Prešernovih 15

Oddaja
8. 2. 2017 - 14.00

Pregled novic iz šolskega sveta iz zadnjega tedna nam pokaže, da se prav dosti prešernega zgodilo ni. Omembe vredna sta koncert Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana s podelitvijo Škerjančevih nagrad ter podelitev priznanj Blaža Kumerdeja. Obe prireditvi sta obenem obeležitev uspehov na različnih pedagoških področjih. Priznanja, ki jih podeljujejo na konservatoriju za glasbo, dobijo najboljši mladi glasbeniki v spomin na skladatelja, dirigenta in glasbenega pedagoga Lucijana Marijo Škerjanca.

Priznanja Blaža Kumerdeja podeljujejo posameznikom, skupinam ali institucijam za dosežke pri uvajanju novosti v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, za nove rešitve s področja razvoja kurikuluma, za ustvarjalne in inovativne metode učenja ter poučevanja, za prispevek inovativnih učnih sredstev in pripomočkov, pa tudi za izvajanje izobraževanj, javnih prireditev in podobnih dejavnosti. Letošnjo nagrado so prejele učiteljice z osnovnih šol Bršljin in Naklo, vrtec Vrhnika in tri učiteljice: Polona Legvart, Sonja Marušič in Nataša Kralj.

V torek, šestega, in sredo, sedmega februarja, sta v Mariboru potekali ravnateljska konferenca in konferenca po prvi obravnavi občinskega proračuna. Ravnatelji so na njihovi konferenci opozarjali na podhranjene občinske finance za področje šolstva. Primanjkljaj je tako velik, da imajo vrtci in osnovne šole zagotovljena sredstva za le 11 mesecev delovanja, dodeljevanje premajhne količine finančnih sredstev pa se ponavlja iz leta v leto. Ravnatelji nekaterih šol opozarjajo na potrebe po popravilu ogrevalnih sistemov in sanaciji stavb, ki so ponekod že nevarne. Nezadovoljni vodje šol se iz leta v leto sami borijo za dodatna finančna sredstva, ko s starši izvajajo različne akcije. Vendar pa akcije s starši ne morejo pokriti proračunskega primanjkljaja, namenjenega za področje šolstva. Če bi na mariborskih šolah izvedli vse potrebne sanacije, bi za te potrebovali okrog trideset milijonov evrov. Mariborski župan Andrej Fištravec in direktor mestne uprave Simon Štamcar šole vzpodbujata k racionalnejši porabi sredstev in drugačni organizaciji dela, vendar še dodajata, da na občini računajo, da jim bo še pred obema branjema proračuna uspelo od države pridobiti dodaten denar iz naslova sprostitev plač in plačnih nesorazmerij.

 

Komisija za preprečevanje korupcije, krajše KPK, je pod drobnogled vzela slovenske osnovne in srednje šole.  Naredili so oceno korupcijskih tveganj in tveganj za kršitve integritete, in sicer na podlagi načrtov integritete, ki jih pripravijo šole same, temu pa dodajo prijavljene nepravilnosti in opažanja KPK ter razkritja medijev. Ugotovili so, da prihaja do razhajanj med tistim, kar opazi KPK in kar o svojem opažanju zapišejo šole. Vita Habjan Barborič s KPK opozarja na ta razhod pri zaposlovanju na šolah. V osnovnih šolah so zaznali nepravilnosti pri najmanj četrtini prijav med letoma 2011 in 2015, saj naj bi ravnatelji zaposlili svoje družinske člane ali pa kandidate, ki niso izpolnjevali pogojev. Na srednji šoli pa je sumov za takšne kršitve manj, natančneje 15 odstotkov. KPK ocenjuje, da do nepravilnosti prihaja tudi na drugih področjih, in sicer pri prejemanju daril, javnem naročanju, oddajanju prostorov, izbiri učbenikov in izogibanju nasprotnih interesov.

Novembra lani je Študentska organizacija Slovenije naredila raziskavo z naslovom “Študent, kje pa tebe čevelj žuli?” Pred dnevi pa so na njihovi spletni strani objavili rezultate skupaj s predlogi izboljšave. Teh predlogov za izboljšanje položaja študentov je trinajst, povečini so povezani s trenutnim prizadevanjem ŠOS-a. Med drugim predlagajo pripravo, sprejem ali dopolnitev treh zakonov:  Zakona o visokem šolstvu, Zakona o skupnosti študentov in Zakona o subvencioniranem bivanju. Velja pa omeniti tudi predlog digitalizacije študijskih gradiv in izboljšanje kakovosti visokošolskih profesorjev z obveznim pedagoškim usposabljanjem in ukinitvijo dosmrtnega naziva redni profesor. Predlagajo tudi spremembe na področju študijske prakse in pripravništev, štipendije ter beleženje kompetenc pri študentskem delu.

 

V Združenih državah Amerike na šolskem področju v teh dneh odmeva potrditev milijarderke in filantropinje Betsy DeVos na mesto ministrice za izobraževanje. Prav včeraj, sedmega februarja, je senat s tesnim izidom 51 za in 50 proti izvolitvi vendarle potrdil izvolitev DeVos na mesto ministrice. Precej pozornosti je bilo deležno prvo zaslišanje edine kandidatke za ministrsko mesto pred nekaj tedni, na katerem se je izkazalo, da DeVos nima nikakršnih izkušenj z vodenjem in organizacijo izobraževalnega sistema. Še bolj zaskrbljujoče je, da je ministrica velika podpornica zasebnega izobraževanja in izobraževanja z vavčerji. Na zaslišanju je med drugim pričala, da morajo biti odločitve o orožju v šolah sprejete na nivoju posamezne države, in pokazala, da ni seznanjena z najosnovnejšimi zakoni s področja vzgoje in izobraževanja v Združenih državah. Zadnji poskus preprečitve izvolitve zdajšnje ministrice DeVos je potekal ves včerajšnji dan. Njeni nasprotniki so pripravili za 24 ur govorov, s katerimi so poskušali kandidatko predstaviti kot neustrezno in s tem preprečiti njeno izvolitev. A strategija ni bila uspešna. O delu Betsy DeVos in njenih izobraževalnih politikah bomo verjetno še precej slišali.

 

V Iranu je verska diskriminacija doma tudi na visokošolskih institucijah. V decembru 2016 in januarju 2017 so na Islamski univerzi Azad v Roudehenu vzhodno od Teherana namreč zahrbtno in ilegalno izključili vsaj petnajst študentov, ker pripadajo manjšinski bahajski religiji v sicer islamskem Iranu. To so zaposleni v administraciji univerze storili tako, da so ponaredili dokumente, s katerimi naj bi se taisti študenti za izstop iz univerze odločili sami. A ta incident sam po sebi ni izjemen, saj se tovrstne prakse izključevanja pripadnikov bahaizma iz vseh sfer življenja v Iranu dogajajo že 37 let, vse od iranske revolucije dalje. Iranske oblasti pa seveda vsa ta leta preganjanje pripadnikov bahaizma vehementno zanikajo.

 

Danes se v koprskem skvotu INDE začne program ob drugi obletnici delovanja tega vsestranskega prostora, ki je prebudil Primorsko in širšo okolico. Pred slabim mesecem je prostoru kazalo slabo, saj so bili uporabniki postavljeni pred grožnjo z izselitvijo. Z vseh strani so se usula razna pisma podpore INDE-ju in prostor je, vsaj zaenkrat, obstal. Ker pa takšni prostori delujejo na človeško energijo, je najboljša oblika podpore - obisk. V ta namen se bo od danes do sobote odvilo veliko raznovrstnih dogodkov - od diskusij, delavnic, koncertov in še kaj se bo našlo. Skratka, lepo vabljeni v INDE, mi pa prostoru in kolektivu želimo še veliko aktivnih in kreativnih let!

 

Vreme počasi postaja pomladno, a še vedno se ljudje radi zberejo ob čaju. V Mladinski postaji Moste tako vabijo na Čajanko brez cenzure z naslovom “A se loh že neham kritizirat?” Tokrat bodo brez cenzure govorili o tem, kako izgleda samosprejemanje v praksi. Ali smo do sebe res najbolj kritični in zakaj ter kako to sprejemamo, mogoče tudi s kaznimi? Vse to in še več v debati jutri v Mladinskem centru Moste. Od 18-ih naprej na Zaloški cesti 55.

 

In še za konec - opozorilo za vse, ki se vpisujete na fakulteto in še niste popolnoma prepričani kam bi šli. Ja, govorimo o informativnih dnevih, ki bodo letos potekali 10. in 11. januarja, torej ta petek in soboto.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness