16,53 m² za osamosvojitev

Oddaja
1. 8. 2021 - 16.00

Že pred časom je bilo med brskanjem po prihodnosti stanovanjske situacije v Ljubljani moč zaslediti – ob gradnji neskončnega števila luksuznih kompleksov – projekt na Gerbičevi, tako imenovano odprto stanovanjsko skupnost za mlade. Zadevo lahko, pa čeprav imamo na pladnju množico polmilijonskih stanovanj, označimo za najbolj zgrešen stanovanjski projekt v zadnjih letih. 

V eno-, dvo- ali troposteljni enoti lahko posameznica, stara med 18 in 29 let, živi največ tri leta, saj je bila skupnost na Gerbičevi zgrajena z namenom osamosvojitve mladih in naj bi zagotavljala bivanje za prehodno obdobje. Po treh letih se bo mlad človek ponovno primoran soočiti z nevzdržnimi razmerami na ljubljanskem stanovanjskem trgu, na katerem kronično primanjkuje tako stanovanj za najem kot stanovanj za nakup, prav zato pa imajo oboja izjemno visoke cene. 

Zakaj Stanovanjski sklad Republike Slovenije meni, da s tem projektom rešuje stanovanjski problem mladih, ne vemo, saj se zdi, da je bila skupnost na Gerbičevi zgrajena v opomin in v posmeh vsem tistim, ki so si morda še drznili upati, da se bo v Ljubljani v naslednjem desetletju končno začela gradnja neprofitnih stanovanj, ki bi zmanjšala napetosti na stanovanjskem trgu.

Kako in za kolikšno ceno pa bodo živeli srečni izbranci razpisa, ki si svojega bodočega doma pred vselitvijo sploh niso mogli ogledati v živo? 

Enoposteljna soba skupaj s stroški stane 290 evrov na mesec, kar je približno 50-100 evrov manj od tržne cene enoposteljnih sob pri zasebnikih - pa še to ni nujno -, ponovno vštevši stroške. Mini sobi s posteljo in pisalno mizo pripadata še mini kopalnica in mini kuhinja: vsi trije prostori so skupaj veliki 16,53 m², kar pomeni, da za 290 evrov dobite najmanjšo možno garsonjero. Do zaključka redakcije smo na strani Nepremičnine.net zasledili zgolj dve garsonjeri – na voljo jih je 90 – z manjšo kvadraturo.

Soba za dve osebi je skupaj s kopalnico in kuhinjo velika nekaj več kot 21 m². Torej 21 m² velika garsonjera, v kateri živita dva človeka, vsak pa plačuje 190 evrov skupaj s stroški. Če Gerbičevo ponovno primerjamo s trgom: garsonjere, ponavadi velike okoli 30 m², pri zasebnikih večinoma stanejo med 400 in 500 evrov, skupaj s stroški med 500 in 600 evrov. Skupnost za mlade tako tudi v tem primeru mlademu prebivalcu stroške zniža za približno 100 evrov. 

Naj dodamo, da se na mesto za dvoposteljno sobo ni mogel prijaviti par, saj so sobe ločene po spolu kot v dijaškem ali študentskem domu. Morda stanovanjski sklad meni, da se človek lahko osamosvoji, samo če je samski? Prav tako očitno niso pomislili na istospolne pare, čeprav je res, da tloris ne omogoče združitve postelj. Lahko se stiskaš v sobi, nikakor pa ne v postelji. Na spletni strani sklada je ločenost po spolih obrazložena z naslednjim argumentom: »Skupnost za mlade Gerbičeva je pilotni projekt za prehod mladih oseb v samostojnost, zato bivanje parov v bivalnih enotah ni predvideno.« Naj razume, kdor more.

Troposteljne sobe pa presenetijo s še eno zanimivostjo. Ponovno lahko, kot ste morda vajeni iz otroštva, spite na pogradu in za 180 evrov na mesec prebudite otroka v sebi. Pisalna miza med obroki postane jedilna. Zadnja opazka naj bo še dejstvo, da imajo enote tlorise tako nenavadno, moderno in sodobno, zastavljene, da tuš kabina sploh ni v kopalnici, temveč do nje dostopate kar s hodnika, ki je obenem kuhinja. Tako kopalnica sploh ni kopalnica, ampak tako zvane sanitarije. Sliši se domače. V bistvu se lahko tuširate, medtem ko kuhate kosilo, saj brez težav izpod tuša dosežete štedilnik. Morda so to tiste veščine, ki naj bi jih mladi usvojili med osamosvajanjem?

Še naprej iščemo pogoje, ki posameznika izstrelijo na pot osamosvajanja. Ob prijavi je posameznica morala plačati 100 evrov, sto evrov za resnost. Tisti, ki bodo sobo dobili, bodo nato morali plačati še varščino v višini treh mesečnih najemnin, 100 evrov resnosti pa se k varščini prišteje. Tisti, ki postelje ne bodo dobili, bodo 100 evrov dobili vrnjenih v celoti. Vseeno mora mlad človek na poti do osamosvojitve v žepu imeti skoraj 1000 evrov. Če želi bivati v super mini enoposteljni garsonjeri, seveda, za dvoposteljno bo dovolj 600 evrov. 

Vsega skupaj je v skupnosti Gerbičeva na voljo 171 ležišč v 109 enotah. Od tega je 43 enoposteljnih, 52 dvoposteljnih in 3 triposteljne enote ter 6 enoposteljnih in 6 dvoposteljnih prilagojenih bivalnih enot za gibalno ovirane osebe. V prvem krogu, ki se je zaključil 12. julija, je sklad prejel 85 prijav, torej pol toliko, kot je na voljo postelj, od tega 70 za bivanje v enoposteljnih sobah. Takšen rezultat je dovolj zgovoren sam po sebi. 

Pilotni projekt, ki naj bi raziskal, kakšne so bivanjske potrebe mladih, je bolj ali manj popolnoma zgrešil vse elemente ljubljanske stanovanjske problematike, še preden so se mladi tja vselili. Mladi, ki se bodo vselili na Gerbičevo, bodo bivali v precej manjši kvadraturi od tistih pri zasebnikih in v borno opremljenih sobah - vzmetnico si bodo morali zagotoviti sami, prostora za shranjevanje je malo. Če boste na steno želeli zabiti žebelj in obesiti sliko ali polico, boste morali pridobiti dovoljenje. 

Kot nakazujejo splošni pogoji, bi posameznik lahko naletel na težavo, če bi v svoji enoti prepogosto gostil partnerja, saj ni dopustno, da bi v sobi začasno bival nekdo, ki v najemni pogodbi ni naveden. Kako striktne bodo omejitve, še ni znano. Vsekakor pa bo intimnost nujna v dvo- in troposteljnih sobah, saj med kuhinjo, ki je tudi hodnik, in spalnim prostorom ni vrat. Zanimivo bi bilo izvedeti, koliko študentk in študentov bi po ogledu enote – če bi bilo možno – raje živelo v skupnosti na Gerbičevi kot v študentskih domovih.

V enoti bodo posamezniki in posameznice lahko živeli največ tri leta, saj stanovanjski sklad meni, da bodo v tem času čudežno uspeli zaslužiti dovolj, da se bodo brez težav ponovno podali v širni svet tržnih najemnin. Prej se zna zgoditi, da se bo prenekateri posameznik po treh letih primoran vrniti domov, ker si stanovanja v Ljubljani še vedno ne bo mogel privoščiti. Ali pa se bodo po stiskanju na Gerbičevi zlahka odločili za plesnivo polkletno stanovanje. Izjava direktorja sklada, Črtomirja Remca, da bodo »z zelo sodobno, moderno, edinstveno sosesko izboljšali stanovanjsko problematiko mladih v naši državi in jim olajšali prve korake v samostojno življenje,« ne drži niti kaplje vode. Sodobno, moderno in edinstveno ni tisto, kar mladi potrebujemo. In že tako bi se stežka strinjali, da skupnost na Gerbičevi ustreza tem oznakam. Nam bi prav prišlo tisto, kar je poceni in dostopno za več kot tri leta. Pa tudi nekoliko večje kot 16 m².

 Nad projektom na Gerbičevi se zgraža Hana H.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Lol pa tok ponosno so se slikal zraven (https://images.app.goo.gl/qyoXGCBWfVQekADt5)

Obnova članka: Ljubljana, Ljubljana, Ljubljana, Ljubljana, Ljubljana.... Zakaj je New York svinjsko drag? Ker se vedno najdejo bedaki, ki to podpirajo. Z Ljubljano je pa isto. Vsi rinete tja in se delate glupe. Jamrajo lahko tisti, ki zaradi vaše norosti izgubljajo zelene površine, ker je pač treba vsepovsod nabasat j***** bloke.

@slovenec daj preberi/poslušaj prispevek še enkrat. nisi zadel obnove.

@slovenec. Seveda je pomembna tudi stanovanjska problematika izven Ljubljane, javna stanovanja potrebujemo po celi sloveniji. Radio Študent se nahaja v Ljubljani, zato je normalno da govorijo o Ljubljani. Realnost je da tudi druga slovenska mesta postajajo vedno dražja, na podeželju pa praktično ni investicij in so na voljo zgolj stare zgradbe v slabšem stanju. Potem pa še dejstvo da prekrarni delavci nimajo nadomestil za prevoz in je taka lokacija posledično dražja od mesta. Ampak dokler boste na tak zahrbten način metali polena pod noge se ne bo nič spremenilo.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness