Bojkot Škisove tržnice 2019

Oddaja
29. 4. 2019 - 16.00

Pred tedni smo na naši frekvenci že poročali o dogajanju na lanski Škisovi tržnici. Spomnimo, šlo je za zgodbo o ukradenih 70 tisoč evrih gotovine. Ti bi naj izginili med transportom denarja iz prizorišča na Kardeljevi ploščadi do hotela v središču Ljubljane, kjer so organizatorji Škisove tržnice denar preštevali. Zgodba o ukradenem denarju še ni dobila epiloga. Odgovornosti za izginotje omenjene vsote denarja uradno ni prevzel nihče izmed organizatorjev dogodka. Tudi predstavniki študentskih klubov, katerim naj bi bila Škisova tržnica namenjena, na sejah Zveze ŠKIS niso dobili nobenih konkretnih informacij v zvezi z rezultati kriminalistične preiskave, ki naj bi svoje delo že predala sodnim organom. V tokratni oddaji Pod katedrom objavljamo javni odziv nekaterih študentskih klubov vzhodne Slovenije na dogajanje na Škisovi tržnici 2018.

Škisova tržnica in ukradeni tisočaki, SDS vložila predlog za dopolnitev ZSkuS, ...
 / 3. 4. 2019

 

Odziv študentskih klubov na krajo denarja na prireditvi Škisova tržnica 2018

Škisova tržnica je največja kulturna, kulinarična in zabavna prireditev za mlade v Sloveniji in je hkrati prireditev, katere smo se z velikim veseljem vsako leto udeleževali tudi študentski klubi.

Konec preteklega meseca smo bili preko najvišjega organa Zveze Študentskih klubov, Sveta Zveze ŠKIS, katerega del so tudi predstavniki študentskih klubov, podpisniki tega dokumenta s strani predsednice Zveze ŠKIS, Nine Plank, obveščeni, da je na Škisovi tržnici 2018 neznani storilec ukradel 70.667,60 EUR.

Študentski klubi smo izredno negativno presenečeni nad sprejetimi odločitvami organov Zveze študentskih klubov Slovenije v celotnem obdobju skrivanja in razkrivanja informacij o tem dogodku. Zveza, ki bi morala povezovati vse študentske klube v Sloveniji in ki med svojimi vrednotami izpostavlja integriteto, dobro komunikacijo, transparentnost in zaupanje, je vsaj 10 svojih članic močno razočarala.

Študentski klubi smo skoz objave v medijih in tudi izjave delavcev na Škisovi tržnici 2018 v zadnjih tednih prejeli povsem nasprotne informacije v zvezi s celotnim dogodkom, kot nam je bilo predstavljeno v okviru organov zveze. Zaradi tega in dejstva, da se je to informacijo skrbno skrivalo pred študentskimi klubi in javnostjo, ostro obsojamo delovanje vodstva Zveze študentskih klubov Slovenije in zahtevamo, da se Zveza skozi svoje delovanje vrne k svojim vrednotam, s katerimi bi resnično morala skrbeti za vse svoje članice in dobrobit študentov in dijakov v Republiki Sloveniji.

Od Študentske organizacije Slovenije pričakujemo jasen odgovor na odločitve, ki močno zmanjšujejo ugled študentskih organizacij in študentskih klubov v Sloveniji. Ob tem zagovarjamo, da ta dogodek ne more in ne sme negativno vplivati na vse prireditve in dogodke v organizaciji študentskih klubov. Potrebno je prevzeti odgovornost in javnosti jasno pokazati, da smo se tudi sami sposobni zahvaliti in odreči tistim, ki s svojimi dejanji zmanjšujejo ugled študentskih klubov in organizacij.

Spodaj podpisani študentski klubi smo sprejeli odločitev, da se letošnje Škisove tržnice ne bomo udeležili, saj želimo jasno opozoriti na katastrofalen odnos vodstva Zveze študentskih klubov Slovenije. Hkrati smo pozvali predstavnike vodstva Zveze študentskih klubov Slovenije k strukturnim spremembam v delovanju, saj je po našem mnenju to edini način k ponovni izgradnji medsebojnega zaupanja.

V prihodnje od vodstva Zveze ŠKIS pričakujemo, da za nastalo situacijo prevzame odgovornost ter izboljša odnos in komunikacijo s študentskimi klubi. Škisova tržnica je namreč dogodek, ki naj bi bil na prvem mestu namenjen klubom in njihovim članom.

Lep študentski pozdrav.

Javni odziv so v uredništvo Univerzitetne redakcije poslali posamezni študentski klubi iz vzhodne Slovenije.

Klub koroških študentov
Klub mariborskih študentov
Klub ormoških študentov
Klub prekmurskih študentov
Klub ptujskih študentov
Klub študentov Lendava
Klub študentov Ruš, Selnice in Lovrenca
Klub študentov Slovenska Bistrica
Prleški študentski klub
Študentski klub Slovenskih goric
Študentsko-mladinski klub Klinka

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness