4. 4. 2022 – 10.15

Politična pričakovanja

Odprto delovišče je oddaja, v kateri odpiramo vprašanja o socialnem položaju delavk in delavcev ter pogojih dela v Sloveniji. Z Radiem Študent združujemo moči člani Društva Stvarnost, Delavske svetovalnice in Gibanja za dostojno delo in socialno družbo. Nudimo brezplačno svetovanje s področij delovnega prava in prava socialne varnosti na od%70rtodelovisce@radiostudent.si " rel="nofollow"> odprtodelovisce@radiostudent.si .

V prvi oddaji smo razkrili, kaj pričakujemo od strank, ki bodo kandidirale na bližajočih se volitvah v državni zbor. 17 strankam, ki nameravajo kandidirati na volitvah, smo poslali 26 vprašanj, vezanih na delo in socialo, od katerih mnoga pojasnjujemo podrobneje v nedavno izdanem zborniku Prekarnost: Bi radi, da nas razjahajo? Vzravnajmo se!

V Gibanju za dostojno delo in socialno družbo ter Delavski svetovalnici v zadnjem desetletju na nevladniškem področju trdo delamo, da bi izboljšali položaj ljudi, ki so zaradi strukturne prisile ekonomije ali nespametnih političnih potez pristali v situaciji, ko jim prekarno delo predstavlja glavni vir preživetja. Posebej na udaru so med drugim priseljenci, mladi in ženske, vendar dandanes skorajda nihče nima več »privilegija« biti izpuščen iz sistema presežnega izkoriščanja, v katerem so izločeni iz še najbolj osnovnih varovalk za preživetje, kaj šele dostojno življenje. Obstoječi ekonomski sistem ni sposoben počrpati vse delovne sile, ki mu je na voljo (niti v obliki redne zaposlitve, niti v številnih netipičnih oblikah dela) – še več, rabi brezposelno armado delovne sile, da ostalim delavcem vsiljuje vedno slabše pogoje dela. Zato se obračamo na politične stranke z vprašanjem, kako bi ljudem, ki jim glavni vir preživetja predstavlja lastno delo, ki ga opravljajo v vse bolj neživljenjskih razmerah, zagotovili vsaj osnovno družbeno zaledje.

Dobili smo odgovore od 5 strank: Slovenska demokratska stranka, Levica, Lista Marjana Šarca, Resnica in Socialni demokrati. Vprašanja so bila zastavljena v obliki predlogov, ki so jim stranke lahko pritrdile ali jih zavrnile. Največ pritrditvenih odgovorov je podala Levica, največ zavrnilnih SDS, pri vmesnih odgovorih pa je prevladovala Resnica.

Odgovori strank:

Slovenska demokratska stranka

Socialni demokrati

Resnica

Lista Marjana Šarca

Levica

 

Oddajo pripravljava Hana Radilovič in Julij Borštnik v posvetovanju s člani Delavske svetovalnice in Gibanja za dostojno delo in socialno družbo.

Oddaja nastaja v sklopu projekta Sedanjost in prihodnost dela. Projekt financira Program Active Citizens Fund Slovenija 2014-2021.

Priloge

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj