ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Aktualno-politična novica
13. 3. 2023 - 16.00

Danes se začenja Teden možganov – letos z geslom Na koncu jezika. Trajal bo vse do petka, 17. marca. Tako kot prejšnja leta boste tudi letos lahko obiskale različna predavanja, delavnice in filmske projekcije. Podroben program lahko preberete na spletni strani Tedna možganov.

 

V torek, 14. marca, ob 16. uri lahko obiščete novo predavanje v seriji M_oder, ki študentom in študentkam ponuja možnost za predstavitev njihovih raziskovalnih del. Tokrat bo predavanje v prostorih Mestnega muzeja Ljubljana izvedel študent prava, Timotej Obreza, ki bo predstavil raziskovalno nalogo z naslovom Gradniki pravne znanosti – pravna dobrina kot element kazenskega prava, za katero je prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.

 

Jutri ob 19. uri se bo na Študentskem kampusu odvila 3. redna seja študentskega zbora ŠOU v Ljubljani. Tokrat bodo poslanke in poslanci že drugič obravnavali spremembe in dopolnitve aktov ŠOU v Ljubljani. Kot po navadi bomo na Radiu Študent s Facebook in YouTube streamom sejo prenašali, ob koncu tedna pa pripravili povzetek v oddaji 5 minut za boljši ŠOU.

 

Nadaljujemo s ŠOU-om. Resor za socialo in zdravstvo bo 15. marca ob 17. uri na pedagoški fakulteti organiziral okroglo mizo o menstruaciji z naslovom Menstruacija, moja prijateljica.

 

V okviru Dnevov enakosti spolov FF 2023 bo jutri ob 17. uri na filozofski fakulteti potekal dogodek, ki bo v ospredje postavil delo študentk, »ki so se v svojih in magistrskih delih in pri delu na doktorskih disertacijah na zavidljivi ravni in inovativno ukvarjale z vprašanji enakosti spolov«. V sredo, 15. marca, pa bo v Modri sobi filozofske fakultete potekal pogovor z naslovom Spopadanje s težkimi zgodbami s strani zaupne osebe in raziskovalke. Sogovorke se bodo pogovarjale, kako v situacijah, kot so spolno nasilje, spolno delo in medpartnersko nasilje nad ženskami, kot raziskovalka in zaupna oseba ravnati tako, da ti zgodbe ne pridejo do živega ter s tem ne vplivajo na delovanje in življenje.
 

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije oziroma FAMNIT Univerze na Primorskem bo organizirala šesto predavanje FAMNIT-ovih bioloških večerov. V sredo, 15. marca, ob 19. uri se boste lahko pridružili predavanju na Zoomu, ki ga bo imel Nik Šabeder, magister biotehniške fakultete v Ljubljani. Šabeder nam bo pripovedoval o raziskovanju velikih mačk Namibije skozi oči mladega raziskovalca. Zoom povezavo lahko najdete na spletni strani FAMNIT-a.

 

Društvo Mlada akademija že tretje leto zapored organizira okroglo mizo o duševnem zdravju med doktorskimi študenti in raziskovalci na začetku kariere. Dogodek bo potekal v sredo, 15. marca, od 15.30 dalje na medicinski fakulteti. Več informacij lahko najdete na spletni strani medicinske fakultete.

 

ALUO in Moderna galerija vabita na razstavo slik, ki so nastale kot del osnovnošolskih delavnic Ajkčeve nove zgodbe. Odprtje bo 16. marca ob 18. uri v Moderni galeriji na Cankarjevi 15.

 

Sindikat Mladi plus do 17. marca sprejema prijave za sodelovanje na konferenci Stop prekarnosti! Čas je za samostojno delo, ki se bo odvila 27. marca ob 8.30 v veliki dvorani državnega sveta. Sindikat na spletni strani navaja, da bo rezultat konference predstavljal izhodišče, ki ga bo ministrstvo za delo uporabilo za izdelavo načrta, ki bo izboljšal položaj mladih delavk in delavcev na trgu dela. Prijave so mogoče na obrazcu na spletni strani Mladi plus.

 

Fakulteta za strojništvo bo ta teden kot del projekta Odprti laboratorij ponovno organizirala serijo tehničnih delavnic. Pravkar se je začela delavnica o osnovah 3D-tiskalnikov. Do petka se bodo odvile še delavnica Osnove CAD programiranja, Git za inženirje in tretji del delavnice programskega jezika Python za inženirje. Prijave so obvezne, za informacije se lahko obrnete na e-naslov peskovnik@fs.uni-lj.si.

 

Fundacija Študentski tolar ponovno poziva k oddaji vlog za enkratno denarno pomoč študentkam in študentom. Vlogo je do konca marca treba poslati priporočeno po pošti. Več informacij najdete na spletni strani fundacije.

 

Na spletni strani univerze v Ljubljani sta objavljena razpisa za dodelitev Knafljeve in Tumove štipendije. Namenjeni sta podiplomskim študentkam in študentom, ki študirajo oziroma bodo študirali v Avstriji. Vlogo za obe štipendiji lahko oddate vse tja do 23. junija.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.