Labirinti in teleskopi

Aktualno-politična novica

Raziskava z Univerze v Kyotu nas je pripeljala korak bližje k razumevanju odnosa med pomikanjem po prostoru in pričakovanji, kaj bomo v danem trenutku videli.  

Nevroznanstvenika Shikauchi in Ishii sta udeležence posadila v magnetno resonanco z namenom snemanja možganske aktivnosti pri dveh različnih nalogah. V prvem delu raziskave so bili udeleženci pasivno vodeni skozi zaporedje slik, ki je predstavljalo virtualni 3D labirint. Vsaka slika je vsebovala smerokaz, v kateri smeri se bo nadaljeval labirint. Drugi del je bil bolj aktiven. Na začetku so jim prikazali shemo določenega labirinta in za njim spet posamična zaporedja slik. Razlika je bila v tem, da so v drugem primeru sami odločali o nadaljevanju poti z izbiro ene izmed dveh ponujenih slik.

Pri analizi sta Shikauchi in Ichii dekodirala hkratno aktivnost več možganskih omrežij. Iz dobljenih vzorcev aktivnosti jima je uspelo rekonstruirati slike labirinta, ki so jih osebe pričakovale v zaporedjih po njihovih odločitvah. Razbrati je bilo torej možno pričakovanja oseb o tem, kaj bodo videle v določenem trenutku pri pomikanju po prostoru.

 

Konec novembra so v Nasinem vesoljskem središču Goddard v ZDA začeli z nameščanjem prvega od osemnajstih zrcal teleskopa James Webb. Pred kratkim pa so končali z nameščanjem devetega zrcala, torej so na polovici del. S sestavljanjem naj bi končali v začetku leta 2016.

Teleskop James Webb je mednarodni projekt, pri katerem sodelujejo Nasa ter vesoljski agenciji iz Evrope in Kanade. Teleskop bo v vesolje poletel predvidoma oktobra 2018. Tam bo z veliko zmogljivejšo opremo nadaljeval delo starega teleskopa Hubble - preučeval bo razvoj galaksij, zvezd in planetov od velikega poka do današnjih dni.

Da bo teleskop James Webb kos svoji nalogi, je pri sestavljanju potrebna velika natančnost. Zrcala so narejena iz berilija in prevlečena z zlatom. Ker vsako tehta 40 kilogramov, si inženirji pomagajo z robotskimi rokami, pri delu pa so oblečeni v zaščitne obleke, da zrcal ne bi onesnažili. Sestavljena bodo zrcala merila 6,5 metra v premeru, približno 2,7-krat več kot pri teleskopu Hubble. Predstavljala bodo glavno zrcalo, s katerim bo teleskop lovil svetlobo za fotografiranje oddaljenih kotičkov vesolja.
 

Nova odkritja sta pričakovala Sebastijan in vajenec Jošt.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness