Žabe zbolijo, kače trpijo

Žabe zbolijo, kače trpijo

Aktualno-politična novica
om nom nom

Nobeno bitje ni otok. Ekosisteme sestavlja preplet neštetih kompleksnih medvrstnih odnosov. Nemogoče je vplivati zgolj na eno skupino organizmov - če bolezen zdesetka plen, bodo prizadeti tudi njihovi plenilci.

 

Panamsko-ameriška raziskovalna ekipa je pokazala, da zmanjšanje žabje populacije zaradi glivnih okužb vpliva na vrstno sestavo in številčnost tropskih kač. Dvoživke so v tropskih ekosistemih precej številne in imajo pomembno vlogo kot plenilci in plen drugih vrst. Zmanjšanje njihove populacije zaradi različnih bolezni, izgube habitata ter podnebnih sprememb zato posredno vpliva na številne skupine organizmov.

Raziskovalce in raziskovalke je zanimal vpliv epidemije hitridiomikoze v Panami leta 2004 na tropske kače. Hitridiomikoza je glivna okužba, ki povzroča razjede na koži dvoživk. V Panami je epidemija povzročila izginotje 30-ih vrst in 75-odstotno zmanjšanje števila dvoživk. Hitridiomikoza sicer neposredno ne ogroža plazilcev, vendar so žabe pomemben vir hrane številnim kačam. Raziskovalna ekipa je primerjala podatke o telesnem stanju, številčnosti in vrstni pestrosti kač v sedemletnem obdobju pred epidemijo in v šestletnem obdobju po njej. 

Pred epidemijo so raziskovalci in raziskovalke na območju terenskih opazovanj našli 30 vrst kač - po epidemiji je ta številka padla na 21. Nekatere izmed kačjih vrst so bile sicer precej izmuzljive in težko ulovljive, kar je nekoliko vplivalo na število opaženih vrst. Znotraj večine posameznih vrst kač se je zmanjšalo število ujetih osebkov. Praviloma se je poslabšalo tudi telesno stanje večine izmed ujetih kač, določeno z razmerjem med maso in dolžino telesa.

Različne kačje vrste se na epidemijo niso odzvale enako. Vrsta Sibon argus, ki se pogosto hrani z jajci dvoživk, je bila prizadeta občutno bolj kot druge vrste istega rodu, ki se hranijo predvsem z mehkužci. 

Ob reševanju žab pred glivnimi patogeni najbrž ne bi takoj pomislili tudi na kače. Vendar noben organizem ne živi v vakuumu. Epidemije ali prekomeren lov na posamezno vrsto vplivajo na celoten ekosistem in imajo pogosto nepredvidene posledice.

 

Ssssss kačami ssssočusssstvuje Bronja.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness