Človeške celice proti HIV-u

Človeške celice proti HIV-u

Aktualno-politična novica
1. 3. 2019 - 7.05

Raziskovalna skupina iz ZDA in Kitajske je v reviji Journal of Innate Immunity objavila članek o raziskavi, ki bi lahko pomagala pri preprečevanju spolnega prenosa virusa človeške imunske pomanjkljivosti, krajše HIV.

 

Cepiva proti HIV-u ne poznamo, zato lahko virus okuži vsakega človeka. Največ oseb se s HIV-om okuži s spolnim odnosom, večjo verjetnost za okužbo pa imajo ženske. Tretjina vseh prenosov virusa se zgodi prek ženskega reproduktivnega trakta, katerega glavna fizikalna prepreka proti HIV-u so epitelne celice materničnega vratu. Te izločajo nekatere vnetne proteine, ki virusom preprečujejo razmnoževanje. Na taistih epitelnih celicah so tudi receptorji nespecifične imunosti TLR. Ko se nanj veže njegov ligand, začnejo celice proizvajati protivirusne molekule, imenovane interferoni.

 

Znanstveniki so najprej preizkusili, ali lahko celična linija epitelnih celic materničnega vratu zaustavi razmnoževanje HIV-a. To so testirali tako, da so celice gensko spremenili, da so proizvajale ligand za receptor TLR. Nato so ločili gensko spremenjene celice in gojišče, v katerem so rasle. Gojišče so dodali k človeškim celicam, okuženim s HIV-om. Ugotovili so, da je gojišče zmanjšalo razmnoževanje HIV-a.

 

Aktivacija receptorjev TLR povzroči nastanek majhnih proteinov interferonov, ki preprečujejo razmnoževanje virusov. Da bi določili protivirusno aktivnost interferonov, so gojišče, v katerem so rasle gensko spremenjene celice, testirali še na vrsti belih krvničk, makrofagih. Interferoni so glavni aktivatorji nespecifičnih imunskih poti, zato v okuženih celicah izzovejo protivirusno stanje. Geni, katerih prepis izzovejo interferoni, so se intenzivnejše prepisovali v makrofagih, ki so jim dodali izrabljeno gojišče epitelnih celic materničnega vratu. Celice materničnega vratu torej lahko v makrofagih sprožijo intenzivno proizvodnjo protivirusnih dejavnikov, ki zaustavljajo HIV.

 

Nato so preiskali učinek liganda za TLR na izražanje molekul nespecifične imunosti v odvisnosti od koncentracije liganda. Izkazalo se je, da epitelne celice materničnega vratu z dodatkom liganda za TLR izločajo več molekul nespecifične imunosti, ki onemogočajo vstop HIV-a v makrofage. Številčnost vstopa virusa v celice so določili s količino virusne DNK v celicah z metodo verižne reakcije s polimerazo v realnem času.

 

V raziskavi so znanstveniki prvič dokazali, da imajo človeške epitelne celice materničnega vratu zmožnost zaustavljanja širjenja virusa HIV, in sicer z receptorji TLR in interferonskimi signalnimi potmi, ki zavirajo okužbo makrofagov s HIV-om.

 

O boju proti HIV-u je poročala vajenka Živa.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness