Osamljenost antisocialnega igralca

Osamljenost antisocialnega igralca

Aktualno-politična novica

Pri registraciji v igri League of Legends navadno navedemo svojo starost in izmišljen vzdevek. Ko začnemo igrati, smo postavljeni v eno izmed dveh nasprotujočih si ekip, pri čemer je cilj vsake, da zavzame teritorij ali uniči bazo druge. Med samo igro se lahko prek chata s soigralci pogovarjamo, po koncu pa jim lahko dodelimo še pozitivno ali negativno povratno informacijo.

Psihologa Kokkinak-isa z Univerze v Yorku je zato zanimalo, ali omenjeni podatki o nas razkrivajo kakšne psihološke značilnosti. Izkazalo se je, da so naši vzdevki bolj zgovorni, kot smo si mogoče mislili. Njegovi rezultati namreč kažejo, da obstaja močna povezava med starostjo, navedeno v vzdevku igralca, in tisto, ki jo poda ob registraciji. Nekdo z imenom nice_player27 ima tako tudi v resnici verjetno 27 let. Prav tako ima verjetno več interakcije kot antisocialni igralec g0ats3x.

Razloga za to sta dva. Prvi je višja stopnja komunikacije pri starejših igralcih. Drugi pa ugotovitev, da imajo osebe z antisocialnimi imeni, kamor spada tudi igralec g0ats3x, med igro v povprečju manj interakcij. Kaže tudi, da se starejši igralci vedejo bolj prijetno, saj so prejemali in dajali več pozitivnih povratnih informacij.

Osamljenost ni zgolj umski, temveč tudi fizični stres. To potrjuje nova raziskava, ki je preiskovala fiziološki odziv na osamljenost pri ljudeh in opicah makaki. Raziskovalci s čikaške univerze in univerze v Kaliforniji so odkrili, da so spremembe pri osamljenih osebah podobne odzivu na stresne situacije, v katerih se telo pripravi na boj ali beg. Z eno pomembno razliko: osamljenost traja mnogo dlje kot kratkotrajen adrenalinski šok.

Podobno kot pri hitrem odzivu boja ali bega, se pri osamljenosti začne v možganih sproščati živčni prenašalec noradrenalin. Ob dolgotrajni odrezanosti od socialnega okolja se zaradi noradrenalina v telesu zgodi vrsta sprememb.

Dve pomembni spremembi ob socialni izolaciji sta zmanjšanje protivirusne aktivnosti belih krvničk in povišanje števila vnetnih dejavnikov. Drugače povedano: pomanjkanje druženja močno oslabi naš imunski sistem. To dodatno potrjujejo tudi poskusi na makakih, pri katerih so bile osamljene opice mnogo bolj dovzetne za okužbe kot socialno aktivne. Od osamljenosti lahko torej dobesedno zbolimo.

Ob pripravljanju novice sta zbolela Sebastijan in Arne.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness