Umešanih akademskih 15

Oddaja
13. 3. 2019 - 14.00

V minulem tednu so se s predstavitvijo v Moderni galeriji uradno začele aktivnosti, ki jih bo v sklopu praznovanja stoletnice delovanja izvajala Univerza v Ljubljani. Govornik na predstavitvi, rektor Igor Papič, je poudaril historično vrednost univerze ter opozoril, da se univerza kljub relativno nizkemu proračunu uvršča med tri odstotke najboljših univerz na svetu. Prorektor je predstavil program, ki je sestavljen iz mnogih osrednjih in spremljevalnih dogodkov in bo trajal vse do junija 2020. Prvi dogodek, okroglo mizo Ženske v umetnosti: umetnice na Univerzi v Ljubljani, so izvedli v petek na dan žena. Osrednja prireditev praznovanja bo Slavnostna akademija v Cankarjevem domu, ki se bo zgodila na dan, ko Univerza v Ljubljani praznuje stoletnico, to je 3. decembra 2019.

V Portorožu se je med 6. in 8. marcem odvijala mednarodna znanstvena konferenca Fit učenje za fit otroke. Več o dogodku nam pove organizatorka in avtorica Fit pedagogike fiziologinja Barbara Konda.

IZJAVA

Kot nam pove sogovornica, so bili nad rezultati naših pilotnih ustanov presenečeni tudi tuji govorniki na konferenci. Vprašamo jo kaj je Fit pedagogika in koliko teh praks se v Sloveniji že uporablja. Barbara Konda.

IZJAVA

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, krajše SVIZ, je pred enim tednom pripravil novinarsko konferenco, na kateri so predstavili stališča glede izvajanja nove ureditve delovnega časa učiteljev. Konferenca je bila tudi odziv na objavo Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije, ki je svoje člane pozvalo k bojkotu vpisovanja nadomeščanj v za to namenjeno aplikacijo. Ker je to posledično pomenilo tudi neplačevanje teh ur učiteljem, so v SVIZ-u na konferenci napovedali tudi kolektivno tožbo zoper ravnatelje, ki omenjenega ne bi izvedli. Pred dnevi je Združenje ravnateljev svoj poziv k bojkotu sicer umaknilo. V bližnji prihodnosti se pričakuje sestanek ministrstva, ravnateljev in SVIZ-a. Štrukelj je na konferenci poudaril, da se za razliko od ravnateljev učitelji s sistemom evidentiranja v večini strinjajo. To bi naj potrdili na seminarju zaupnikov sindikata, kjer naj bi bilo 360 predstavnikov osnovnih šol.

IZJAVA

Iz Učiteljskega združenja Slovenije nismo uspeli dobiti odgovora na isto vprašanje.       

Že pred tedni je z obale v javnost prodrla novica o domnevnem mobingu in nepotizmu na Osnovni šoli Dante Alighieri v Izoli. Ravnateljici Simoni Angelini so preko anonimnih pisem med drugim očitali tudi neustrezno komunikacijo s starši. Šolski inšpektorat je ugotovil, da je Angelinijeva nezakonito zaposlila svojo hčer, za kar je šola tudi plačala globo. Svet zavoda je kasneje želel ravnateljico razrešiti. Šolska inšpekcija pa je kasneje ugotovila, da tudi volitve v Svet zavoda niso potekale v skladu z zakonom. Predstavniki staršev so bili namreč izvoljeni, ne da bi o tem lahko odločali vsi starši. Seja sveta zavoda se je tako že drugič končala brez razrešitve ravnateljice. Po navodilih inšpektorata za šolstvo, ki je na včerajšnji seji Sveta zavoda izvajal izredni nadzor, bodo tako najprej potrebne ponovne volitve predstavnikov staršev. Ravnateljica bo tako na delovnem mestu vsaj do 9. aprila, ko je napovedana naslednja seja. Kontaktirali smo nekatere predstavnike staršev Sveta zavoda, ki pa z nami niso želeli deliti informacij.   

O financiranju zasebnega šolstva
 / 22. 2. 2019
Poročali smo že o problematiki financiranja zasebnih osnovnih šol. Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je začel pogajanja za uresničitev ustavne določbe iz leta 2014. Koalicijskim partnerjem je včeraj na posvetu na Brdu pri Kranju predstavil predlog spremembe zakona, ki bi določal financiranje obveznega programa za zasebne šole v celoti. Za razširjen program financiranje naj še ne bi bilo definirano. Pikalo je tako začel usklajevanje s koalicijo, čemur pa bo neizogibno sledilo še soočenje z opozicijskimi strankami. Spomnimo, ministrici Makovec Brenčič v prejšnjem mandatu ni uspelo zbrati dovolj podpore za realizacijo spremembe zakona. S podobnimi težavami se lahko sreča tudi sedanja manjšinska vlada, če koalicija ne bo enotna.

Minuli teden je v sklopu festivala Fabula v Narodni in univerzitetni knjižnici potekala okrogla miza z naslovom Kje so zidovi NUK 2, ki so jo izvedli skupaj z revijo Outsider. Na okrogli mizi so se pogovarjali o morebitnih rešitvah tragikomične zgodbe o izgradnji nove stavbe Narodne in univerzitetne knjižnice. Večina sogovornikov na okrogli mizi se je strinjala, da je nesprejemljivo, da po treh desetletjih, odkar se je projekt NUK 2 odprl, na predvidenem mestu gradnje še zmeraj stoji parkirišče, Plečnikov NUK pa medtem ni več kos sodobnim načinom učenja in raziskovanja. Po desetletjih pomanjkanja zavedanja nacionalnega pomena izgradnje NUK-a 2 s strani politične javnosti sedaj na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport obljubljajo dokončanje dokumentacije in pridobitev gradbenega dovoljenja v naslednjih treh letih.

Poglejmo v tujino.

Zveza irskih študentov je v ponedeljek objavila javno pismo, v katerem napovedujejo proteste za 21. marec 2019. V pismu so opozorili, da odlašanje s sprejetjem ustreznega modela financiranja visokega šolstva ni več sprejemljivo. Tako imenovani free fees sistem, ki ga imajo trenutno, naj ne bi bil ustrezen, saj morajo študentje izbirati med študiranjem in prehranjevanjem. Vzrok tega naj bi bile tudi visoke šolnine, ki so na Irskem druge najvišje v Evropi. Na drugi strani pa višina štipendij že sedem let ni bila spremenjena, zato je študij za mnoge nedosegljiv in elitističen. Študente podpirajo tudi predavatelji in pa podporno osebje fakultet. Slednji bodo na protestih tudi sodelovali. Napovedanemu shodu naj bi se pridružili tudi dijaki, ki jih skrbi za prihodnost.

Nadaljuje se negotovost akademske svobode in demokratičnosti na Madžarskem. Po mnogih protestih, ki so sledili napovedi omejevanja avtonomije Akademiji znanosti in obetom zmanjševanja financiranja raziskovalnih projektov, Forum akademskih delavcev še naprej opozarja na grožnje neodvisnosti raziskovalni mreži. Negotovost reorganizacije akademije se je končala pred nekaj dnevi, ko je predsednik akademije z Ministrstvom za tehnologije in inovacije podpisal dogovor o ločitvi raziskovalne mreže od akademskih institucij. V Forumu akademskih delavcev opozarjajo, da dogovor ne zagotavlja organizacijske integritete in profesionalne neodvisnosti za raziskovalce.  

Še ena akademska institucija, ki je zaradi svoje liberalnosti postala žrtev agende premierja Orbana, je Srednjeevropska univerza v Budimpešti, krajše CFU. Ta je decembra morala zaradi pritiskov madžarske vlade po 26 letih svoj sedež preseliti na Dunaj. Za vladnim onemogočanjem univerze se skriva ideološki spor med premierjem Orbanom in ustanoviteljem CFU Georgeom Sorosom, ki presega okvirje te oddaje. Kandidat za predsednika Evropske komisije Manfred Weber je napovedal, da bo Bavarska financirala nekatere katedre Srednjeevropske univerze v Budimpešti in s tem poudarila pomembnost znanosti za Evropsko unijo.

Študentski obvestilnik. 

Aja Vrenjak, dijakinja in članica gibanja Mladi za podnebno pravičnost
 / 11. 3. 2019
V petek 15. 3. 2019 bo v mnogih mestih po Sloveniji potekal podnebni štrajk. O njem smo pisali v naši zadnji oddaji Pod Katedrom. Danes ob 18:00 bo v Okoljskem centru na Trubarjevi potekalo tretje srečanje predprotestnega bralnega krožka, ki ga v sklopu petkovih protestov organizirajo Mladi za podnebno pravičnost. Tema današnjega dogodka bodo alternative sedanjemu sistemu in politiki, ki bi omogočile prehod v sonaravno družbo trajnostnega razvoja.

Danes obeležujemo slovenski dan možganov, od začetka tedna pa se že odvijajo mnogi dogodki v sklopu Tedna možganov, ki ga organizira slovensko društvo za nevroznanost Sinapsa. Letošnji Teden možganov poteka pod naslovom Na pragu bolečine. Danes in v naslednjih dveh dneh še lahko ujamete nekaj zanimivih dogodkov. Glavnina dogodkov poteka v Peterlinovem paviljonu Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani, Atriju ZRC SAZU in v Slovenski Kinoteki. Več informacij najdete na spletni strani Sinapse.

Izobraževalno omleto je pripravil Klemen.

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness