VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNIH 15 TISOČ NAVODIL

Oddaja
11. 5. 2020 - 16.00

Delovno sodišče v Mariboru je 8. maja odločilo, da je bila odpoved delovnega razmerja sindikalista in učitelja na Srednji šoli za oblikovanje Maribor, Dejana Paske, nezakonita. Paska bo šola morala ponovno zaposliti, mu izplačati vse plače za nazaj in pokriti sodne stroške. Šola se na odločitev sodišča lahko pritoži, Paskovega odvetnika Dina Bauka pa smo vprašali, ali je pritožba šole lahko uspešna.

Bauk razloži, kaj bo morebitna pritožba zoper odločitev delovnega sodišča pomenila za Paska in za šolo. 

Študentska organizacija Slovenije, krajše ŠOS, je 6. maja dopolnila poziv za dodelitev nepovratne denarne pomoči ob izbruhu koronavirusa. Do denarne pomoči so po novem upravičeni tudi študenti višješolskih programov, bančni izpiski pa ne potrebujejo podpisa in žiga. Prav tako se je rok za oddajo prijave na poziv podaljšal do 19. maja. Društvo Ljubitelji družboslovnih strok je sicer že 8. aprila pozvalo ŠOS, naj finančno pomaga študentom v stiski. Dejanje ŠOS komentira član društva Rene Koradin.

Naslednji ponedeljek, 18. marca, naj bi svoja vrata ponovno odprli vrtci, šole in dijaški domovi. Končno odločitev bo vlada sicer sprejela šele v sredo ali četrtek. V petek so izobraževalne ustanove že prejele navodila oziroma priporočila za izvajanje varstva in pouka. Znano je tako, da se bodo v osnovne šole lahko vrnili le učenci prvih treh razredov, teden dni kasneje pa še devetošolci. V srednje šole se zaenkrat vračajo zgolj maturanti. Za vse preostale učence in dijake se bo izobraževanje še naprej izvajalo na daljavo. Izjema so lahko tisti, ki potrebujejo dodatno učno pomoč, in tisti, ki nimajo tehnične podpore za delo od doma.

Navodila, ki so jih pripravili Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zavod za šolstvo in Ministrstvo za izobraževanje, določajo, da bodo morali učenci in dijaki prinesti pisno izjavo staršev, da v zadnjih 14 dnevih niso imeli znakov okužbe. Prav tako določajo, da naj v učilnici ne bi bilo več kot 15 dijakov in učencev devetega razreda osnovne šole. Pouk za prvo triletje osnovne šole bo omejen na 10 učencev. Tudi v vrtcih se bo uvedlo manjše skupine. Vrtčevski oddelki bodo tako šteli od 8 do 10 otrok. 

Dijakom zaključnih letnikov srednjih šol se šolsko leto konča 22. maja, kar pomeni, da bodo imeli natanko pet dni časa, da pridobijo zadnje manjkajoče ocene, izboljšajo nekatere že pridobljene ocene in se hkrati tudi pripravljajo na maturo. Maturitetni roki ostajajo nespremenjeni, NIJZ pa je že izdal priporočila glede izvajanja mature. Med drugim bodo lahko maturanti iz rizičnih skupin maturo pisali v ločeni učilnici. 

Za študente ostaja način študija zaenkrat nespremenjen. Pedagoški proces bo še naprej potekal na daljavo. Univerza v Ljubljani bo z današnjim dnem vrata svojih ustanov ob upoštevanju varnostnih ukrepov odprla le za laboratorijske vaje in praktična usposabljanja. Prav tako se odpira tudi Univerzitetna knjižnica Maribor, za obiskovalce pa je svoja vrata odprl tudi Botanični vrt Univerze v Mariboru.

Kljub smernicam in navodilom se poraja mnogo vprašanj glede izvedljivosti ohranjanja varnosti, vzporednega izvajanja pouka na daljavo in v prostorih šole ter usposobljenosti in preobremenjenosti vzgojiteljev in učiteljev. Glavni tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja, znanosti in kulture Branimir Štrukelj je na današnji novinarski konferenci opozoril, da že pripravljajo razpravo o vrednotenju dela pedagoških in strokovnih delavcev ob odprtju šol in vrtcev, ob tem pa glede veliko stvari še vedno tavajo v temi. 

Poglejmo še v tujino. Univerza v Moskvi je v sredini aprila izključila in prisilno izselila okoli 200 študentov iz študentskih domov. Univerza trdi, da študenti niso uspešno opravili izpitov, zato so svoja študentska domovanja morali zapustiti. Vendar študentski časopis Doxa trdi drugače, in sicer da je univerza izpraznila študentske domove z namenom renovacije v času pandemije. Študentje opozarjajo na nepravilno obveščanje glede datumov izpitnih rokov in grožnje z deložacijami s strani univerze.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Knjigarna Filozofske fakultete organizira spletni knjižni sejem Liber.ac, ki je v letošnjem letu zasnovan pod naslovom Stopinje v mestu. Sejem bo trajal od 18. do 24. maja. Knjige bo mogoče kupiti prek spleta, več o tem si lahko preberete na uradni spletni strani Liber.ac.

Študentje farmacije v četrtek, 15. maja, ob 17. uri organizirajo prvi spletni mini simpozij, na katerem bodo razkrivali znanstvenoraziskovalne podatke o COVID-19, ki jih v medijih navadno ne zasledimo. Več o dogodku izveste na Facebook strani študentov Fakultete za farmacijo.

Karierni centri Univerze v Ljubljani pripravljajo številne brezplačne spletne dogodke. Jutri ob 13.30 se bo odvilo predavanje z naslovom Kaj moram vedeti o delovnem pravu, če sem že zaposlen? Na dogodek se je treba predčasno prijaviti. Več informacij lahko dobite na spletni strani Univerze v Ljubljani.

 

Za šolske klopi si ponovno želi sesti Maruša.

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness