Končne podobe študentskih svetov

Oddaja
20. 3. 2021 - 16.00

V ponedeljek bodo preko sistema Simply Voting potekale volitve v študentske svete dveh članic ljubljanske univerze, in sicer Fakultete za pomorstvo in promet ter Naravoslovnotehniške fakultete. Danes bomo tako spregovorili o preteklem dogajanju na februarskih volitvah.

Pričnimo s Fakulteto za pomorstvo in promet, v nadaljevanju FPP. O dogajanju na tej fakulteti smo podrobneje že poročali, pa vseeno – osvežimo dogajanje. Študentsko organizacijo preko skupine Pirati obvladuje poslanska skupina Povezani. Ta se je februarja odločila tudi za kandidaturo v študentski svet. Nekatere kandidatke in kandidati za študentski svet Fakultete za pomorstvo in promet so se posledično na volitvah pod listo Trizob izrekli za politično neopredeljene; tako so pokazali, da si v študentskem svetu še naprej želijo avtonomnega delovanja, ločenega od študentske organizacije

Takšno strategijo poslanske skupine Povezani srečujemo tudi na drugih članicah univerze, zgleden primer pa je Ekonomska fakulteta. Tam Povezani že več mandatov obvladujejo tako študentski svet kot študentsko organizacijo. Aleksander Miličević, aktualni vodja poslanske skupine Povezani v študentskem zboru, že dva mandata vodi tudi študentski svet Ekonomske fakultete. Angažiranost študentov sicer sama po sebi ni sporna, pa vendar je vprašljiva, kadar se za vzdrževanje oblasti v fakultetnih študentskih organizacijah izrablja članstvo v študentskem svetu. Ta torej ne služi več dejanskemu zastopništvu študentov na fakulteti, temveč je le sredstvo za izrivanje konkurence in obvladovanje študentskega proračuna.

Vrnimo se na FPP. Pritožba Damjana Čičića, člana Piratov, na volilno komisijo študentskega sveta Univerze v Ljubljani, ki je februarja s preostalima članoma in pridruženimi kandidati kandidiral v študentski svet, je rezultirala v razveljavitvi volitev zaradi obojestranskih kršitev volilnega pravilnika. V preteklem mesecu pa smo lahko preko družbenih omrežij in spletnih novic spremljali kar nekaj anonimnih napadov na neodvisne kandidate in kandidatke, ki bi jih lahko označili za spletno nadlegovanje. 

Študentski svet Fakultete za pomorstvo in promet nam je sporočil, da so izvedeni pritiski na dosedanje člane od ponovnega sodelovanja odvrnili dva od aktivnih članov. Dodajajo pa še, da je prav dogajanje okoli februarskih volitev hkrati spodbudilo zanimanje pri študentih, ki do sedaj niso participirali v organih fakultete in drugih oblikah študentskega organiziranja. Na ponovnih volitvah tako kandidira sedem novih kandidatov. 

Kandidature za bližajoče se volitve je sicer skupno vložilo 26 študentk in študentov; vsebinsko ustreznih kandidatur je bilo 18, 8 pa zavrnjenih. Po pregledu seznama kandidatov na februarskih in ponovnih volitvah je očitno, da se je med zavrnjenimi kandidati znašla prav posadka Piratov. Ti so na ponedeljkovih volitvah tako ostali brez kandidatov.

Na Naravoslovnotehniški fakulteti, krajše NTF, se je nov študentski svet formiral že decembra, na februarskih volitvah tako niso sodelovali. Člani in članice študentskega sveta, ki je nekaj mesecev že deloval, se bodo v ponedeljek soočili z izvedbo ponovnih volitev. Za odločitev so jim sporočili z dekanata fakultete, na katerega smo poleg študentskega sveta Univerze v Ljubljani naknadno naslovili vprašanje o razlogih za izvedbo ponovnih volitev.

Več o tem, kako je razveljavitev volitev vplivala na interes za sodelovanje v svetu, pove trenutni kandidat in pretekli namestnik predsednika študentskega sveta NTF Blaž Žerjav Jereb. 

Izjava

O izkazanem interesu za sodelovanje v študentskem svetu študentov in študentk nadaljuje Žerjav Jereb.

Izjava

Nadalje dodaja, da se pogosto zgodi, da večje zanimanje za sodelovanje obstaja na številčno večjih smereh, na primer na metalurgiji. Kako pa je urejeno članstvo glede na smeri?

Izjava

Za zaključek se dotaknimo še naknadnih volitev za smeri novinarstvo in komunikologija na Fakulteti za družbene vede. Zakaj so bile volitve prestavljene, pojasni Sara Štiglic, kandidatka za smer novinarstvo in trenutna članica študentska sveta FDV.

Izjava

Nadaljuje o obveščanju študentov in študentk o premiku volitev.

Izjava

V ponedeljek lahko na ponovnih volitvah NTF in FPP torej pričakujemo nižjo volilno udeležbo kot februarja. Ta je bila na februarskih spletnih volitvah izredno visoka. Z Ekonomske fakultete so nam sporočili, da je na volitvah v študentske svete glasovalo kar enkrat več študentov kot v preteklem letu. Tudi na FPP so na februarskih volitvah zabeležili rekordno visoko udeležbo. O celotni volilni udeležbi na fakultetah bomo poročali, ko bodo tudi ponovne volitve za nami.

Razloge za visoko volilno udeležbo študentov in študentk na volitvah opiše študent Fakultete za računalništvo in informatiko.

Popravljena izjava

Študentski svet Univerze v Ljubljani smo vprašali, ali tudi v prihodnje razmišlja o izvedbi volitev preko spleta ali o kombinirani različici. Iz sveta odgovarjajo, da so izkušnje in občutki predstavnikov študentov mešani, zaradi česar se jim zdi primerno, da o svojih potrebah in primernosti izvedbe volitev razmisli vsaka članica posebej. Dodali so še, da ne gre zanemariti dostopa do volišč in finančnih posledic volitev.

Visoka volilna udeležba na volitvah v študentske svete je spodbudna tudi za prihajajoče rektorske volitve, ki bodo potekale aprila. Trinajstega aprila bomo svojih dvajset odstotkov k odločitvi o naslednjem rektorju univerze prispevali tudi študenti in študentke. Ali bodo volitve izvedene preko sicer plačljive aplikacije Simply Voting, zaenkrat še ni znano. V prihajajočem mesecu bomo imeli priložnost vse štiri kandidate dodobra spoznati in se z njihovimi programi seznaniti tudi na soočenju, ki ga pripravlja Radio Študent. 

 

Rektorsko soočenje težko pričakuje vajenka Klara.

*Študentski svet UL dodaja

Konstituiranje ŠS NTF je bilo ugotovljeno za nično, ravno tako tudi vsa druga opravila, ki iz tega izvirajo (članstvo predstavnikov ŠS NTF). Pravna podlaga se nahaja v 4. členu Pravilnika o volitvah predstavnikov študentov v študentske svete članic in organe članic UL z dne 21. 1. 2021 in 33. členu Pravilnika o volitvah organov UL z dne 30. 11. 2020.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.