Samoorganiziranih 15

Oddaja
23. 10. 2019 - 14.00

IZJAVA

Včeraj se je na Titovem trgu v Kopru zbralo okoli 300* protestnikov večinoma iz študentskih vrst, ki so pred sedežem Študentske organizacije Univerze na Primorskem, nadalje ŠOUP, predstavili deset zahtev. Pozivajo k razveljavitvi in ponovitvi volitev v študentsko organizacijo. Predsednika ŠOUP Jureta Ciglarja pozivajo k odstopu, prav tako predsednika volilne komisije Davida Šavrona. Zahtevajo javno objavo članov volilne in pritožbene komisije na ŠOUP ter vzpostavitev delovanja pritožbene komisije. Postavili so zahtevo po participatornem proračunu študentske organizacije, obenem so zahtevali javno objavo zapisnikov in poročil organizacije. Kličejo po poenostavitvi in posodobitvi pravil v zvezi z volitvami v ŠOUP. Nenazadnje pa so od Študentske organizacije Slovenije zahtevali, da razveljavi kandidacijski postopek**.

IZJAVA

(Ne)demokratičnost študentskih organizacij na Slovenskem: primer ŠOUP
 / 22. 10. 2019

Zahteve so želeli izročiti predsedniku ŠOUP-a Juretu Ciglarju, a je ta zavrnil vabilo. Govorili smo z enim od članov skupine Študentska lupa, ki je protest organizirala v zelo kratkem času, od sobote do torka:

IZJAVA

Poleg lokalnih študentov so podporo prišli izrazit tudi člani skupin, kot sta Akademski kolegij študentom in Ljubitelji družboslovnih strok. Medtem ko se prvi borijo za ohranitev študentskega doma, slednji ustvarjajo prostor alternative in nasprotovanja vzpostavljeni nomenklaturi v študentski organizaciji na ljubljanski Fakulteti za družbene vede. V Študentski lupi pravijo, da si v prihodnje želijo sodelovati s sorodnimi skupinami in gibanji.

Pa so bile njihove zahteve uslišane?

IZJAVA

V zadnjem času so mediji, vključno z Radiem Študent, začeli intenzivneje pokrivati dejavnosti skupine Študentska lupa. Novinarka Radia Koper, ki je bila prisotna na volitvah v času, ko je študentka zlila črnilo v volilno škatlo, je doživela obtožbe s strani ŠOUP, saj so jo obtožili, da je s protestniki sodelovala. Radio Koper je nato objavil izjavo proti, citiramo, “grobemu napadu na novinarsko delo.”

IZJAVA

Trditev o povezavah med portalom Regional Obala in ŠOUP-om še preverjamo, saj gre za neuraden podatek.

Glede oviranja postopka kandidature na volitvah v ŠOUP
 / 21. 10. 2019

Na včerajšnji seji Glavnega odbora so se v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, krajše SVIZ, člani opredelili do predlogov vlade v zvezi s plačnim sistemom v javnem sektorju. Nasprotujejo omejevanju napredovanja po nazivih in plačnih razredih. So mnenja, citiramo, “da je treba pretirano zahtevnost napredovanj v nazive v dejavnosti vzgoje in izobraževanja ustrezno spremeniti, tako da to bo več povzročalo sistematičnega zaostajanja plač strokovnih delavk in delavcev za primerljivimi delovnimi mesti v drugih delih javnega sektorja.” Opozarjajo tudi, da bo, če bo vlada zamujala z izpolnitvijo stavkovnih zahtev iz sporazuma, ki so ga podpisali decembra lani, sindikat razmislil o ponovni stavki.

Ker višje strokovno izobraževanje doslej ni imelo strateško razvojnega dokumenta, so na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pred časom imenovali delovno skupino, ki je opravila obsežno analizo stanja višjega strokovnega izobraževanja. V sodelovanju z vsemi deležniki na tem področju so nato oblikovali osnutek Strategije višjega strokovnega izobraževanja za obdobje 2020-2030. V strategiji, o kateri trenutno poteka javna razprava, so si zadali, da bo koncept razvoja višjega strokovnega šolstva tudi vnaprej temeljil na povezovanju izobraževanja s sfero dela. Pri tem bi zavoljo hitrejšega prilagajanja trgu dela poskusili z odprtim kurikulumom ter poenostavili postopke sprememb programov.

 

TUJINA

Pokukajmo, če si upamo, še malo v tujino, tokrat v Indijo. Bangladeški študenti so v zadnjem tednu začeli s protesti v luči umora študenta, za katerega so oblasti že aretirale več pripadnikov študentskega krila vodilne stranke v državi, Indijske ljudske stranke. Stranka je znana kot hindujsko nacionalistična in ideološko konservativna. Univerzitetni kampusi v Indiji se močno ločujejo glede na politično pripadnost, kar pogosto izzove nasilne spopade. Motiv za umor študenta uradno še ni znan, protestom v Bangladešu pa se pridružujejo tudi univerze iz drugih krajev.

V Kolumbovi Indiji, pogovorno poznani kot Združene države Amerike, se pod Trumpovim predsedstvom odvija boj med zagovorniki pravice do splava in njenimi nasprotniki. Medtem ko se številne organizacije in klinike, ki ponujajo storitev splava, izobražujejo o spolnosti in omogočajo dostop do kontracepcije, zapirajo zaradi zmanjšanih sredstev, se nekatere univerze temu postavljajo nasproti. V Kaliforniji je guverner Gavin Newson enajstega oktobra odobril predlog, ki vsem kalifornijskim javnim univerzam veleva, da vzpostavijo ponudbo splava in kontracepcije. Zakon bo začel veljati v letu 2023.

Libanonski študenti se pridružujejo protestom, ki so sredi oktobra vzniknili v vseh glavnih mestih države. Protestniki nasprotujejo korupciji in sektarianizmu politikov, ki po načelu deli in vladaj razdvajajo prebivalstvo glede na veroizpoved. Študenti menijo, da se korupcija pozna v slabi državni infrastrukturi, sicer pa je proteste spodbudilo tudi višanje davkov, ki bi prizadelo predvsem nižje sloje.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Gledališče Glej vabi na razpravo o kulturno-umetnostni vzgoji s fokusom na uprizoritvenih praksah z gosti iz Škotske, Nizozemske, Finske in Slovenije. Z dogodkom bodo ta petek ob dvanajstih pričeli v Stari mestni elektrarni, nato pa nadaljevali na različnih lokacijah po mestu. V razpravi bodo med drugim poskušali odgovoriti, zakaj je kulturno-umetnostna vzgoja v šolah pomembna, na kakšen način v šole vstopajo kulturniške organizacije in kako sta sektorja izobraževanja in kulture povezana.

Jutri lahko med četrto in deveto zvečer obiščete Zdravstveno fakulteto, kjer se bo odvijal Študentski festival kratkih filmov. Po ogledu devetih kratkih filmov boste obiskovalci lahko glasovali in izbrali dobitnika nagrade. Vstop je brezplačen, morate se le predhodno prijaviti.

Jutri bo potekal Še en dan za odprto znanost, ki ga pripravljajo Narodna in univerzitetna knjižnica, zavod Danes je nov dan in Inštitut za intelektualno lastnino. Delavnice in predavanja bodo osredotočena na avtorsko pravo, prosto dostopne podatke in spletne strani, združene v Wikimedia. Prijave so mogoče prek spletne strani Narodne in univerzitetne knjižnice.

 

*Organizatorji protesta so ocenili udeležbo na okoli 300 protestnikov, s Policijske uprave Koper so nam sporočili, da se je po njihovi oceni shoda udeležilo okoli 150 protestnikov. Novinar pri Primorskih novicah je zapisal, da se je shoda udeležilo 200 ljudi.

** Od Študentske organizacije Slovenije protestniki zahtevajo zamrznitev sredstev za ŠOUP.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness