Izvenakademskih 15

Izvenakademskih 15

Oddaja
27. 7. 2016 - 14.00

V ponedeljek zjutraj je bil v nigerijski zvezni državi Ondo na osnovni šoli svetega Frančiška v mestu Owa prekinjen učni proces. Razlog za prekinitev je protest nepedagoških delavcev na šoli, ki že več kot trinajst mesecev niso prejeli plače. Zaposleni na vlado glede izplačila pritiskajo že od začetka letošnjega leta, na državnem uradu za šolstvo pa komentirajo, da dotična izplačila niso v domeni zvezne vlade. Pouk v Owi trenutno poteka normalno, delavci pa napovedujejo nadaljnje protestne aktivnosti, če vlada v nastali situaciji ne najde rešitve.

V Južnoafriški republiki študentke in študentje nadaljujejo boj proti šolninam v visokem šolstvu. Študentske demonstracije v Johannesburgu in drugih južnoafriških mestih so sicer bolj ali manj neprekinjene že od oktobra lani, ko je potekal tudi največji protivladni protest v zgodovini te države po apertheidu. Ker predsednik vlade Jacob Zuma kljub pozivom še vedno ni ustavil razraščanja šolnin, so v študentskem sindikatu African Union of Students - SAUS napovedali, da si bodo naslednje leto vzeli 12-mesečno študijsko pavzo, če se brezplačno visoko šolstvo ne uzakoni.  Odmor seveda ne napoveduje oddiha od študentskih obveznosti, temveč nasprotno. Predsednik SAUS-a Avela Mjajubana zagotavlja, da bodo v naslednjem akademskem letu študentke in študentje zasedli vse južnoafriške univerze, ki ne bodo zagotavljale brezplačnih programov.

Nadaljujemo v Indiji, natančneje v njeni severovzhodni državi Manipur. Nekaj dni nazaj so študentke višje šole Tamphasana pri njihovem shodu nasilno zaustavili policisti. Študentke so s shodom zahtevale uvedbo sistema Inner Line Permit, krajše ILP,  v Manipur. ILP je dokument indijske vlade, ki omogoča potovanja prebivalstva z določenih tako imenovanih zavarovanih območij Indije, med katere trenutno še spada Manipur, v druge države. Na shodu so mlade Indijke prestregli policisti z dimnimi bombami, zaradi katerih so tri študentke padle v nezavest, več njih pa je zaradi policijskega nasilja utrpelo manjše poškodbe.

Evropska komisija je ta ponedeljek predstavila prenovljen raziskovalni program Obzorja 2020 za prihajajoče leto. Pomembna novost programa, ki bo leta 2017 tehtal 8,5 milijarde evra, je uvedba odprtih raziskovalnih podatkov v vseh razpisih. V Bruslju pravijo, da želijo okrepiti tudi raziskave na področju migracij. Temu naj bi se namenila sredstva za raziskave za boljše razumevanje migracij in za razvoj učinkovitih politik za upravljanje pritoka ljudi ter vključevanja migrantov v družbo in gospodarstvo.

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani je po navedbah časopisa Delo prejela dve ponudbi za nakup ustanoviteljskega deleža v Zavodu Šouhostel, ki upravlja Hostel Celico na Metelkovi. Kdo je ponudbi za izhodiščno ceno 288.000 evrov oddal, je trenutno še skrivnost, več naj bi bilo znano jutri, ko bodo ponudnika povabili na predstavitev in ko se bo z dopusta vrnil direktor ŠOU v Ljubljani Andrej Klasinc.

Sindikati Univerze v Mariboru rektorja omenjene ustanove Igorja Tičarja javno pozivajo k ukrepom zoper Teodorja Lorenčiča. Lorenčič - bivši glavni tajnik, zdaj pomočnik glavnega tajnika za stike z javnostmi na Univerzi v Mariboru - je bil že pred nekaj meseci obtožen spolnega nadlegovanja in mobinga dveh članic sindikata Univerze v Mariboru. Komisija za razjasnitev situacije, ki jo je Tičar imenoval marca, je v minulih dneh zaključila z delom in ugotovila, da so bile prijave glede spolnega nadlegovanja in vulgarnega obnašanja utemeljene. Zato v sindikatu pozivajo, naj jih rektor nemudoma seznani z ukrepi, ki jih je kot delodajalec sprejel zoper Lorenčiča.

Danes je na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport prispelo pismo, v katerem učiteljica Suzana Belušić ministrico Majo Makovec Brenčič opozarja, da ministrstvo zavlačuje z odločanjem o vlogah za napredovanje učiteljev in zavrača potrdila o predstavitvi referatov na seminarjih. Slednji so pogoj za učiteljsko napredovanje, na ministrstvu pa zahtevajo dodatna dokazila o predstavitvi referatov na mednarodnih simpozijih, ki jih učitelji ne morejo vedno dobiti. Eden izmed takih simpozijev je Združenje pedagogov tehnične ustvarjalnosti Slovenije, na katerem so učitelji in učiteljice predstavljali svoje referate, vendar ministrstvo zaradi pomanjkanja dokazil referatov nekaterim noče priznati. Makovec Brenčič Suzani Belušić odgovarja, da so pri teh postopkih dolžni skrbeti za zakonitost.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.