Še en poskus avtonomije

Oddaja
14. 10. 2022 - 16.00

Spomladi so član in članice študentskega sociološkega društva Sociopatija za naš radio napisale kratek komentar o študentskih avtonomnih prostorih na filozofski fakulteti.

ŠSD Sociopatija o problematiki pomanjkanja in komercializacije prostora na Filozofski fakulteti
 / 20. 3. 2022

Spomnili so na K16, ki je obstajal 20 let – vodstvo fakultete ga je zaprlo davnega leta 2005 in takrat oddalo v najem zasebniku. S K16 je upravljalo društvo študentov, idejni vodja pa je bil Iztok Aberšek. Ta je leta 2005 za prispevek o zaprtju prostora v Mladini opisal, kako je potekala zasedba prostora: »Prečesali smo ves faks in odkrili idealen prostor – študijsko sobo za študente germanistike v kleti ob liftu. Nad vrati se je svetila tablica: K16. Spogledali smo se in vedeli, da je to to. K4 na kvadrat. Od nekod smo privlekli dvajset stolov Rex, nekaj mizic, iz dveh dolgih miz zbili skupaj šank, nabavili pijačo in kavomat ... in K16 je bil rojen. V dnevu ali dveh.« 

Minilo je še naslednjih skoraj 20 let in lokal v K16 je zaradi epidemije zaprl svoja vrata. Izjavo nam je podal Marko iz društva Sociopatija.

Izjava

Poziv s kratko argumentacijo, zakaj bi prostor želeli dobiti v upravljanje, in z nekaj konkretnimi predlogi, kako prostor ohraniti »čist in urejen«, na primer z zapisom hišnega reda, določitvijo skrbnice prostora ipd., so na vodstvo fakultete naslovili septembra 2021. V naslednjih mesecih so pobudniki izrazili še dodatno skrb za vse študentke in študente, ki na fakulteti preživijo ogromno časa, skupnega prostora, namenjenega druženju, kramljanju in premišljevanju, pa nimajo. Vsi okoliški lokali, ki sicer so na dosegu roke, zahtevajo vsaj 2 evra na dan za tisto kavo, ki ti zagotovi mesto, kar druženje pogojuje s finančnimi zmožnostmi posamezne študentke. 

Kavarno nadomestili avtomati!
 / 13. 10. 2022

Fakulteta pozivu, naj se K16 ponovno vrne v upravljanje študentom, ni ustregla, temveč je prostor ponovno oddala v najem zunanjemu izvajalcu. Odprl se je Bar K16. Na Facebook strani lokala najdemo zapis, ki pojasnjuje, da bo Bar K16 nadomestil lokal Kavarna NUK – o njegovem zaprtju smo sicer poročali v včerajšnjih Kulturnih novicah. Marko o časovnici pridobivanja prostora. 

Izjava

Prostor so poimenovali K17, študentke in študenti pa so z vodstvom sklenili kompromis. S prostorom avtonomno upravljajo, a zgolj v času , ko je fakulteta odprta. Prostor R1B oziroma K17 namreč, kot vse druge učilnice in prostore, varuje varnostna služba. Načrtovano je, da bo K17 odprt med 6. in 22. uro vsak dan od ponedeljka do sobote, zaprt pa ob nedeljah in praznikih. Podrobnosti bodo študenti z vodstvom fakultete in zaposlenimi dorekli naslednji teden. Jan iz Sociopatije o odklepanju in zaklepanju.

Izjava

Še enkrat Jan – tokrat o skrbi za prostor.

Izjava

Eva Gračanin, sodelavka redakcije in predsednica društva Sociopatija, ki je vodilo celotno akcijo pridobitve prostora, je v torek ob odprtju prostorov med študentkami poizvedela, kaj menijo o novi pridobitvi. 

Izjava

Izjava

Izjava
Pobudniki in uporabnice prvi teden odprtih vrat K17 ocenjujejo pozitivno. Predvsem pobudniki upajo, da bodo študentke in študenti prostor vzeli za svojega in ga začeli uporabljati za najrazličnejše namene od počitka do kritičnega motrenja študijskih vsebin.

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.