27. 2. 2023 – 16.00

Študentski obvestilnik

Audio file

Danes ob 20. uri se lahko priključite bralni skupini Sindikalni šopek v organizaciji Fronta.org in debatirate o prebranih tekstih sindikalnih klasikov. Bralna skupina se bo zbrala v Ljubljani v bližini Miklošičevega parka, za udeležbo v živo ali preko Zooma pa se lahko prijavite na info@fronta.org . Več informacij in bralno gradivo so dostopni na Facebook strani dogodka. 

Jutri se lahko med 10. in 12. uro udeležite tečaja Izobraževanje avtorjev za objavljanje v odprtem dostopu, ki ga organizira Narodna in univerzitetna knjižnica. Na tečaju bodo predstavili odprti dostop, razloge za objavo v odprtem dostopu, različne poslovne modele objavljanja, založniške politike in drugo. Informacije o tečaju najdete na spletni strani NUK-a. 

Društva SocioKlub, Fejs in Lista demokratičnega študenstva vabijo na okroglo mizo Kurdistan, ki bo potekala v sredo, 1. marca, ob 18. uri na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Osredotočili se bodo na kurdsko situacijo, ki jo je potres v Turčiji še poslabšal, in se dotaknili medijskega poročanja ter reprezentacije kurdske skupnosti. Na dogodku bodo zbirali tudi dobrodelne prispevke.

Na prvi marčevski dan lahko poskrbite še za preventivo. Zdravstveni dom za študente Univerze v Ljubljani namreč vabi na cepilni dan proti virusu HPV. Cepljenje bo potekalo v sredo, 1. marca, med 7. in 19. uro in bo za študentke, rojene leta 1998 ali pozneje, brezplačno. 

Skupnost PLAC-a je prehitela vlado in za doplačilo, manjše od petih evrov in pol, ustanovila Ljudsko menzo! Udejanjala se bo dvakrat tedensko, ob četrtkih in sobotah, z željo ponuditi topel in polnovreden obrok, skupnostno pripravljen iz solidarnostnih donacij. Svojo lakoto lahko prvič potešite že ta četrtek ob 16. uri, ko bo na jedilniku prebranec. 

V Društvu študentov invalidov Slovenije so pričeli z dodatno podporo študentom s posebnimi potrebami. Kot svetovalce so k sodelovanju povabili študente in diplomante s posebnimi potrebami, ki so tekom študija izkusili podobne situacije in imajo za nudenje tovrstne podpore tudi primerno izobrazbo. Na pogovor, ki bo potekal v spletnem okolju, se lahko prijavite preko e-poštnega naslova: svetovalnica@dsis-drustvo.si

Festival angažiranega pisanja Itn. vabi nove člane v ekipo programskega odbora festivala. Itn. je preplet pogovorov, predavanj, umetniških dogodkov in delavnic, povezanih z literaturo, ki v ospredje postavlja družbeni angažma in probleme. Prijave za članstvo v programskem odboru festivala zbirajo do 1. marca na naslovu: festival.itn@gmail.com . V prijavo zapišite, zakaj se želite pridružiti festivalu in kakšne so vaše izkušnje s sodelovanjem v tovrstnih kolektivih. 

Galerija Škuc poziva pisateljice, umetnostne zgodovinarke, kritičarke, umetnice in vse, ki se ukvarjate s pisanjem ter poglobljenim branjem umetniških praks, k oddaji esejev za publikacijo SOFT Critique. Publikacija bo izšla v okviru istoimenske razstave, ki bo od 11. avgusta do 24. septembra na ogled v Galeriji Škuc, namenjena pa je premisleku o umetnostni kritiki in metodah izmenjave povratnih informacij. Prijavite se lahko do 6. marca, več informacij o prijavi, publikaciji in razstavi pa si lahko preberete na spletni strani Škuca. 

Dijaška organizacija Slovenije v petek, 3. marca, ob 13. uri v mali dvorani Državnega zbora pripravlja posvet o slovenskem šolstvu. Beseda bo tekla o trenutnem stanju slovenskega šolskega sistema, predlogih za izboljšave in pogledih na prihodnost šolstva s strani udeleženih. 

Teden lahko zaključite z udeležbo na petem podnebnem štrajku z geslom Obljube razne, še vedno prazne. Štrajka, ki ni usmerjen zgolj proti izkoriščanju okolja, temveč tudi proti kapitalizmu, ki uničuje tako našo ekonomsko kot okoljsko varnost, se lahko udeležite v Ljubljani in Mariboru. Na Kongresnem trgu in Trgu svobode se bo dogajanje začelo ob simboličnem času, in sicer pet minut čez 13. uro. Organizatorji so prejšnje proteste organizirali pet minut do polne ure in s tem sporočali, da nam časa zmanjkuje. Tokrat se protest začne pet minut čez polno uro, ker z zelenim prehodom že zamujamo. 

--

Akademskih 15

3.3.

Študentje in študentke v Beogradu zaradi napovedi zvišanja šolnin za izredni študij zasedajo fakulteto za arhitekturo. Šolnina naj bi se v študijskem letu 2023/2024 zvišala za 400 evrov – z zdajšnjih dobrih 2000 evrov na dobrih 2400 evrov. Pridružile so se tudi redno vpisane študentke in študenti, saj ima fakulteta več problemov, kot so slaba opremljenost in skriti stroški študija, ki lahko z vsemi potrebnimi materiali za opravljanje enega izpita presežejo 150 evrov. Študentski predstavniki in predstavnice so svoje zahteve že izrazile dekanu, ki pa je zagotovil le, da bo fakulteta reševala manjše probleme, kot je na primer pomanjkanje vtičnic. Več fakultet je napovedalo zvišanje šolnine. Na arhitekturi so zvišanje utemeljili s slabim finančnim stanjem fakultete, ki s trenutnimi prihodki ne more normalno delovati. Zasedbi so se pridružili še kolegi in kolegice z drugih fakultet, za katere je prav tako napovedan dvig šolnine. Poudarjajo, da zvišanje šolnin ter rast cen v študentskih domovih in menzah še dodatno vplivata na že tako slab položaj študentov.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.