Lačnih 15 akademcev

Oddaja
27. 9. 2021 - 16.00

Prejšnji četrtek so z ministrstva za izobraževanje sporočili, da se bo študijski proces v visokošolskih zavodih 1. oktobra začel v živo, v predavalnicah, ob upoštevanju pogoja PCT. Ob morebitnem poslabšanju stanja v posameznem zavodu pa ima ta avtonomijo, da sprejme dodatne ukrepe.

Dan pred tem sta se pred ministrstvom za izobraževanje odvili novinarska konferenca in skupščina v organizaciji Študentske fronte in društva Iskra. Na novinarski konferenci so nekaj žolčnih o ministrici Kustec in ministru Hojsu povedali ter svoje zahteve predstavili študentje iz vrst Zagona, Študentske fronte, Iskre, Liste demokratičnega študentstva, Iniciative za tuje študente in drugi. Kritiko delovanja vlade na področju visokega šolstva je podal tudi predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije.

Marija Sirk iz Iniciative za tuje študente je bila jasna glede posledic ravnanja vlade za študente brez slovenskega državljanstva in okrcala ministrstvo za izobraževanje zaradi molka ob njihovih stiskah.

IZJAVA

Dva dni pred konferenco je kot odziv na prispevek v televizijski oddaji Tednik o zavračanju študentov brez slovenskega državljanstva na slovenskih medicinskih fakultetah, v katerem je v aktivistični vlogi sodelovala tudi avtorica tega prispevka, notranji minister Aleš Hojs na Twitterju zapisal naslednje. Navajamo: »Na RTV Slovenija propagirajo dijake iz bivše skupne države, ki k nam pridejo študirat medicino. Ti imajo vsi samo petice, maksimalne točke na maturi, in ker ni selekcije, morajo vsako leto medicinske fakultete v Ljubljani sprejeti 40 in več tujcev, medtem ko za slovenske dijake tu ni prostora za študij.« Konec navedka.

Predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije, Gorazd Kovačič, je na študentski novinarski konferenci porogljivo komentiral Hojsov odziv.

IZJAVA

Tim Krhlanko z Liste demokratičnega študentstva je poudaril socialno stisko študentov.

IZJAVA

Članica študentskega društva Zagon, Anja Rudež, je orisala posledice epidemije na psihološko zdravje študentk in študentov ter ponovila zahtevo po koronastatusu.

IZJAVA

Novinarski konferenci je sledila študentska skupščina na dvorišču za ministrstvom za izobraževanje, ki jo je povezovala predstavnica Rezistence. Odprli so teme tako imenovanega dolgega covida, pomanjkanja in zapiranja študentskih domov ter nadzora ob vrnitvi. Pri tem so opozorili, da je še vedno ogrožen Akademski kolegij. Poudarili so nevarnosti privatizacije zdravstva in šolstva ter rastočo prekarnost študentskega dela. Obregnili so se ob neprisotnost formalnih študentskih predstavnikov iz vrst vladajočih študentskih strank, sveta stanovalcev in študentskega sveta univerze, navrgli so tudi možnost zasedbe rektorata. Glede na pomanjkanje dialoga s študenti predvidevajo nadaljevanje tovrstnih dogodkov, povabili pa so tudi na podnebni protest, ki se je odvil prejšnji petek.

Mladi za podnebno pravičnost so po enem letu zopet protestirali skupaj s sorodnimi organizacijami na številnih celinah. V Sloveniji so se zbrali v Mariboru, Ljubljani, Ljutomeru, Kamniku in Kopru, Novogoričani pa so odšli na protest h Goričanom. Ponovili so zahteve po sistemskih spremembah, ki bodo vsem prebivalkam in prebivalcem zagotovile dostojno življenje znotraj naravnih omejitev planeta. Spregovorili so tudi v okviru petkovega protivladnega protesta na Trgu republike.

Vodstvo ŠOU v Ljubljani z zaskrbljenostjo spremlja razvoj dogodkov ob vladnem uvajanju in usklajevanju pogoja PCT, zlasti T, torej testiranja. Da ne bi bilo nepotrebne zmede in nesmiselnega podvajanja testiranj, so prejšnji torek objavili poziv. Predlagajo, da vlada hitre antigenske teste za redno tedensko samotestiranje študentske populacije v odloku opredeli kot zadostne ne samo za vstop na fakulteto, ampak tudi za dostop do ostalih storitev, potrebnih za nemoten študij, prioritetno za vstop v študentski dom. Trenutno se morajo denimo študentje posebej testirati za študentsko delo. Univerzi v Ljubljani predlagajo poenotenje načina preverjanja pogoja PCT, saj je na nedavnem zasedanju senata UL postalo jasno, da se mnenja dekanov o kriterijih in načinu preverjanja pogoja PCT izrazito razlikujejo.

Imenovanje novega direktorja
 / 23. 1. 2021
Prejšnji ponedeljek je znanstveni svet Pedagoškega inštituta opozoril na razrešitev dveh članov upravnega odbora inštituta, ki jo je sprožila vlada. Razrešitev so ocenili kot politično motivirano, predlog novih članov pa je znanstveni svet komentiral z besedami, da si je nemogoče predstavljati, kako bi lahko nova člana, ki dejavnosti inštituta ne poznata, prispevala k njegovemu boljšemu delovanju. Razlog za to menjavo – tako vsaj sklepa znanstveni svet – je poskus rušenja kandidature doktorja dr. Igorja Ž. Žagarja. Ta je že na prejšnjem razpisu dobil podporo tako znanstvenega sveta kot upravnega odbora, vendar vlada ni potrdila njegovega imenovanja na mesto direktorja. Dan po javnem obvestilu znanstvenega sveta o tem dogajanju je upravni odbor dr. Žagarja potrdil, spet pa čakajo na končni žegen vlade.

V prihajajočem študijskem letu bodo lahko študentje Univerze v Ljubljani pri univerzitetnem Centru za obštudijsko dejavnost poleg športa izbrali tudi dejavnosti varovanja okolja in projektne dejavnosti. Mednje spadata projekta Reševanje izzivov gospodarstva in družbe ter Mednarodno projektno delo v okviru zveze Eutopia. Vse navedene dejavnosti so ovrednotene s kreditnimi točkami.

Z začetkom oktobra se odpirajo cepilna mesta na Univerzi v Ljubljani. Cepljenje bo potekalo s Pfizerjevim cepivom, za tiste, pri katerih je od drugega odmerka preteklo vsaj šest mesecev in bodo hkrati podpisali posebno izjavo, pa bo možno tudi cepljenje s tretjim odmerkom.

Rektorska konferenca je v petek obravnavala predlog Nacionalnega programa visokega šolstva za naslednjih deset let. Rektorji vztrajajo pri možnosti poučevanja v tujem jeziku in priporočajo dopolnitev programa z ukrepi, ki bodo vsem študentom zagotovili možnost gibalno-športne aktivnosti. Ministrstvu za izobraževanje pa so se pritožili, ker ne bo obnovilo razpisa za nadaljevanje krepitve kariernih centrov z osredotočanjem na posebne skupine študentov. Rektorji menijo, da s tem onemogoča del aktivnosti univerz.

Prejšnji petek in soboto je v Trstu potekala Mednarodna konferenca za zamejske mladinske organizacije – Povezujemo 2021, ki je namenjena povezovanju mladinskih organizacij v zamejstvu in Sloveniji ter razvoju mladinskega sektorja onkraj slovenskih meja. Osrednji temi letošnje konference sta bila voditeljstvo in motivacija mladih.

Danes se je začela Evropska mladinska konferenca, na kateri gostujeta tudi predsednik Mladinskega sveta Slovenije Miha Zupančič in ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Med obravnavanimi temami sta med drugim okrevanje po epidemiji in participacija mladih v Evropi.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Danes ob sedmih zvečer bo na Študentskem kampusu potekalo slavnostno odprtje razstave ob 30-letnici ŠOU v Ljubljani, a le za povabljene predstavnike ŠOU. Za rajo bo razstava odprta od jutri do 8. oktobra. Pod geslom »Da mal veš kam si prŠOU« bodo predstavljeni dogodki od konca druge svetovne vojne do danes. Vstop je prost.

Filozofska filharmonija in Študentski pevski zbor Filozofske fakultete iščeta nove člane. Avdicije za orkester so danes in 4. oktobra, za zbor pa jutri in 5. oktobra. Prijave zbirajo na elektronski naslov vesna.venisnikpeternelj@ff.uni-lj.si.

 

FOTO: Hana Radilovič

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness