Čebele za zdrav mehur

Aktualno-politična novica
22. 11. 2021 - 8.00

Mednarodna raziskovalna skupina v reviji Biomedical Journal poroča o protirakavih učinkih fenetil estra kofeinske kisline, ki se nahaja v čebeljem propolisu. Ugotovili so, da učinkovina zavira rast rakavih celic sečnega mehurja, tako da uravnava specifični protein.

Fenetil ester kofeinske kisline je ključna bioaktivna spojina propolisa, ki ima antioksidativne učinke ter deluje protivnetno in protitumorsko. Pretekle študije so pokazale, da zavira nastanek več rakov, ki se pojavljajo pri človeku, vključno z rakom ustne votline, pljuč, dojk, prostate in melanomom. 

O človeku najljubših žuželkah
 / 22. 3. 2020
 V študiji so ocenjevali protitumorski učinek spojine in vpliv  molekularnih mehanizmov na izražanje genov, ki so pomembni pri razvoju in poteku raka sečnega mehurja. Ugotovili so, da je za rast tumorskih celic ključno zmanjšano izražanje gena, ki kodira protein GDF15. V normalnih razmerah se GDF15 v večini organov izraža v nizkih koncentracijah, pri poškodbah pa se količina proteina poveča. Njegova vloga še ni popolnoma razjasnjena, znano pa je, da uravnava izražanje proteinov, ki zavirajo rast celic in sodelujejo pri celični smrti. 

V okviru študije so raziskovalci in raziskovalke tako zdravim kot rakavim celicam dodali zdravilno učinkovino iz propolisa, in po določenem času so tudi rakave celice začele izražati GDF15, ta pa je zaviral njihovo rast. Za oceno protitumorskega učinka fenetil estra kofeinske kisline na rakave celice mehurja so gojene rakave celice presadili v miši. Po dveh tednih se je velikost tumorjev, pridobljenih iz miši, ki so jih zdravili, zmanjšala za 53 odstotkov. Prav tako so v krvi živali, ki so jim vbrizgali zdravilno učinkovino, zaznali štirikrat večje izražanje gena za GDF15 kot pri kontrolni skupini.

Čebele in nič, ga prepoznajo?
 / 12. 6. 2018

Bioaktivna učinkovina, pridobljena iz čebeljega propolisa, ima zaradi svojega mehanizma delovanja velik potencial za zdravljenje ne samo raka sečnega mehurja, temveč tudi številnih drugih bolezni, kot so diabetes in srčno-žilne bolezni, pri katerih je izražanje GDF15 pomembno. 

S čebelami sem brenčala vajenka Urška.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness