(Ne)dostopnih 15

Aktualno-politična novica
17. 10. 2022 - 16.00

Preteklo sredo je na ekonomski fakulteti v Ljubljani potekal posvet Draginja, energetska kriza in prekarnost, kjer bi na eni od okroglih miz morala nastopiti tudi svetnica v študentskem svetu fakultete za družbene vede Ajda Cimperman. Zaradi invalidskega vozička ji je bil dostop do predavalnice onemogočen. Več o dogodku pove Cimperman.

IZJAVA

Nadaljuje Cimperman.

IZJAVA

Z vprašanjem, zakaj okrogle mize niso prestavili v prostor, kamor bi imela govornica dostop, smo se obrnili na ekonomsko fakulteto. Predstavnica za odnose z javnostmi Dušica Vehovar Zajc nam je odgovorila, da so bili z okoliščinami sodelovanja študentke seznanjeni zadnji dan in da bi, če bi bili s tem seznanjeni pravočasno, pri načrtovanju zagotovili drugo dvorano in prilagodili izvedbo pedagoškega procesa. Dodala je še, da bi, če bi dogodek zadnji hip prestavili v drug – dostopnejši – prostor, prišlo do odpovedi številnih predavanj. Konkretno bi to pomenilo, da bi morali prerazporediti približno 600 študentov. 

Na dogodek so se odzvali tudi v Društvu študentov invalidov Slovenije. Več pove strokovni sodelavec društva Miha Kosi.

IZJAVA

Nadalje problematiko nedostopnosti javnih prostorov za gibalno ovirane študente in študentke komentira Kosi.

IZJAVA

Vlada Republike Slovenije in sindikati javnega sektorja so v četrtek, 13. oktobra, podpisali dogovor, ki večini zaposlenih v tem in prihodnjem letu skupno prinaša za osem in pol odstotka višje plače. Istega dne je vlada na dopisni seji sprejela še noveli zakonov o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter o sistemu plač v javnem sektorju, ki ju bo v obravnavo državnemu zboru poslala po nujnem postopku. S predlogom novele zakona se implementira zaveza vlade iz Stavkovnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. 

V sindikatu so zapisali, da je glavni cilj dopolniti karierni razvoj strokovnih delavk in delavcev na področju vzgoje in izobraževanja ter omogočiti nadaljnji karierni razvoj z uvedbo četrtega naziva – višji svetnik. S to uvedbo se po mnenju sindikata vzpostavlja dodatna motivacija v kariernem razvoju strokovnih delavk in delavcev. Prav tako se podaljša obdobje kariernega napredovanja ter omogočajo razširitev in poglobitev znanja in prenos tako pridobljenega znanja v skupino oziroma razred znotraj vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so takoj po začetku mandata 2022 do 2026 za odpravo pravnih vrzeli pripravili novelo Zakona o visokem šolstvu. V Visokošolskem sindikatu Slovenije opozarjajo, da so določbe o pravni subjektiviteti članic univerze, ki zakonsko pokrivajo ureditev Univerze v Ljubljani, preohlapne. Med drugim določbe ne opredeljujejo, čemu je lahko namenjen poslovni presežek iz tržne dejavnosti. Zato je po mnenju sindikata takšno besedilo namenjeno preprečevanju financiranja primanjkljaja pri opravljanju javne službe s presežki iz tržne dejavnosti. 

Novela tudi ne določa, kakšen pravni status imajo univerze, kadar imajo po statutu univerze pravno subjektiviteto pri izvajanju tržne dejavnosti. Kaže namreč, da ne bodo imele statusa javnega zavoda, kar lahko vodi v izključitev iz javnega plačnega sistema. Zapisali so, da, citiramo: »Pokritje komercialnih interesov v visokem šolstvu novela nadgrajuje s členom brez posebne obrazložitve, ki omogoča ustanavljanje podjetij v lasti visokošolskih zavodov.« Konec citata. Delovna skupina za uskladitev besedila novele je slednjo pripravila v zelo kratkem času, pripombe predstavnika VSS pa so naletele na gluha ušesa. Svoje pripombe, dostopne na spletni strani sindikata, so v petek, 14. oktobra, naslovili na pristojno ministrstvo. 

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je objavilo Javni razpis za financiranje oddelkov krajših programov v vrtcih. Ta je namenjen javnim vrtcem, ki bodo organizirali oddelek krajšega programa s trajanjem 240 ur za otroke, ki še niso bili vključeni v vrtec in bodo do konca leta 2022 dopolnili pet let. Večina otrok sicer obiskuje vrtce, namen tovrstnih programov pa je, da staršem tistih otrok, ki pred vstopom v šolo niso bili vključeni v institucionalno obliko predšolske vzgoje, omogočijo možnost obiskovanja krajšega programa, ki je za starše brezplačen.

Na 49. seji Zbora Mladinskega sveta Slovenije so delegati vseh organizacij članic izvolili novo vodstvo, ki bo mandat nastopilo prvega decembra. Za predsednico je bila izvoljena Eva Kotnik, ki je ob tem izpostavila, da si bo kot predsednica še naprej prizadevala, da bodo mladi prepoznani in upoštevani kot enakovredni akterji v procesih sooblikovanja družbe. 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Zadrugator in Kje bomo pa jutri spali? vabita na dogodek Prostori za skupnost, ne za profit. Z dogodkom želijo spet začeti razpravo o tem, kako bíti boj za stanovanja in prostore za vse. Predstavili bodo načela delovanja in pomembnejše akcije gibanja Kje bomo pa jutri spali? in pobude zadruge Zadrugator ter se pogovarjali s posamezniki iz iniciativ, ki so se združevale v boju za pravičen dostop do stanovanj. Poleg tega bodo predvajali kratki dokumentarni film Kje bomo pa jutri spali. Dogodek se bo odvil v četrtek, 20. oktobra, ob 18. uri v PLACU. 

Fundacija Študentski tolar je objavila poziv za dodelitev denarne pomoči študentom v stiski. Posamezna enkratna in nepovratna denarna pomoč znaša 250, 350 ali 450 evrov, rok za predložitev vlog pa je do vključno 18. novembra 2022. 

Jesen je čas za avdicije. Prijave na avdicije ljubljanskega Radia Študent se zaključijo 21. oktobra 2022, prijave na avdicije mariborskega Radia Študent – MARŠ-a – pa 30. oktobra 2022. Če želite pred prijavo preveriti, kako delo na radiu poteka v praksi, se lahko to sredo od 12. do 16. ure oglasite na dnevu odprtih vrat. Več informacij najdete na spletni strani Radia Študent. 

V četrtek, 20. oktobra, bo v študentskem naselju v Rožni dolini od 15. ure potekala delovna akcija na študentskih skupnostnih vrtovih. Informacija o točni lokaciji je dostopna na Facebook profilu Študentski skupnostni vrtovi.

V torek, 18. oktobra bo potekala 13. redna seja volilne komisije na kateri bodo med drugim obravnavali pritožbe na potek volitev v ŠOU. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness