Začetnih 15

Oddaja
3. 10. 2018 - 14.00

Ta teden se je začelo novo študijsko leto. Novi-stari minister Pikalo je študentom namenil posebno poslanico. Hkrati je, kot ministru, odgovornemu za izobrazbo, tudi pritiče, študentom podelil nekaj modrosti, citiramo: “Večkrat vam bodo rekli, da so ta leta najboljša leta vaših življenj. V tem se strinjam, ampak v navadi je, da tega ne boste vedeli, dokler jih zares ne boste dokončali.”

Se je pa minister predvčerajšnjim sestal s predstavniki Sindikata vzgoje in izobraževanja, krajše SVIZ. Šlo je za prvo, uvodno srečanje ministrstva v tem mandatu in sindikata. Pomnimo, pri SVIZ-u so napovedali, da bodo, v kolikor stavkovne zahteve - denimo zvišanje plač - ne bodo izpolnjene, stavko zaostrili. Na sestanku, ki je bil tako po besedah ministra Jerneja Pikala kot po besedah glavnega tajnika, Branimirja Štruklja, konstruktiven. Sogovorci so se za zdaj dogovorili, da se bodo srečevali periodično, na približno četrt leta.

Minister Pikalo izpostavi nekatere najpomembnejše ugotovitve:

IZJAVA

O izboljšanju financiranja govori tudi Štrukelj:

IZJAVA

Štrukelj opozori še na pojav informacijskih podjetij, ki ponujajo aplikacije, kot sta e-asistent in e-redovalnica in ki jih ta podjetja redno posodabljajo. S tem pa podjetja počasi diktirajo porabo finančnih sredstev šol in se celo vmešavajo v vsebino dela v šolah.

IZJAVA

Sviz in ministrstvo bosta pogovore o izpolnjevanju vsebinskih dogovorov iz koalicijske pogodbe nadaljevala že jutri, v četrtek, 4. 10.

Gremo na tuje. Brett Kavanaugh [bret kavano], ameriški ljubitelj piva in spolnih napadov, v prostem času pa kandidat za vrhovno ameriško sodišče, v letu 2019 ne bo več poučeval na Harvardu. Pomnimo, že več žensk je Kavanaugha obtožilo spolnega napada, klavrna obramba v senatu prejšnji četrtek pa je odprla vrata kratki FBI preiskavi. Kavanaugh osebno trdi, da je do odločitve prišlo, ker se, če parafraziramo, ne more zavezati, da bo zmogel izpolnjevati obveznosti, je pa res, da je novica odjeknila po dvotedenskih protestih študentov na kampusu Harvarda. Na univerzi ne želijo komentirati odločitve, kar je študente še bolj podžgalo: dekan Yalea [jejla], kjer je Kavanaugh študiral, zahteva podrobno preiskavo obtožb. V škandal, povezan z Kavanaughom, se je zapletel tudi dekan Ameriške katoliške univerze v Washingtonu D.C. Dekan Rainford je bil suspendiran, potem ko je prejšnji teden na twitterju komentiral eno izmed žrtev Kavanaughovega spolnega nasilja, Julie Swetnick. Napisal je, citiramo: “Swetnickova je stara 55 let. Kavanaugh je star 52. Od kdaj se dijakinje družijo s fazani? Če se je zgodilo, ko je bil Kavanaugh že pri koncu srednje šole, je bila Swetnickova že odrasla ženska, ki je popivala in spala z mladoletnim. V drugem svetu bi bil on žrtev in ona zločinec.” Tudi v tem primeru so bili študentje omenjene  univerze tisti, ki so se ostro in množično odzvali. Prejšnji četrtek so na isti univerzi organizirali množične bojkote predavanj, zdaj zahtevajo odstop dekana.

Na Univerzi Georgea Masona v ameriški zvezni državi Virginia se te dni soočajo s škandalom: eno izmed študentk so zavrnili v vseh osmih sestrščinah, ki jih univerza premore. Študentka ustreza profilu članic sestrščine v vseh pogledih razen v enem: ima namreč Downov sindrom. Epilog zgodbe, ki je uspela dvigniti kar nekaj prahu, še ni popolnoma jasen, je pa jasno, da je o problemih in izkušnjah oseb z motnjami v duševnem razvoju na univerzah absolutno premalo govora. Nekateri spletni komentatorji opozarjajo, da trenutna diskriminacija spominja na diskriminacijo proti temnopoltim izpred slabega pol stoletja. Če se spomnite škandala z žaljenjem študentke, ki jo je na Pravni fakulteti žalil profesor, vas naslednja novica ne bo presenetila. V Veliki Britaniji se je po raziskavi časnika The Guardian v zadnjih letih z obtožbo verbalnega nasilja in mobinga nad študenti in sodelavci srečalo skoraj 300 akademikov, vprašanje pa je, koliko zgodb ostaja zamolčanih. Največ zaposlenih prihaja z Oxforda, kjer jih je bilo kar 73 obtoženih podobnih dejanj.

V Jeruzalemu je župan Nir Barkat prejšnji mesec odprl Izraelsko javno šolo za Palestince. V tej šoli se jih bo lahko izobraževalo okoli 300. Čeprav se mnogim to zdi dobra novica, je v resnici precej grenka: med letoma 1982 in 2014 je na območju delovala palestinska šola, ki jo je izraelsko sodišče nato izpraznilo in zaprlo zaradi spora glede najemnine. Bivši učenci izražajo žalost: včasih se je na posestvu pela palestinska himna, zdaj pa je, čeprav so učenci povečini Palestinci, šola izraelska.  

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Jutri ob 18:00 se bo na Prešernovi cesti 3 odvil pogovor o trenutnem političnem stanju v Nemčiji. Pogovarjala se bosta Andrej Hunko iz Die Linke [di linke] in Krunoslav Stojakovič, vodja Fundacije Rose Luxemburg iz Beograda.

V petek se bo začel 24. festival Mesto žensk. Tokrat z naslovom: Feminizem je univerzalizem. Dogajanje se bo pričelo v petek in potekalo vse tja do konca meseca.

12. oktobra bo v Menzi pri koritu koncert dveh skupin, Slonz in Sickbreed.

23. oktobra bo v Trubarjevi hiši literature potekalo predavanje z naslovom Družina pod feminističnim drobnogledom, predavala bo Pia Brezavšček.

 

Novice je zbiral Matija.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness