Protistrup in električno vezje v rastlinah

Aktualno-politična novica

Prejšnji teden je v Združenih državah Amerike Zvezni urad za hrano in zdravila odobril za uporabo nalokson v obliki pršila za nos. Nalokson je protistrup, ki se sicer že dolgo uporablja pri zastrupitvah z opiati, vendar je sedaj prvič na voljo v obliki, ki je preprosta za uporabo.

V zahodnih državah je umrljivost med mladimi zaradi predoziranja z opiati v porastu. Predoziranje predstavlja približno tri odstotke vseh smrti v starostni skupini do 40 let. Poleg naraščanja uporabe heroina pa je v porastu tudi uporaba opiatov izdanih na recept, zlasti oksikodona, hidrokodona, morfija in metadona.

Ob osebi, ki je vzela prevelik odmerek droge, so pogosto prisotni še drugi uporabniki. Ti so pripravljeni pomagati, vendar zaradi možnih kazensko-pravnih posledic običajno ne želijo klicati reševalcev. Omenjeni nalokson v obliki nosnega pršila bi zato lahko bistveno izboljšal preživetje žrtev predoziranja. Aplikacija protistrupa namreč že v nekaj minutah normalizira dihanje in izboljša stanje zavesti.

 

Skupina raziskovalcev iz Laboratorija za organsko elektroniko na Švedskem je ustvarila elektronsko vezje znotraj stebla domače vrtnice imenovane Rosa floribunda. To je prvi primer uspešne združitve organskega analognega in elektronsko digitalnega vezja v živi rastlini. Odkritje ponuja nove možnosti za razvoj biotehnologije, pomoč pri raziskovanju rastlinske fiziologije in lahko služi tudi kot dopolnilo k že obstoječim molekularno genetskim tehnikam v kmetijstvu.

Korenina, steblo, listi in preplet žil so pri višjih rastlinah odgovorni za prenos kemičnih signalov, ki uravnavajo rast in delovanje rastline. Na nek način so te lastnosti podobne stikom, medsebojnim povezavam med napravami in žicami v diskretnih in integriranih elektronskih vezjih. Tokrat so za izhodiščne elemente pri izdelavi elektronskega rastlinskega vezja vzeli ksilem, ki je eno od tkiv v žili, liste in signalne molekule rastline. Omenjene elemente so povezali v elektronsko vezje in pri tem ohranili ionski transport in električno prevodnost.

 

Z vezjem in pršili sva vas zbujala Urša in vajenec Fran.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness