislim prihajajo iz Nigerije. Nedavno je bilo na srečanju Odbora rektorjev nigerijskih univerz rečeno, da lahko v letošnjem letu pričakujejo drastično znižanje sredstev za subvencije. Izvor rezov je v padanju cen surove nafte, saj je približno petinosemdeset odstotkov sredstev, ki pritekajo v državno blagajno, odvisnih od prodaje nafte na mednarodnem trgu. Olje na ogenj v državi prilivajo še predčasne splošne volitve in versko obarvani notranji konflikti. Vse to je privedlo do skromnih subvencij univerzam, obstaja tudi resna grožnja, da uprave univerz v naslednjih mesecih s temi sredstvi ne bodo mogle pokriti niti plač zaposlenim.

Prav poseben način študentskega upora pa se je odvil na Filipinih. Komisija za visoko šolstvo za naslednje študijsko leto napoveduje dvig šolnin. Študentje odlok seveda zavračajo in ga označujejo za samovoljen ukrep komisije. V ponedeljek so tako v imenu upora v Quezen Cityju prišli v glavno pisarno Komisije za visoko šolstvo in odplesali pravi pravcati »flash mob«.

V Podalpju pa smo na žalost zaenkrat preveč zaposleni, da bi organizirali kakšen plesni spektakel. Tako je včeraj stranka SDS imela veliko dela, ko je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki naj bi uvajal domoljubno vzgojo od vrtca do zaključka srednje šole. Novela udejanja tudi odločbo ustavnega sodišča iz decembra lanskega leta glede financiranja javno veljavnih programov v zasebnih šolah.

Neodvisni sindikat delavcev ljubljanske univerze, Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije, Sindikat vzgoje, izobraževanja znanosti in kulture, Študentska organizacija Slovenije ter Visokošolski sindikat Slovenije so izrazili nestrinjanje s konceptom novega zakona o visokem šolstvu in postopku upravljanja. Svet za visoko šolstvo opozarjajo, da koncept ni usklajen s finančnimi zavezami socialnega sporazuma, ne vsebuje varovalk za varovanje plačljivega polnega študija, oži pravico do volitev rektorja, predvideva popolno deregulacijo delovnih obveznosti in grob poseg v veljavni sistem delovnih mest in napredovanj. Danes naj bi sicer na Svetu za visoko šolstvo potekala razprava o novem zakonu, šele tretjega marca pa sestanek z deležniki. Sindikati predlagajo, naj se Svet za visoko šolstvo pred usklajevanji ne opredeljuje do zakona.

Predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije pa so javno izrazili razočaranje nad predsednikom vlade Mirom Cerarjem. V imenu skoraj štirideset tisoč podpisnic in podpisnikov peticije Za ohranitev kakovostnega javnega izobraževanja in odličnosti raziskovalnega dela je SVIZ na Cerarja šestnajstega februarja naslovil odprto pismo s pozivom, naj se opredeli do vsebine peticije. Predsednik vlade je vsebino pisma odstopil v reševanje Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, kar na SVIZ-u označujejo kot neodgovorno ravnanje.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Se sprašujete o tem, zakaj je družba vedno manj povezana? Kako preoblikovati vzorce in navade, ki nas oddaljujejo drug od drugega? Kako si pridobiti občutek za skupnost in delovati v smeri skupnega dobrega? Če ste odgovorili pritrdilno, ste jutri ob pol šestih zvečer vabljeni na Biotehniško fakulteto na ogled dokumentarnega filma Zelena utopija. Večer je organiziran z namenom druženja študentov z različnih fakultet Univerze v Ljubljani in izvedbe raziskave v sklopu doktorske naloge o odnosu študentov do varovanja naravnih virov. Tisti, ki imata čas dogodku, ki bo potekal v predavalnici D1, prisostvovati že pol ure pred začetkom, boste deležni tudi kozarčka rujnega, toplega čaja in piškotov.

»Brez jezika ni nič«, pravijo v Skuhni na Trubarjevi šestinpetdeset. Nocoj ob devetnajsti uri tam organizirajo dogodek Skuhna Talk, kjer si boste lahko ogledali dva krajša filma, Dreams from endagered cultures ter Languages Matter, ki jima bo sledil pogovor o pomenu jezikov ter inkluziji v in z izobraževanjem. Sedež si lahko rezervirate na naslovu info@skuhna.si

Študentsko sociološko društvo Socioklub z Gibanjem za pravice Palestincev vabi na dogodke v okviru tedna izraelskega apartheida. Namen projekta je odpravljanje vseh vrst rasizma, dogajanje bo potekalo med osemindvajsetim februarjem in četrtim marcem na različnih lokacijah. Več na ssd.socioklub@gmail.com.

Stati in obstati je geslo, pod katerim akademska skupnost Univerze v Ljubljani zbira podpise proti varčevalnim rezom v visokem šolstvu. Do zdaj je izjavo podpisalo že sedemnajst dekanov Univerze v Ljubljani, do petka pa ste vabljeni, da na Filozofski fakulteti med enajsto in petnajsto uro to storite tudi vi. Dekanja Filozofske fakultete bo podpise nato predala pristojnemu ministrstvu.

 

Stoji in obstala bo vajenka Staša

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness