KAJ PA STATUS ZVEZE ŠKIS?

Oddaja

V oddaji Kaj pa univerza? bomo tokrat raziskovali spremembe v povezavi s financiranjem Zveze študentskih klubov Slovenije, v nadaljevanju ŠKIS. V univerzitetni redakciji Radia Študent smo v oddaji Šouvizor že izčrpno poročali o nezadovoljstvu nekaterih študentskih klubov v povezavi s samim delovanjem Zveze ŠKIS.

Aktualno iz študentskega organiziranja
 / 27. 12. 2019

Študentsko organiziranje so doletele večje spremembe delovanja, ki jih je povzročila sprememba Zakona o skupnosti študentov. Sprememb je bilo deležno tudi financiranje Zveze ŠKIS. Ta je izgubila direktno financiranje s strani Študentske organizacije Slovenije, v nadaljevanju ŠOS V preteklosti je ŠOS zvezi ŠKIS namenjala 1,9 odstotka letnega proračuna. Ko je zveza ŠOS postala oseba javnega prava, posledično ni več smela neposredno financirati Zveze ŠKIS, ki je še vedno oseba zasebnega prava ki ni imela statusa organizacijske oblike ŠOS. Tako so ubrali drugo pot. Sprejeli so pravilnik, ki vse študentske organizacije lokalnih skupnosti, krajše ŠOLS, obvezuje k financiranju delovanja Zveze ŠKIS. Študentski klubi, ki sestavljajo ŠOLS, so tako začeli s strani ŠOS prejemati višji delež financiranja, ki so ga bili primorani nameniti Zvezi ŠKIS.

Sprememba financiranja je bila sprejeta v lanskem letu. Svoje nestrinjanje je izrazila regija 02, katere člani so študentski klubi vzhodne Slovenije. Pritožili so se na Nadzorno komisijo ŠOS, češ da dokument ni v skladu s pravnimi akti ŠOS. Več Vanessa Žekš, predsednica Kluba mariborskih študentov.

Temu pritrdi tudi predsednica Kluba ptujskih študentov Lucija Sevšek.

Zveza ŠKIS je študentom znana predvsem po dogodku Škisova tržnica. Kakšna pa je njena vloga pri delovanju študentskih klubov, nam je pojasnila Klara Šušteršič, predstavnica za odnose z javnostmi pri Zvezi. Citiramo: “Zveza ŠKIS zagovarja študentske klube na nacionalnem nivoju. Je na primer članica Mladinskega sveta Slovenije, kjer soustvarja mladinske politike in zagovarja interese oz. mnenja študentskih klubov. Skrbi pa tudi za prenos informacij iz Študentske organizacije Slovenije na študentske klube in obratno. Primer so recimo spremembe Zakona o skupnosti študentov, kjer se je predsednike klubov zavezalo k poročanju na Komisijo za preprečevanje korupcije. Prav tako pa so primer tudi posledice, ki so nastale zaradi epidemije COVID-19, saj je Zveza ŠKIS tukaj igrala ključno vlogo informiranja svojih članic in nudenja pomoči le-tem. Zveza ŠKIS združuje 58 študentskih klubov, ki delujejo v svojih lokalnih okoljih, vsak pa se sooča z različnimi vprašanji. Po najboljših močeh si prizadevamo, da študentskim klubom pomagamo, kadar potrebujejo našo pomoč ali nasvet. Za vprašanja in težave, ki se dotikajo delovanja pod okriljem Študentske organizacije Slovenije, pa poskrbimo, da se o teh pogovori na pristojnih organih Študentske organizacije Slovenije.” Konec citata.

Po besedah Šušteršič je financiranje zveze pomembno zato, ker zveza organizira izobraževanja, kot so Škisova akademija, izobraževanja na delovnih vikendih, izobraževalne delavnice v študentskih klubih in tako naprej. Zveza ŠKIS financira tudi delovne skupine in osebe, na katere se klubi lahko obrnejo, ko potrebujejo pomoč. Pomisleke glede dosedanjega delovanja Zveze ŠKIS izrazi Žekš.

V skladu z novim pravilnikom, sprejetim na 12. redni seji predsedstva ŠOS junija letos, ima Zveza ŠKIS po novem status zveze društev ŠOLS in tako posledično določene obveznosti in pravice tako v odnosu do ŠOS kot v odnosu do študentskih klubov. S podelitvijo statusa zveze društev je zveza ŠKIS tako ponovno financirana direktno s strani ŠOS. Slednji so nam sporočili, da večjih sprememb v delovanju oz. organiziranosti s tem ne bo, bo pa jasno in transparentno določeno, kako in pod kakšnimi pogoji mora delovati zveza društev. Sledi izjava Mihe Zupančiča, predsednika Sveta ŠOLS in Zveze ŠKIS.

Pregled dogajanja v študentskem organiziranju
 / 24. 6. 2019

Zveza ŠKIS je bila tako s strani študentskih klubov deležna marsikatere kritike. Vendar mora zveza, če želi obdržati financiranje s strani ŠOS in tako ohraniti svoj obstoj, zastopati vsaj 50 odstotkov študentskih klubov. Kljub temu da so klubi regije 02 najbolj ostro nastopili proti Zvezi ŠKIS, pa so ji za zdaj še naklonjeni. Žekš.

Sevšek pa izrazi, kaj klubi pričakujejo od zveze ŠKIS.

 

Odnose Zveze ŠKIS sta raziskovali Dora in Tara.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.