Kaznovanih 15

Aktualno-politična novica
15. 3. 2021 - 16.00

Zgodba o kaznovanih mariborskih dijakih se nadaljuje. V zadnjih tednih lahko spremljamo vse več oseb in institucij, ki obsojajo kaznovanje in izražajo podporo dijakom. Po poročanju STA so podporo med drugimi izrekli mariborski župan Saša Arsenovič, Dijaška organizacija Slovenije, SVIZ, željo po zaustavitvi postopka pa je izrazil tudi predsednik republike Borut Pahor. Z Zveze prijateljev mladine so v sporočilu za javnost zapisali, da gre pri kaznovanju dijakov tudi za kršitev Konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah. Natančneje gre za kršitev pravice mladoletnih oseb do svobodnega izražanja in za nespoštovanje mnenja otrok v družbi.

Protest prebivalcev ŠDL, kaznovani mariborski dijaki, ŠOS o demografskem skladu, varuh otrokovih pravic
 / 8. 3. 2021

Podporo dijakom izražata tudi Akademska skupnost Univerze v Mariboru ter Aktiv ravnateljev podravskih srednjih šol in dijaških domov. Slednji so na sestanku 8. marca sprejeli skupno izjavo glede kaznovanja dijakov na protestu 9. februarja. Del neodobravanja je usmerjen na ministrico Simono Kustec zaradi mnenja, da v konkretni situaciji ni ustrezno reagirala in se postavila v bran dijakom. Danes sicer poteka izredna seja Državnega zbora, na kateri se odloča o interpelaciji ministrice. Po napovedih naj bi ta interpelacijo najverjetneje prestala, predlagatelji pa jo pozivajo k odstopu. 

Pred dvema tednoma smo poročali o seji Odbora za delo, socialne zadeve in invalide, ki je potekala 25. februarja. Na seji je bil sprejet sklep, ki določa, da se v 15 dneh popravi napako neusklajene minimalne urne postavke za študentsko delo. Študenti in dijaki, ki so od 28. januarja do 19. februarja delali po nižji urni postavki, naj bi tako prejeli povračilo za izpad dohodka. Kot kaže, oškodovani ne bodo prejeli vračila.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je za STA sporočilo, da ni pravne podlage za izplačilo nastale razlike. Pojasnjujejo, citiramo: "Glede uskladitve višine najnižje urne postavke za začasno in občasno delo dijakov in študentov zakon ne določa najkrajšega ali najdaljšega roka za to objavo. V zakonu je določeno, kdaj se urna postavka določi, čemur je ministrstvo v celoti sledilo, preostale aktivnosti pa so sledile postopku določanja in objave zneska v uradnem listu." Konec citata. Na ministrstvu sporočajo, da so bili postopki izvedeni znotraj zakonske ureditve in v najkrajšem možnem času. Ureditev minimalne urne postavke v okviru pravnih možnosti naj bi v prihodnje skušali vezati neposredno na spremembo minimalne plače.    

8. marca je državni zbor sprejel spremembe odloka o ustanovitvi samostojnega visokošolskega zavoda Fakultete za informacijske študije v Novem mestu.

Anarhija slovenskega visokošolskega prostora
 / 27. 12. 2016
Gre za edino samostojno, javno in z državnim proračunom podprto fakulteto v Sloveniji. S spremembo odloka se ji dodajajo nova študijska področja, in sicer ‘Poslovne in upravne vede’, ‘Naravoslovje, matematika in statisika’, ‘Informacijske in komunikacijske tehnologije’ ter ‘Transport, varnost, gostinstvo in turizem’. Spomnimo, da ustanovitev fakultete nasprotuje Zakonu o visokem šolstvu, saj ta določa, da fakultete ne morejo nastopati samostojno, temveč le kot del ene izmed univerz. Politika je ob ustanovitvi leta 2008 naredila izjemo za ustanovitelja Boruta Rončevića, sicer privrženca politične stranke SDS.  

Odbor za izobraževanje je 11. marca podprl predlog novele Zakona o vrtcih. Z novelo bi se financiranje zasebnih vrtcev brez koncesije prepustilo samostojnemu odločanju občin. Tako bi občine lahko financiranje v višini 85 odstotkov zavrnile, če so v občini v javnih vrtcih mesta za tiste otroke, ki so vpisani v zasebne. Odločilen za zeleno luč predlogu je bil glas predsednice odbora Ive Dimic, ki je na Twitterju sporočila, da se je pri glasovanju zmotila. Predloga novele namreč ne podpira in je napovedala, da bo na seji državnega zbora glasovala proti.

Po 6. redni seji Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani
 / 12. 3. 2021
 

Prejšnji četrtek je potekala 6. Redna seja Študentskega zbora Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Na seji je bil s 35 glasovi za in 5 proti sprejet drugi predlog proračuna za leto 2021. Zavrnjeni so bili vsi amandmaji opozicijskega Zagona, ki so se med drugim nanašali na preusmeritev nekaterih sredstev Radiu Študent, na Fundacijo Študentski tolar za pomoč socialno ogroženim študentom ter na novo postavko za Zavod ŠOLT. O seji smo podrobneje poročali v oddaji Včeraj smo sanjali, danes je star ŠOU, pregledu drugega predloga proračuna pa lahko prisluhnete v oddaji Dogodek poslovne narave, četrtič. Posnetke najdete na spletni strani Radia Študent.

Pred drugim branjem drugega predloga proračuna ŠOU 2021
 / 10. 3. 2021

Portal 24ur poroča o nevšečnostih, povezanih z izmenjavami po programu Erasmus+ in pripadajočimi štipendijami na Fakulteti za arhitekturo. Gre za štipendijo, ki jo prejemajo vsi, ki se odločijo za izmenjavo in pridobijo določen delež kreditnih točk. Po poročanju 24ur se je tujim študentom na fakulteti pripetilo, da eden izmed profesorjev ocen pri izbirnem predmetu ni vpisal do datuma, ko se v tujini pridobljene kreditne točke preračunajo v točke matične fakultete. Datum je ključnega pomena, saj se na podlagi preračuna ugotavlja, če je oseba upravičena do prejemanja štipendije. Za tuje študente, ki so bili vpisani k izbirnemu predmetu, naj bi bilo zaradi profesorjeve napake prejemanje štipendije vprašljivo. 

Novinarska konferenca o praksi, delu in prostovoljstvu študentk in študentov Fakultete za arhitekturo
 / 22. 3. 2019

Učitelji in profesorji baleta ter sodobnega plesa glasbenih šol Slovenije so na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport naslovili odprto pismo. V njem pozivajo ministrstvo, naj omogoči izvajanje pouka v živo. Opozarjajo, da je od sredine februarja dalje omogočen klasičen pouk za vse osnovnošolce in rekreativna športna dejavnost, s tem pa tudi delovanje klubov, društev in zasebnih plesnih šol. Čeprav se je v glasbenih šolah sprostil individualni pouk, se skupinske predmete, kot so plesne pripravnice, balet in sodobni ples, še vedno izvaja na daljavo. Ministrstvo pozivajo k ukrepanju oziroma sprejetju odloka, ki bi učence izenačil z učenci inšturumentov glasbenih šol ter vadečimi na zasebnih plesnih šolah, v društvih in klubih.

Preglejmo še nekaj dogodkov iz tujine. Velika Britanija je pred dnevi razkrila podrobnosti o novem programu za študijske izmenjave, ki se bo imenoval po matematiku Alanu Turingu. Program bo po brexitu nadomestil Erasmus+, vendar za razliko od slednjega ne bo deloval zgolj v Evropski uniji, temveč bo resnično globalen, je izjavil britanski premier Boris Johnson.

Na Nizozemskem so prejšnji teden potekali študentski protesti. V soboto, 13. marca, so v Amsterdamu študenti protestirali zaradi visokih šolnin in povečevanja deleža mladih, ki imajo visoke dolgove. Več pove tamkajšnja študentka.

Izjava

Zaradi položaja med epidemijo so mladi na Nizozemskem protestirali tudi v sredo, 10. marca.

Izjava

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Upravni odbor Knafljeve ustanove na Dunaju je sprejel razpisa za dodelitev Knafljeve in Tumove štipendije za študijsko leto 2021/2022. Razpisa najdete na spletni strani Univerze v Ljubljani pod zavihkom “štipendije”. 

Študentsko sociološko društvo Sociopatija vabi na okroglo mizo z naslovom Med osebnimi pravicami in kolektivnimi dolžnostmi cepljenje, svoboda ali dolžnost. Na njem bodo s sogovorci odpirali vprašanja, ki zadevajo slovensko javnost glede cepljenja, in spregovorili o dvomih ter strahovih, ki se porajajo ob epidemiji. Dogodek bo potekal prek spletne platforme Zoom v četrtek, 18. marca, ob 17. uri, v živo pa bo predvajan tudi prek Facebook skupine društva.

V četrtek, 18. marca, bo potekal dogodek Prihodnost dela. Organiziran bo ogled kratkih filmov, ki prikazujejo prihodnost dela in razprave o filmih, pred tem pa bo potekala okrogla miza na temo digitalizacije in njenih posledic za družbo. Program in obrazec za prijavo najdete na spletni strani Univerze v Mariboru ali na Facebook strani dogodka.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness