Mladinskih 15

Oddaja
13. 12. 2021 - 16.00

Koalicija se pred volitvami loteva spornih sprememb v šolstvu
 / 6. 12. 2021
Pretekli teden so se odvile volitve v študentska sveta Pravne fakultete in Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. Na pravni fakulteti se je letos oblikovala opozicijska skupina Prepih, ki je kandidirala proti že uveljavljeni skupini Panda. Volilna udeležba je znašala 52,6 odstotka volilnih upravičencev, izvoljena pa sta bila 2 svetnika iz opozicijske skupine Prepih in 7 svetnikov iz skupine Panda, ki je povezana s študentsko stranko Modro za študente. Na fakulteti za družbene vede, kjer je bila volilna udeležba 25,5-odstotna, pa se je Modrim po robu postavila skupina Zebre, ki je v študentskem svetu dobila večino. Ko bodo volitve izvedli še na zadnji članici - Fakulteti za računalništvo in informatiko, bo sklicana konstitutivna seja študentskega sveta Univerze v Ljubljani.

Še vedno se kot problematično kaže samotestiranje šoloobveznih otrok. Z uvedbo obveznega samotestiranja v šolah 17. novembra je zaradi starševskega nasprotovanja ukrepom doma ostalo dobrih 7 tisoč ali skoraj 4 odstotke otrok. Po tednu dni se je število sicer zmanjšalo na slaba 2 odstotka, a šole opozarjajo, da jasnih navodil, kako ravnati v takšnih primerih, ni. Tako se na problem odzivajo različno - nekatere omogočajo izobraževanje na daljavo z dodatnimi konzultacijami, a ob tem ohranjajo ocenjevanje v živo.

Spomladi je v veljavo stopil spremenjeni Zakon o tujcih, ki za tuje študentke in študente določa, da za izdajo začasnega dovoljenja za bivanje zaradi študija ne zadošča več izjava staršev o zagotovilu zadostnih sredstev. Študentje morajo po novem dokazati, da imajo že pred vstopom v Slovenijo zadostna sredstva za preživljanje v celotnem obdobju bivanja. To v praksi pomeni, da morajo na računu imeti nekaj tisoč evrov. Zaradi spornosti zakona je državni svet državnemu zboru predložil v obravnavo  novelo Zakona o tujcih, ki bi sporni člen umaknil. Vlada omenjene novele ni podprla, saj meni, da spomladanska spremememba zakona ne zaostruje pogojev za študij v Sloveniji. 

O poskusih preoblikovanja Zakona o visokem šolstvu
 / 9. 12. 2021
Na morebitne spremembe Zakona o visokem šolstvu se je odzval tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (v nadaljevanju SVIZ). Izpostavljeno je bilo nestrinjanje z napadom na vzgojno-izobraževalni sistem, ki bi po mnenju sindikata pomenil redni poseg v deljenje javnih sredstev z namenom akreditacije zasebnih zavodov. Ob tem opozarja na zavezo iz leta 2002, da morajo biti plače zdravnikov po opravljeni specializaciji ter visokošolskih profesorjev izenačene, kar vlada v novejših zakonskih postopkih očitno zanemarja.

V torek, 7. decembra, se je odvil Nacionalni posvet mladinskega sektorja 2021, ki ga organizira Urad Republike Slovenije za mladino v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije.  Več pove projektni sodelavec Jaka Trilar.

IZJAVA

Nadalje so na posvetu ocenjevali resolucijo za področje mladih in ugotovili: 

IZJAVA

Trilar izpostavi še nekatere slabe vidike in med njimi opozori na neizvajanje določenih členov Zakona o mladinskih organizacijah. 

IZJAVA

Trilar nadalje pove, da je problem tudi v neaktivnih delovnih skupinah, ki naj bi se ukvarjale s problematikami, kot so stanovanjska problematika, vajeništvo, pripravništvo in druge. Opozori, da pogosto le ozaveščajo, ne morejo pa dejansko pristopiti in vplivati na sprejemanje odločitev. In dodaja:

IZJAVA

 

TUJINA

Konkretno, brez omejitve na avtocestah, se odpravimo v Nemčijo. Nova zvezna ministrica za izobraževanje in raziskave Bettina Stark-Watzinger želi povečati financiranje visokega šolstva in raziskav na številnih področjih. Vladna koalicija socialdemokratov, zelenih in liberalcev je namreč obljubila, da bo financiranje univerz dvignila za 3 odstotke na leto, proračun za izobraževanje in raziskave pa bi se lahko do leta 2025 povečal na 3,5 odstotka bruto domačega proizvoda. Obljubljajo povečanje finančne podpore za študente .

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

V četrtek, 16. decembra, bo ob 13. uri potekal informativni dan za Erasmus+ študijske izmenjave v študijskem letu 2022/23. Dogodek bo potekal v spletnem okolju in bo pretočno predvajan na Facebook strani dogodka. 

Slovenska tiskovna agencija v okviru projekta STAznanost vabi na spletni pogovor z direktorico in direktorjema Nacionalnega inštituta za biologijo, Kemijskega inštituta in Inštituta Jožef Stefan, ki bo potekal v torek, 14. decembra, ob 11. uri in ga bo mogoče spremljati v živo na spletnem naslovu vzivo.sta.si. Na pogovoru se bodo sogovorniki posvetili dosežkom in težavam na področju znanosti tako v Sloveniji nasploh kot na treh največjih naravoslovnih raziskovalnih inštitutih v Sloveniji. 

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani vabi dijake in dijakinje višjih letnikov na Teden odprtih vrat predavalnic Filozofske fakultete, ki bo letos potekal med 13. in 17. decembrom. Seznam vseh predavanj po oddelkih je dostopen na spletni strani fakultete. 

Revija Panika v sodelovanju z Društvom študentov psihologije Slovenije vabi k oddaji prispevkov za strokovno monografijo na temo Kaj je psihologija?. Svoje prispevke pošljite do vključno 20. februarja 2022 na spletni naslov urednistvo@revijapanika.si. Več informacij je dostopnih na spletni strani revije Panika. 

 

Pri pisanju oddaje sta bila udeležena zmedena in neprespana Eva in Stas

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.