Akademskih 15 po svetu

Aktualno-politična novica
28. 11. 2022 - 16.00

V ponedeljek, 21. novembra, se je na Akademiji za glasbo odvila slovesnost ob odprtju tedna zveze EUTOPIA, ki ga trenutno gosti Univerza v Ljubljani. EUTOPIA je zveza desetih univerz iz Evrope, med katerimi poteka aktivno mednarodno sodelovanje na področju visokega šolstva in raziskovanja. Na slovesnosti je bila med govori omenjena tudi javna evropska univerza, ki označuje vizijo »odprtih« evropskih univerz, med katerimi bi bil študentom omogočen prost prehod pri izobraževanju in raziskovanju. 

Predstavniki zveze so na dogodku podpisali dva dokumenta – manifest vključevanja in mednarodno partnerstvo. Več pove rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič. 

IZJAVA

UL se je pridružila podpisu sporazuma o reformi o ocenjevanju raziskovalnega dela.
 / 25. 11. 2022

Študenti s posebnimi potrebami in študenti s posebnim statusom so po sprejetju Pravilnika o študentih s posebnimi potrebami in posebnim statusom na UL upravičeni do ugodnejše obravnave v izbirnem postopku pri omejitvah vpisa na fakultete. Odločitev Senata UL na seji, ki je potekala v torek, 22. novembra, je posledica maja sprejetega Zakona za urejanje položaja študentov, ki z dodatnim členom v Zakonu o visokem šolstvu dopolnjuje opredelitev študentov s posebnimi potrebami in posebnim statusom. V zakon so po novem vključeni študenti s pomanjkanjem na posameznih področjih učenja, študenti trenerji, študenti kulturniki ter študenti starši. Na seji so sprejeli tudi habilitacijski pravilnik glede izvolitve nazivov. 

IZJAVA

Na Univerzi na Primorskem se odpira nova priložnost za zaposlitev. V okviru projekta Zelena, digitalna in vključujoča Univerza na Primorskem odpirajo novo pisarno za alumne, v kateri bodo zaposlili 6 diplomantov. Pisarna za alumne bo osrednja točka za sodelovanje med Univerzo in okoljem. Informacije o prijavi na delovno mesto so objavljene na spletni strani UP. 

 

... ko sprejeta bo v študentski dom
 / 11. 11. 2022

Pred dvema tednoma smo v oddaji Kaj pa Univerza poročali o pomanjkanju postelj v študentskih domovih. Kot je znano, so Študentski domovi Ljubljana, krajše ŠDL, za razliko od študentskih domov v Mariboru in na Primorskem ločeni od univerze, zaradi česar ta ni aktivno vključena v reševanje problema prezasedenosti študentskih domov. Rektor UL nam je zatrdil, da so na univerzi to skušali spremeniti in na ŠDL naslovili predlog sporazuma o pridruženem članstvu, s katerim bi UL dobila predstavnika v svetu zavoda ŠDL in prevzela del odgovornosti za rešitev problematike. 

ŠDL tega predloga ni mogel sprejeti, ker je bilo za spremembo mest in predstavnikov v svetu zavoda treba spremeniti akt o ustanovitvi zavoda, ki je v pristojnosti ustanovitelja – torej Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Po besedah ŠDL pogodba v novi, finalni verziji ne vsebuje več določil, ki so v pristojnosti resornega ministrstva oziroma vlade, ampak senata UL in sveta zavoda ŠDL. Vse kaže, da sta tako UL kot ŠDL za podpis, a se to še vedno ni zgodilo. Za nove podatke smo ponovno pisali Univerzi v Ljubljani, ki se do zaključka redakcije ni odzvala. 

V soboto, 26. novembra, se je v klubu Cankarjevega doma odvila slovesnost Študentske organizacije Slovenije, krajše ŠOS, na kateri so obeležili 25. obletnico sprejema študentske ustave. Na skupščini so sprejeli tudi tretjo različico memoranduma, ki je glavni študentski dokument. Več pove predsednica ŠOS-a, Marike Grubar.

IZJAVA

TUJINA

Novi britanski minister Rishi Sunak je v izjavi za medije povedal, da britanska vlada načrtuje omejitve priseljevanja z omejevanjem števila študentov iz tujine. Po besedah Sunaka je število priseljencev v Londonu letos doseglo nov rekord. Na otok naj bi med junijem 2021 in junijem 2022 prišlo 277 tisoč tujih študentov, od tega skoraj 40 odstotkov vseh priseljencev iz nečlanic Evropske Unije. Vlada kot rešitev za omejevanje števila novih priseljencev navaja tudi možnost spremembe pravil pri študentskih vizah. Po novem se bodo lahko tuji študenti vpisali le na najboljše univerze, njihovi svojci pa bodo imeli dovoljen vstop v London le v nujnih primerih. Britanska vlada glede sprememb sicer še ni poenotena. 

Kaj pa se dogaja na Dunaju? V sredo, 16. novembra, so študenti in študentke zavzeli prostor na kampusu Univerze na Dunaju in pod sloganom »Zemlja gori« opozarjali na podnebno krizo, krizo izobraževalnega sektorja in splošno družbeno krizo. 

Že prvi dan je glavno halo C1 na univerzi in kampus zasedlo med 150 in 200 aktivistov, ki so s seboj prinesli spalne vreče in hitro pripravljeno hrano. Kakor so izjavili, želijo na univerzi ostati, dokler nagovorjeni rektor ne vzpostavi dialoga. Univerza je zaradi zasedbe odpovedala nekaj predavanj in dogodkov. V kratkem pričakujejo še zasedbo univerz v Salzburgu in Innsbrucku, o čemer bomo v redakciji še poročali.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

V četrtek, 1. decembra, ob 18. uri se bo na Filozofski fakulteti odvilo predavanje o Kurdskem osvobodilnem gibanju in tamkajšnji aktualnopolitični situaciji s poudarkom na revoluciji v Rožavi. Na predavanju bo govora o zgodovini regije, filozofiji in zgodovini Kurdskega osvobodilnega gibanja, dosežkih ženske revolucije, načinih organiziranja v Rožavi in Šengalu v Iraku. Več informacij je dostopnih na Facebook strani Sociopatije. 

Boji za študentske prostore pa se še zdaleč niso zaključili. Jutri ob 16. uri bo v predavalnici 14 na Fakulteti za družbene vede potekala prva študentska skupščina, na kateri bo beseda tekla o vzpostavitvi prvega samoorganiziranega študentskega prostora na FDV. Na skupščino so vabljene vse študentke FDV, pridružile pa se bodo tudi uporabnice študentskega prostora K17 in študentskega prostora Zavetišče iz Filozofske fakultete. 

 

Just keep swimming, vajenka Hana pod mentorstvom Eve.

Vir slike: Vienna.at

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

🎡

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness