(Ob)mejne zadeve

Oddaja
KSŠŠD
17. 2. 2017 - 14.00

Preden so se združenja študentov spremenila v organizacijske oblike, kot jih poznamo danes, so se v evropskem prostoru razvijala in vzpostavljala kot prostor, ki je deloval ob boku univerz ter tudi proti njim. Za študente iz slovenskega prostora, ki so študirali v tujini, so bila v 19. stoletju glavna mesta takratnega dogajanja v povezavi med Dunajem, Gradcem, Prago in Ljubljano. V teh mestih so se iz neformalnih druženj najprej vzpostavili različni kolektivi, ki so povezovali različne profile študentov.

Do konca 19. stoletja so se znotraj teh kolektivnih združenj študentov oblikovale tudi različne politične skupine, največji razkol je bil seveda med liberalnim in klerikalnim delom študentov. Njihova skupna podlaga je bila še vedno ukvarjanje s “študentskim vprašanjem” in njegovo navezavo na takratne aktualnopolitične dogodke. V začetku 20. stoletja pa se je študentskega organiziranja dotaknilo tudi pred- in medvojno obdobje.

Preskočili bomo detajlni zgodovinski oris nastankov in razkolov v študentskem organiziranju in se osredotočili na študentsko organiziranje na Dunaju. V tokratni ediciji “Kaj pa univerza” se bomo pogovarjali z Jano Trap, ki je trenutna predsednica Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju, obdelali nekatere tematike klubskega delovanja in jih navezali na trenutno klimo v Avstriji.

Zametki Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju segajo v leto 1923. Na kratko nam zgodovinsko delovanje kluba oriše Jana Trap:

IZJAVA

Klub ima danes vzpostavljeno organizirano delovanje. Kakšno pa je zanimanje za delovanje kluba in njihov vpliv v lokalnem okolju? Več o tem Jana Trap:

IZJAVA

Za vzpostavitev drugačnega političnega vpliva na odločevalce pa je potrebno povezovanje različnih političnih družbenih gibanj. Jano smo povprašali, ali imajo kakšne povezave s slovenskimi mladinskimi organizacijami in kako se povezujejo z različnimi klubi v njihovem okolju:

IZJAVA

Od sodelovanja in organiziranja dejavnosti v klubu smo se nato premaknili k vsakodnevnim oziroma mesečnim stroškom preživetja, ki so potrebni za nemoteno študiranje. Te nam je na kratko opisala Jana Trap:

IZJAVA

Orise mesečnih stroškov za študijsko življenje lahko poskušate s slovenskim okoljem primerjati sami. Mi smo se nato dotaknili še aktualnopolitične klime v Avstriji. Več o tem Jana Trap:

IZJAVA

Od politične klime v Avstriji smo se premaknili še k njihovim političnim praksam, s katerimi poskušajo opozoriti in sodelovati pri aktualnih družbenih problematikah na Koroškem. Pred kratkim so se udeležili dveh protestov. Enega v okviru novega predloga koroške ustave, kjer so z raznimi študentskimi kolektivi na območju Koroške pripravili protest pred deželno vlado avstrijske Koroške v Celovcu. Več o tem nam pove Jana Trap:

IZJAVA

Drugi protest pa se je pred kratkim zgodil v okviru antifašističnega zavezništva NOWKR, krajše za No to Wiener Akademikerball. Gre za zavezništvo, ki že več let organizira antishode raznim fašističnim grupacijam, med drugim so organizirali tudi protest proti grupacijam evropskih patriotov proti islamizaciji Zahoda, krajše znanim pod imenom PEGIDA. Več o njihovi udeležbi na nedavnem protestu na Dunaju nam pove Jana Trap.

IZJAVA

Tokrat smo se poskusili dotakniti mejnih in obmejnih zadev na območju Koroške in delčka tega, kako tam izgleda manjšinsko študentsko organiziranje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness