Študentski obvestilnik

Oddaja
9. 10. 2023 - 16.00

Minil je prvi teden študijskega leta in počasi se navajamo na jutranja predavanja. Da pa boste informirani tudi o stvareh, ki vam ne prinesejo kreditnih točk, smo pripravili kratek obvestilnik. 

 

V petek, 6. 10., je potekal posvet Ugrabljena avtonomija vzgojno izobraževalnega sistema, ki ga je organiziral državni svet. Udeleženci so spregovorili o avtonomiji delavcev v izobraževanju in prišli do zaključka, da starši preveč posegajo v učiteljevo delo. Pritožil se je tudi predsednik Zveze ravnateljev in pomočnikov ravnateljev, Gregor Pečan, ki meni, da normalno delo v šolah vse bolj motijo inšpekcijske službe. Poudaril je tudi, da se financiranje javnega šolstva z leti zmanjšuje, šolstvu so trenutno namenjeni le 4 odstotki BDP.

Udeleženci so prišli do zaključka, da je treba čimprej preoblikovati zakonodajo in učne načrte.

 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je sporočilo, da letos dviga subvencije za študentsko prehrano ne predvideva. Januarja je, po dvigu maksimalne cene subvencioniranega obroka na 9 evrov, minister Luka Mesec obljubil dvig subvencije v dveh stopnjah. V prvi stopnji se je marca vrednost bona – v skladu z inflacijo – dvignila s 3,5 evra na 3,86 evra. Na ministrstvu pa so takrat napovedali še novelo, ki bi določila najmanj 4,5 evrov visoko vrednost subvencije v letu 2023. Dvig so sedaj odpovedali, razloga za to pa na ministrstvu niso podali. Študentska organizacija Slovenije predvideva tudi, da v prihodnjem letu študentje ne morejo pričakovati niti uskladitve subvencije z inflacijo. Na ŠOS-u tako menijo zaradi napovedi finančnega ministra Klemna Boštjančiča, da se transferji posameznikom in gospodinjstvom v letu 2024 zaradi varčevanja po poplavah ne bodo usklajevali. 

 

Na Filozofski fakulteti so po več kot tednu dni komplikacij z informacijskim sistemom težave za zdaj odpravili. Osrednja težava je bila nezmožnost prenosa podatkov v sistem eVŠ – državni sistem za vpis na visokošolske zavode, kar je prizadelo okoli 250 študentov. S Filozofske fakultete so nam sporočili, da so o dogajanju obvestili različne institucije, ki črpajo podatke o statusu študentov iz eVŠ, kot so študentski domovi, Študentska prehrana, ZZZS in Javni štipendijski, razvojni in preživninski sklad. Že vpisani študentje so potrdilo o vpisu namreč lahko dobili v fizični obliki, a so ostali neevidentirani na portalu eVŠ. Predstavnik ŠOS-a za odnose z javnostjo, Marko Ruperčič, nam je potrdil, da so nekateri študentje fizično potrdilo sicer prinesli na točke za urejanje študentske prehrane, ker pa niso bili vpisani v evidenco eVŠ, po Zakonu o subvencioniranju študentske prehrane niso imeli statusa študenta, ki bi jih uvrstil med upravičence. Ruperčič je še dodal, da so njihovi referenti vnos poskušali urediti fizično, a je eVŠ takšno izmenjavo zaznal kot neupravičeno, zato so morali počakati na sistemsko rešitev. 

 

Poglejmo si še aktualne dogodke in razpise.

 

 

Jutri, 10. 10., bo v PLAC-u ob 17.00 potekala delavnica pomoči pri prijavi na razpis za neprofitna stanovanja ljubljanskega stanovanjskega sklada. Na delavnici boste izvedeli, ali ste do stanovanja upravičeni ter kako in s katero dokumentacijo se na razpis prijavite. 

 

V sredo, 11. 10., bo ob 15.00 na Fakulteti za družbene vede potekala predstavitev Izzivi v tujini. Na dogodku, ki se odvija v sklopu evropskih Erasmus dni, boste izvedeli vse potrebno, da se dobro pripravite na študijsko izmenjavo ali prakso v tujini. Dobili boste informacije, kje lahko iščete možnosti za izmenjavo in kako poteka proces prijave na izmenjavo. Udeležbo je treba potrditi na portalu POPR.

 

V sredo bo ob 20.00 na PLAC-u potekal dogodek Klitoris ali nekaj cockblock pravil za nefalični diskurz. Na dogodku bo potekal pogovor o novoizdani knjigi Izbrisani užitek. Klitoris in misel francoske filozofinje Catherine Malabou. 

 

Prav tako v sredo, 11. 10., bo ob 22.00 v Menzi pri koritu potekalo kontraBRUCOVANJE. Lista demokratičnega študentstva ga organizira kot odgovor na brucovanja, ki jih študentske organizacije fakultet ponavadi prirejajo v komercialnih klubih in katerih namen je predvsem profit za agencije, ki jih organizirajo. Prispevek za udeležbo je 5 evrov.    

 

V četrtek, 12. oktobra, bo v dvorani SAZU med 10. in 13. uro potekal posvet Kakšno šolo za naslednje desetletje?. Govor bo o izzivih v šolstvu in reformi šolstva ter predvsem o tem, kako namesto tekmovalnosti, tržne miselnosti in individualizma spodbujati solidarnost, trajnostni razvoj in inkluzivno vzgojo. Na dogodek se je treba prijaviti na spletni strani SAZU.

 

V četrtek, 12. oktobra, se lahko ob 17.00 v predavalnici 2 Filozofske fakultete udeležite okrogle mize Jezikovne storitve danes in jutri, Priložnosti in izzivi za prevajalce in tolmače. Udeležbo je treba potrditi na spletni strani fakultete.

 

V četrtek, 12. oktobra, se bo ob 9.15 na Institutu Jožef Stefan začela konferenca Kognitivna znanost, ki jo organizira Slovensko društvo za kognitivno znanost. Zaključni dogodek bo okrogla miza z naslovom Umetna inteligenca v izobraževanju, ki se bo začela ob 16.00. Vstop je prost, razpored pa je dostopen na povezavi, ki bo vidna na spletni strani

 

V petek, 13. oktobra, pa bo od 12. ure naprej v Hotelu Slon potekal dogodek Izobraževanje brez mej. Na dogodku bodo strokovnjaki in alumni spregovorili o študiju v tujini, študijskih izkušnjah in selitvi iz Slovenije. Udeležba je brezplačna, potrebna pa je prijava na spletni strani dogodka.

 

V torek, 17. oktobra, bo ob 9.30 potekal nacionalni posvet z naslovom Vse vemo, a zakaj se nič ne spremeni? Podnebna politika med teorijo in prakso. V Slovenskem etnografskem muzeju bosta Plan B za Slovenijo – mreža nevladnih organizacij za trajnostni razvoj in Mreža za prostor organizirala posvet o nujnosti posredovanja v okoljski krizi in o neučinkovitosti države pri posredovanju. Na dogodek se je treba prijaviti, kar lahko storite na povezavi na Facebook strani organizacij.

 

Do 20. 10. se lahko mladi raziskovalci prijavite v Bazen evropskih mladih raziskovalcev. Bazen sestavlja 35 mladih raziskovalcev, ki delujejo kot svetovalno telo Evropski komisiji in Svetu Evrope. Pogoji in obrazec za prijavo so objavljeni na spletni strani Evropskega mladinskega portala.

 

Urad Republike Slovenije za mladino je objavil Javni poziv za sofinanciranje programov mladinskega dela v letih 2024 in 2025. Na razpis se lahko prijavijo organizacije v javnem interesu v mladinskem sektorju in javni zavodi, ki delujejo v mladinskem sektorju. Rok za prijavo in oddajo dokumentacije je 30. 10., vsa razpisna dokumentacija pa je dostopna na spletni strani urada.

 

Do vključno 2. novembra se lahko prijavite na razpis Za ženske v znanosti. Razpis ponuja štipendijo v višini 5.000 evrov in je namenjen mladim raziskovalkam v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike in medicine na slovenskih raziskovalnih institucijah. 24. oktobra bo ob 13.00 potekala še spletna delavnica, na kateri bodo kandidatkam pomagali izpolniti prijavnice. Povezavo na dogodek in več informacij o prijavi boste lahko našli na Facebook strani L’Oréal – UNESCO Za ženske v znanosti.

 

Fundacija Študentski tolar je objavila nov razpis za enkratno nepovratno finančno pomoč v višini 250, 350 ali 450 evrov. Rok za oddajo vloge je 15. 11. 2023, vlogo pa je treba poslati po pošti. Vso potrebno dokumentacijo lahko najdete na spletni strani fundacije.

 

Evropska komisija je objavila nov razpis kratkotrajnih izmenjav raziskovalnega in inovacijskega osebja v okviru ukrepa Marie Skłodowska-Curie. Razpis je namenjen doktorskim in podoktorskim študentom in jim omogoča izmenjavo in vključitev v akademske in neakademske institucije po Evropi. Več informacij lahko najdete na spletni strani Ukrepi Marie Skłodowska-Curie, rok za prijavo pa je 28. 2. 2023.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Artvee

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness