15 predvolitvenih

Oddaja
6. 12. 2021 - 16.00

FOTO: STA

 

V noči s petka na soboto je bila na seji odbora za izobraževanje sprejeta sporna sprememba zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja, ki spreminja sestavo svetov zavodov šol in vrtcev po želji koalicije. Sejo odbora je vodja poslanske skupine Levica, Luka Mesec, opisal kot kaotično in polno nepravilnosti ter napovedal, da bodo v Levici zahtevali razveljavitev seje in s tem tudi spremembe svetov zavodov. V Levici prav tako zahtevajo razrešitev predsednice odbora Ive Dimic, sicer poslanke Nove Slovenije.

Že pred začetkom seje odbora za izobraževanje so v petek na oddelku za pedagogiko in andragogiko ljubljanske filozofske fakultete sindikalisti in strokovnjaki pojasnili, zakaj nasprotujejo spremembi svetov zavodov. Z novelo zakona se ne strinja tudi predstojnica oddelka, Klara Skubic Ermenc.

IZJAVA

Danes je predsednik državnega zbora Igor Zorčič novelo zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja umaknil z naslednje seje državnega zbora, saj se ne strinja z nadaljevanjem seje odbora po 22. uri, čeprav so v Levici zabeležili več kot samo to nepravilnost.

Skočimo še k mariborski filozofski fakulteti, na kateri se odvija boj med sindikalisti in dekanom. Predsednica Visokošolskega sindikata Univerze v Mariboru Marija Javornik in sindikalni zaupnik na filozofski fakulteti Simon Zupan opozarjata, da se na njiju spravlja vodstvo fakultete z različnimi ukrepi, ki jih označujeta za poskuse discipliniranja. Dekan Darko Friš obtožbe zanika. Po poročanju Večera se je vse začelo po tem, ko so tako sindikalisti kot študenti postali kritični do študija na daljavo. Prav tako naj bi dekana zmotila skupina Študenti hočemo nazaj na fakultete, ki so jo ustanovili študenti psihologije mariborske filozofske fakultete. Kasneje se je skupina preimenovala v Študenti še obstajamo in je letos na nacionalni ravni skušala z ministrstvom za izobraževanje vzpostaviti dialog, ko so študente izseljevali iz študentskih domov in se je študij nenavadno dolgo obdržal na spletu.

Pri nasprotovanju skupini Študenti hočemo nazaj na fakultete je med vsemi študentskimi sveti na mariborski univerzi izstopala prav predsednica študentskega sveta mariborske filozofske fakultete, Maša Jazbec. Na redakciji hranimo tudi zajeme zaslona, iz katerih je razvidno, da je Jazbec grozila članom omenjene skupine. Jazbec je po poročanju Večera prav tako sodelovala z vodstvom pri hujskanju študentov proti sindikalistoma Javornik in Zupan, vendar sama zanika, da bi to počela zaradi vpliva dekana Friša. Ob vsem skupaj predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazd Kovačič poudarja, da je rektor, če ne bo zagotovil pogojev za svobodno izražanje mnenj na univerzi, odgovoren za uničevanje univerze in krepitev kulture zatiranja.

Dekanu Frišu pa nekateri očitajo povezave s Slovensko demokratsko stranko, kar sam sicer zanika. Po poročanju Večera je razvidno, da je na mesto predsednika državne komisije za splošno maturo prišel s sporno odstavitvijo dotedanje predsednice Marine Tavčar Krajnc. Slednja je zato vložila tožbo na upravno sodišče, meni pa, da je bila njena razrešitev, ki jo je sprožil rektor mariborske univerze Zdravko Kačič in ki jo je na ministrstvu za izobraževanje izvedel Damir Orehovec, politično motivirana.

Študentski sveti UL imajo nove izvoljence
 / 14. 2. 2021
Od predvolilnih potez koalicije se premikamo k volitvam v študentske svete, ki so trenutno v teku. Na Univerzi na Primorskem so se vse ponovljene volitve že končale, prejšnji ponedeljek pa je bil izvoljen novi predsednik študentskega sveta primorske univerze, Pavle Mihailovski s fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Na ljubljanski univerzi pa se volitve še nadaljujejo: danes so se ob 16. uri zaključile volitve v študentska sveta pravne fakultete in fakultete za družbene vede. Ponovljene so bile zaradi nepravilnosti ob prvotnem razpisu, saj se na obeh fakultetah odvija boj med člani in simpatizerji študentske stranke Modro za študente ter zunajparlamentarno študentsko opozicijo. Pri prvem razpisu je opozicija namreč poročala, da so jim ustaljene skupine poskušale preprečiti kandidaturo.

Na Pravni fakulteti se je tako oblikovala skupina Prepih, ki kandidira proti že uveljavljeni skupini Panda. Nekaterih članov Prepiha se lahko spomnimo z ene od sej študentskega zbora ŠOU v Ljubljani, ko so jih Modri in Povezani zavrnili ob kandidaturi za volilno komisijo v zameno za to, da je sestra člana predsedstva iz vrst Povezanih postala predsednica volilne komisije. A tudi v času letošnjih spletnih volitev se že pojavljajo sumi kršitve volilnega molka, saj so študenti prava na Facebooku zasledili objavo, ki spodbuja h glasovanju za Pande. Na fakulteti za družbene vede pa se Modrim po robu postavlja skupina Zebre, katere člani so sicer tudi del opozicijske skupine Lista demokratičnega študentstva.

Komentar študentk Filozofske fakultete
 / 12. 7. 2020
Prejšnji teden je Univerza v Ljubljani podelila priznanje za obštudijske dosežke študentski feministično-raziskovalni skupini Rezistenca. Skupina se je namreč v preteklem letu intenzivno ukvarjala s preprečevanjem spolnega nasilja v akademskem prostoru in ureditvijo postopkov za prijavo spolnega nasilja na ravni univerze. V govoru ob podelitvi so v skupini Rezistenca povedali, da čeprav z vsakim dnem tako izgubljamo še več študentk, ki študij opustijo zaradi patriarhalnih vzorcev in mačističnih struktur moči, verjamejo, da smo z vsakim dnem bližje ničelni toleranci do vsakršnega nasilja.

Obetata se dve noveli Zakona o visokem šolstvu. Eno je podalo ministrstvo za izobraževanje, ki Univerzi v Ljubljani veli poenotenje v eno pravno osebo, drugo pa Slovenska demokratska stranka in Nova Slovenija, ki skušata spraviti visokošolsko izobraževanje pod okrilje vojske. Glede obeh novel pripravljamo oddajo Unikompleks, ki bo na sporedu ta četrtek ob 12. uri.

V Socialdemokratski stranki so prejšnji teden pozvali komisijo za preprečevanje korupcije, naj obravnava razpis za koncesije zasebnim visokošolskim zavodom. V stranki menijo, da gre za koruptivno ravnanje, saj ocenjujejo, da je razpis prilagojen zasebnim zavodom iz kroga Slovenske demokratske stranke oziroma Janeza Janše. V komisijo za dodelitev koncesij so sicer imenovani tudi trije državni sekretarji.

 

TUJINA

V Združenem kraljestvu so prejšnji teden med sredo in petkom ponovno oživele stavke visokošolskih predavateljev, ki zahtevajo odpravo rezov v pokojnine, boljše delovne pogoje in višje plače. V stavki je sodelovalo 58 univerz v Združenem kraljestvu, vodi pa jo Sindikat univerz in fakultet oziroma University and College Union, krajše UCU. Solidarnost s svojimi predavatelji so izrazili tudi v Nacionalni študentski organizaciji oziroma National Union of Students.

V Združenih državah Amerike učitelji in učiteljice vedno pogosteje spregovorijo o svojih izkušnjah s slabimi delovnimi pogoji in nizkimi plačami prek medijev in spletnih družbenih omrežij. Beležijo tudi visok delež plače, ki ga učitelji na letni ravni porabijo za to, da kupujejo nujne potrebščine za otroke iz revnih okolij in jim tako skušajo zagotoviti šolanje po enakih standardih, kot jih imajo sošolci. Več pojasni učitelj 4. razreda Kyle Cohen iz Ohia.

IZJAVA

Poleg podplačanosti učiteljev v ZDA beležijo tudi porast revščine otrok med epidemijo, ki že sicer najbolj prevladuje v rasiziranih skupnostih, ki jih sistematsko zatirajo že stoletja.

V nemškem študentskem mediju Radio Q, ki pokriva študentarijo v Münstru in Steinfurtu, poročajo o pobudi za izboljšanje delovnih pogojev študentskega dela v Nemčiji. V iniciativi TVStud pozivajo k podpisu peticije, včlanitvi v sindikat in pridružitvi k pobudi.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Objavljen je Javni razpis za štipendije za specializirane poklice v kulturi za podiplomski študij, s katerim na ministrstvu za kulturo spodbujajo dodatno izobraževanje. Štipendijo podeljujejo za prihodnje študijsko leto, rok za prijavo pa je 27. december.

Urad Republike Slovenije za mladino v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije organizira nacionalni posvet mladinskega sektorja 2021 - korak naprej. Posvet bo jutri, v torek, 7. decembra potekal prek spleta med 11. in 16. uro, sodelovala pa bo tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Program celotnega posveta je dostopen na spletni strani ministrstva.

Odprt je razpis za Erasmus izmenjave za naslednje študijsko leto. Študent, ki želi oditi na mobilnost v tujino kot Erasmus+ študent, mora izpolniti spletno prijavo v skladu z navodili fakultete do datuma, ki ga določi matična fakulteta.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness