Študentski obvestilnik

Oddaja

Vir slike: Image by Gerd Altmann from Pixabay  

V okviru Meseca kulture, ki ga organizira Resor za obštudijske dejavnosti, v tem tednu potekajo dnevi odprtih vrat galerij in muzejev. Predložiti morate veljavno študentsko izkaznico ali potrdilo o vpisu. Seznam muzejev oziroma galerij najdete na Facebook strani resorja. 

Če vas je strah javnega nastopanja, se lahko v sredo med 18. in 20. uro z njim spopadete na dogodku Kultura javnega nastopanja, ki ga organizirata zopet Resor za obštudijske dejavnosti – očitno dela na polno – in pa ŠOU v Ljubljani. Na Študentskem kampusu boste na delavnici pod mentorstvom Betke Šuhel Mikolič dobili odgovore na vprašanja, kam z rokami, kam z nogami in tako naprej. Udeležba je brezplačna, potrebna pa je predhodna prijava. 

Vodstvo po Akademskem kolegiju
 / 27. 1. 2023
Jutri ob 19.30 se lahko v Klubu Mladinsko oziroma v baru Publika v Slovenskem mladinskem gledališču udeležite tudi pogovora Dežele pridnih: Med načrtom in idelanim stanjem. Voditelj Boštjan Narat  se bo z Milošem Koscem  in Matjažem Ličerjem pogovarjal o prenovi Baragovega semenišča, katerega del sta tudi Slovensko mladinsko gledališče in vsem ljub študentski dom Akademski kolegij. Pogovarjali se bodo o tem, kaj prenova pomeni za življenje v mestu in kaj za življenje mesta. 

V sredo od 11. ure bo na Pedagoškem inštitutu potekal posvet v okviru projekta EMPATH. Gostje se bodo pogovarjali o oblikovanju kurikula in vključevanju tematike tako imenovane toksične moškosti, dotaknili pa se bodo tudi obstoječih dobrih izobraževalnih praks na širšem področju ozaveščanja o spolnih stereotipih.

Članice bralnega krožka kritične psihologije jutri, 4. aprila, ob 17.30 na Filozofski fakulteti v kletni učilnici 12 organizirajo branje knjige Lilijane Burcar: Restavracija kapitalizma: repatriarhalizacija družbe, in sicer 2. poglavja z naslovom: Socializem in emancipacija žensk proti kapitalizmu in ohranjanju institucionalnega patriarhata. Če se želite pridružiti, pišite na kriticna.psihologija@gmail.com.

Emancipacija žensk je povezana tudi z javnim zanimanjem za vzgojo otrok in razvojem sistema javnih vrtcev. Teden tako lahko nadaljujete z obiskom pogovornega večera o vzgoji, ki se ima zgoditi v četrtek ob 18. uri z gostoma profesorico Mojco Kovač Šebart in profesorjem Robijem Krofličem, organizira pa ga  Društvo študentov andragogike in pedagogike. Pogovarjala se bosta o pojmovanju svobode in patološkem narcisizmu, konceptu identitete ter o razlikah in podobnostih med teorijo presežnega ter bistveno drugotnega stanja. Pogovor se bo odvil v modri sobi na Filozofski fakulteti. 

Če vas bolj kot vzgoja zanima ekonomska-politična sociologija – ne pozabite sicer, da je vse to povezano –, lahko namesto na filofaks zavijete v PLAC, kjer se bo ob 18.30 odvilo predavanje Rastka Močnika z naslovom Zgodovinski pomen jugoslovanskega socializma. Beseda bo tekla o protislovnih procesih, glavnih dosežkih jugoslovanskega socializma in Kidričevem modelu gospodarske reprodukcije, ki je povezal planiranje na ravni narodnega gospodarstva in odločanje delovnih kolektivov na ravni proizvodne enote. 

V četrtek, 6. aprila, bo v klubu Tiffany na Metelkovi ob 17. uri potekala delavnica na temo nasilja na podlagi spola. Organizirata jo Ustanova Platforma in projekt Rejv utopija, ki so ga članice pred nekaj tedni predstavile v oddaji Vibe Check na Radiu Študent. Na delavnici se bo iskalo rešitve za ustvarjanje bolj vključujoče in varnejše kulture žuranja. Udeleženke bodo prejele tudi karto za dogodek Ustanove Sveti piling, ki bo potekal 9. aprila. Če vas zanima, se hitro prijavite, število mest je omejeno na 10!

V petek, 7. aprila, Knjigarna Azil, hišna knjigarna Založbe ZRC, organizira knjižni sejem. Stojnice na Novem trgu v Ljubljani bodo postavljene ob 12. uri in pospravljene ob 19. uri. Sejemska ponudba bo preko spleta na voljo še vse do 14. aprila. 

Info center ŠKUC bo v torek, 11. aprila, začel z brezplačno podporno skupino, namenjeno mladim, starim od 16 do 30 let, ki se soočajo s težavami v duševnem zdravju. Na srečanjih bodo težave in izzive naslavljali z uporabo dveh metod, metodo pogovora ter metodo pomoči z umetnostjo. Predvidenih je 10 srečanj, ki se bodo zaključila 27. junija, prijavite pa se lahko še do četrtka, 6. aprila. 

V mesecu aprilu se nadaljuje študentska krvodajalska akcija Častim pol litra, ki jo organizira Študentska organizacija Slovenije. Kri boste lahko darovali tekom celega meseca, informacije o lokacijah pa so dostopne na Facebook strani Častim pol litra. 

V Zavodu OPRO vabijo k sodelovanju pri projektu Starizem: problem na obeh straneh starostnega spektra, ki ga soustvarjajo z Javnim zavodom Mladi zmaji. Tekom projekta boste pridobili znanja za prepoznavanje starostne diskriminacije ter posneli izobraževalno-dokumentarni video o izkušnjah starostne diskriminacije. Projekt bo potekal med majem in oktobrom 2023 v Ljubljani. Prijave, ki naj vsebujejo motivacijsko pismo, v katerem se na kratko predstavite in orišite svoje razloge in željo po sodelovanju v projektu, zbirajo do 22. aprila na elektronskem naslovu: info@opro.si

--

Akademskih 15 

4.4.

O stavki akademikov in akademičark, združenih v sindikat UCU, v Združenem kraljestvu
 / 26. 3. 2023
V sindikatu univerz in kolidžev v Združenem kraljestvu – University and College Union – so s slabimi 90 odstotki glasov izglasovali šestmesečno nadaljevanje stavke. Zaposleni na univerzah s stavko nadaljujejo, saj delodajalci niso ugodili njihovim zahtevam po boljših plačah, ki od leta 2009 ne dohitevajo inflacije, ukrepih za preprečevanje prekarnosti in povrnitev pokojninskega sistema na raven pred epidemijo. Članica sindikata Jana Javornik je povedala, da bodo zaposleni na univerzah nadaljevali z belo stavko, imenovano action short of strike, ki pomeni, da zaposleni delajo točno do plačanih ur, ne nadomeščajo odsotnih zaposlenih, umikajo vse gradivo, ki bi ga sicer uporabljali pri predavanjih, in ne opravljajo nikakšnih prostovoljnih dejavnosti za univerzo. Z začetkom izpitnega obdobja bodo pričeli tudi z bojkotom preverjanja in ocenjevanja znanja. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.