Baltazar cvre krofe
Znanstvena redakcija napoveduje mastno, pa tudi slastno, pustno oddajo.
Ker Baltazar rad pokuka na kuhinjske police in v piskre, bomo današnjo oddajo namenili maščobam in oljem, ki jih je v pustnih dobrotah na pretek. Preverili bomo, katere maščobe poznamo, kaj so »dobre maščobe«, kako je s cvrtjem in visokimi temperaturami, razložili, zakaj olje postane žarko in tudi, kako mastna hrana vpliva na človekovo zdravje.
Izjava Kaj so maščobe in olja? Kakšna je razlika med cis in trans maščobami? Nasičenimi in nenasičenimi? Katere so koristne maščobe in zakaj?
Izjava Prehrana. Ali so maščobe zdrave, jih v prehrani sploh potrebujemo? So katere izmed maščob esencialne? Jih lahko povsem odrežemo iz jedilnika?
Izjava Kaj se zgodi v prebavilih, ko pojemo nekaj mastnega? Kako poteka presnova maščob, kako se prerazporedijo v telesne celice? Kako nastane »slab« in »dober« holesterol? Zakaj sta dobra ali slaba?
Izjava Zakaj pride do ateroskleroze?
Izjava Teorije zarot na spletu: So rastlinska olja slabša od živalskih? Ali motijo »hormonsko ravnovesje«?
Izjava Zakaj nam je po mastni hrani slabo in nas peče zgaga?
Vmesni komad Neca Falk – Nebesni karneval
Izjava Uporaba olj in maščob v prehrani. Kako naredimo krof? Zgodovina uporabe olj in cvrtja.
Izjava Kakšne so prednosti in slabosti uporabe olja? Zakaj uporabiti olje in ne kaj drugega?
Izjava Ali lahko olje večkrat uporabimo? Kako maščoba degradira oz. »se pokvari«? Zakaj olje oksidira?
Izjava Katera olja so boljša za cvrtje? Kako jih pravilno hranimo? So olja za cvrtje boljša in kako jih stabilizirajo? Kaj najdemo v pokvarjenem olju?
Izjava Kako ravnati z degradiranim oljem? Ali lahko poškoduje cevi in prepreči delovanje čistilne naprave? Lahko iz odpadnega olja naredimo biodizel?
Izjava Zakaj jemo krofe za pusta?
Komentarji
Fina oddaja. Bravo!
Komentiraj