23. 5. 2022 – 12.00

Hiperproduktivnost in pregorevanje

Delavke in delavci so vedno bolj podvrženi hiperproduktivnosti: lastniki podjetij in naročniki silijo v kršitve zakonskih omejitev delovnika, da bi povišali produktivnost, s tem pa ogrožajo zdravje tistih, ki ustvarjajo dobičke, s katerimi potem zgolj vodstvo razpolaga. V tokratni oddaji smo govorili s pravno svetovalko Katarino Kogej z Gibanja za dostojno delo in socialno družbo ter z Goranom Lukićem, svetovalcem in vodjo Delavske svetovalnice, prisluhnili pa smo tudi neposrednim izkušnjam naših uporabnikov.

Izkušnje uporabnikov ter članov delavskih organizacij kažejo, da se glede na trenutno stanje na trgu delovne sile žal moramo vračati k starim osnovnim zahtevam po omejevanju delovnika in omogočanju regeneracije in počitka za delavke in delavce - oziroma, kakor se glasi geslo: 8-8-8. Torej, 8 ur za delo, 8 ur za prostočasne dejavnosti in reproduktivno delo doma (kuhanje, pranje perila, skrb za otroke in starejše, ...) in 8 ur za spanje. Vendar stvar ne sme ostati pri geslih: organiziranje na terenu, individualno svetovanje delavkam in delavcem, naslavljanje konkretnih primerov kršitev na pristojne institucije, borbe pred sodiščem, pritisk prek medijev na lastnike podjetij in politiko - z vsem naštetim v pogosto medlem sindikalnem prostoru skušajo aktivistične delavske organizacije, formalizirane kot društva, skupaj z borbenimi sindikalisti podpirati delavke in delavce pri njihovih prizadevanjih za (ne le preživetje, temveč) boljše življenje. Pri tem ne delamo razlik glede na pravno obliko dela, saj so delavke in delavci - ljudje, ki se preživljajo s prodajo lastne delovne sile - pahnjeni v prekarnost brez ozira na vrsto pogodbe.

 

 

Oddajo pripravljava Hana Radilovič in Julij Borštnik v posvetovanju s člani Delavske svetovalnice in Gibanja za dostojno delo in socialno družbo.

Odprto delovišče je oddaja, v kateri odpiramo vprašanja o socialnem položaju delavk in delavcev ter pogojih dela v Sloveniji. Z Radiem Študent združujemo moči člani Društva Stvarnost, Delavske svetovalnice in Gibanja za dostojno delo in socialno družbo. Nudimo brezplačno svetovanje s področij delovnega prava in prava socialne varnosti na odprtodelovisce@radiostudent.si .

Oddaja nastaja v sklopu projekta Sedanjost in prihodnost dela. Projekt financira Program Active Citizens Fund Slovenija 2014-2021.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.