Gaza za Gazo

Gaza za Gazo

Aktualno-politična novica
26. 3. 2020 - 15.00
 / KrOFF

Zaradi razširitve novega koronavirusa v že vsaj 168 državah je generalni sekretar Organizacije združenih narodov Antonio Guterres pozval k paketu pomoči za najranljivejša območja po svetu v vrednosti slabih dveh milijard evrov. Za občutek, gre za manjši znesek, kot ga predvideva mega koronazakon, ki ga pripravlja slovenska vlada. Ta paket bi pomagal državam, ki so že tako finančno prešibke, da bi same zmogle ustrezno poskrbeti za svoje državljane v času epidemije.

Eno od območij, ki mu ob nenadzorovanem širjenju koronavirusa grozi huda zdravstvena kriza, je Gaza, kjer poročajo o prvih devetih primerih okužbe. Za pomoč palestinski enklavi - sicer enem najgosteje poseljenih območij na svetu - je kanadski zdravnik Tarek Loubani že leta 2015 zagnal Glia Project, odprtokodni repozitorij dizajnov medicinske opreme, primernih za 3D-tisk. Za spopadanje s COVID-19 so zasnovali poceni obrazne ščite za večkratno uporabo, stetoskope in drugo osnovno opremo. Tovrstne privatne iniciative lahko s težavo pokrijejo očitno pomanjkanje v zdravstvenem sistemu, ki ni izvzet iz izraelske blokade območja. 

Gaza s skoraj dvema milijonoma prebivalcev se sooča s pomanjkanjem testerjev, bolnišnice pa še niso pripravljene za sprejem večjega števila obolelih. Zaradi izraelske blokade območje pestijo tudi slaba opremljenost, revščina, disfunkcionalna infrastruktura in odvisnost od humanitarne pomoči. Izrael se na pojav koronavirusa uradno še ni odzval, poglobitev krize pa je lahko še dodaten razlog za izolacijo Palestincev, katerim tamkajšnji apartheid že tako ali tako močno omejuje prosto gibanje. Palestinska oblast v Gazi je sicer že sprejela nekatere ukrepe, na primer zaprtje šol in delno policijsko uro.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.