Diskriminiranih 15

Diskriminiranih 15

Oddaja
13. 6. 2018 - 14:00

Pričnimo s slovenskimi novicami. Danes poteka na Univerzi v Mariboru drugi krog rektorskih volitev. Pomnimo: prejšnji teden sta izmed štirih kandidatov največ glasov nabrala sedanji prorektor Žan Jan Oplotnik in Zdravko Kačič, ki je redni profesor na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Zanimiva je bila volilna udeležba: med pedagoškimi in ostalimi kadri je bila visoka, skoraj osemdesetodstotna, med študenti mizerna: od okoli 13.000 študentov na mariborski univerzi jih je glasovalo le nekaj več kot 500.

Slovenija je še naprej vodilna država na področju prosto dostopnih izobraževalnih virov. Na Institutu Jožef Stefan in na slovenskem Uradu za Unesco v sodelovanju z Unescom pripravljajo priporočila, ki naj bi jih sprejeli na konferenci leta 2019. Priprava dokumenta naj bi bila posebno inkluzivna: pod slovenskim vodstvom v njej sodeluje preko 80 držav, ki s predlogi sooblikujejo akt, ki ga bodo sprejemali.

Pojdimo še malo naokoli po svetu. Na eni izmed egipčanskih javnih univerz so odpustili profesorico, ker se naj bi doma posnela pri izvajanju trebušnega plesa in video nato objavila, kar vodstvo univerze dojema kot hudo kršitev “moralnih standardov v državi”.

Veliko bolj problematična pa je odločitev indijske vlade, ki ne bo dovolila, da se pakistanski akademiki udeležijo konference, ki jo organizira Združenje za azijske študije, ki je drugače ameriška organizacija. Pakistanski akademiki in podporniki kritizirajo tako odločitev indijske vlade, ki jo označujejo za novo brezno v odnosu med Indijo in Pakistanom, kot tudi odločitev Združenja za azijske študije, ki bo kljub prepovedi konferenco izpeljalo v Indiji. Kljub ostrim kritikam pa se situacija verjetno ne bo spremenila.

Tudi iz ZDA prihajajo ta teden novice pretežno o diskriminaciji. Na eni izmed srednjih šol v severni Kaliforniji so šolski delavci med nagovorom najboljše dijakinje izključili mikrofon, ko je pričela govoriti o problematiki spolnega nasilja, tako da je njen govor javnost dosegel šele kasneje preko spleta. Izkazalo se je, da je bila dijakinja tekom srednje šole spolno napadena, vendar se šola na napad ni odzvala. Ravnatelj brani dejanja svojih delavcev rekoč, da so želeli, da bi bila zaključna prireditev “primerna in lepa”.

Tudi kalifornijske visokošolske institucije so ta teden pod drobnogledom. Zvezna vlada je pričela preiskavo na Univerzi v Južni Kaliforniji. Do lanskega leta je na univerzi delal zdravnik George Tyndall, ki je bil obtožen več spolnih napadov in spolnega nasilja, predvsem med zdravniškimi pregledi. Oblasti univerzi očitajo, da je bila interna preiskava sprožena šele leta 2016, četudi so se pritožbe glede dotičnega zdravnika začele nabirati že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Diskriminatorna narava novic preteklih sedem dni se konča v Veliki Britaniji. V sklopu priprav na vladno ocenjevanje kvalitete univerz, ki se zgodi vsakih šest do sedem let, se že povečuje pritisk na raziskovalce, ki so prisiljeni producirati čim več publikacij, čeravno to pomeni nižjo kvaliteto. Hkrati to pomeni, da raziskovalci, sploh mladi, ki se še vedno rabijo boriti za delovna mesta, delajo več, kot so plačani. Zaradi pritiska se med raziskovalnim kadrom pojavlja vedno več problemov z duševnim zdravjem.

Če gremo k ležernejšim novicam: V Franciji so prepovedali uporabo mobilnih telefonov v osnovnih in srednjih šolah. Ni nam povsem jasno, kaj to pomeni, ker bo prepovedano le to, da ima učenec ali dijak telefon nekje na vidnem mestu, kar pomeni, da ga še vedno lahko ima v torbi. Je pa predlog povzročil veliko kritik učiteljev, ki tudi sami ne bodo več smeli uporabljati telefona med pedagoškim procesom, s čimer se ne strinjajo.

Na Malti so sprejeli novo zakonodajo, povezano z vajeništvom - vajenci bodo tako sedaj bolje plačani, hkrati pa bo poskrbljeno, da od vajeništva odnesejo kaj več kot izkušnjo mizernih opravil in kuhanja kave. Zagovorniki zakona govorijo o premostitvi razkoraka med izobrazbo in zaposlitvijo ter o zaposlitveni mobilnosti, čeravno ni jasno, kako je boljši model vajeništva nujno povezan z enim ali z drugim.

 

Študentski obvestilnik

- Danes ob osmih zvečer se bo v Trubarjevi hiši literature odvil pogovor z naslovom: Talenti in distributivna pravičnost.

- Jutri bo na Fakulteti za računalništvo in informatiko ob 10.45 dopoldne predstavitev kandidatov za dekansko funkcijo na fakulteti, volitve bodo naslednji teden v sredo.

- Pojutrišnjem se bo v Konzorciju odvila Noč knjigarn, v organizaciji Mladinske knjige. Obljubljajo se dodatni popusti.  

- Prav tako bo pojutrišnjem potekal dogodek A3: Noč akademij, kjer bodo Akademija za glasbo, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje ter Akademija za gledališče, radio, film in televizijo v KUD France Prešeren skupaj nastopili v skupnem programu.

- V soboto 16. junija imajo muzeji odprta vrata: zgodila se bo tako imenovana Poletna muzejska noč. Vstop v večino muzejev bo zato v soboto prost.

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.