Forenzične težave z lasmi

Aktualno-politična novica
9. 4. 2019 - 7.05

Forenzična analiza las je leta in leta sledila isti tehniki analize, ki pa je bila pred kratkim postavljena pod vprašaj zaradi dvoumnih pridobljenih  rezultatov. Raziskovalna skupina analitičarke in petih forenzikov iz Švice se je spopadla s problemom in razvila novo analizno tehniko, ki omogoča podrobnejši pregled nad kontaminacijo las z drogami ali strupenimi snovmi.

Glavno in največjo težavo v analizi predstavlja ločnica med zunanjo kontaminacijo las in vsebnostjo snovi v lasu zaradi vključevanja iz obtočnega krvnega sistema. Ko pacient zaužije zdravilo ali katero drugo substanco, je ta v prebavnem sistemu absorbirana in sproščena v krvni obtok. Po žilah potuje do korenin lasišča, kjer je inkorporirana v strukturo lasa. Tako je z analizo las in predpostavko, da las zraste približno en centimeter na mesec, mogoče retrospektivno spremljanje uživanja drog v bistveno daljšem časovnem obdobju kot z analizo krvi ali urina.

Dosedanje tehnike uporabljajo različne načine dekontaminacije lasu pred analizo, ki pa niso povsem učinkovite, velikokrat pa imajo zunanji onesnaževalci znaten vpliv na rezultate toksikoloških testov. Šamponi, barvanje, beljenje in tudi že samo sonce imajo velik vpliv na sestavo lasišča. Preko potu pa je lahko na las nanesen sloj enkratno zaužite substance celo tako, da analiza pokaže, da je oseba snov kronično uživala.

Za odpravo morebitnih motenj in kontaminirajočih snovi pri analizi las so raziskovalka in raziskovalci za eksperimente uporabili nekaj najbolj občutljivih spektroskopskih tehnik. Osnovali in optimizirali so način priprave vzorca, zato da bi bila ekstrakcija analita čim natančnejša. Las so na analizo pripravili tako, da so ga fiksirali na ploščico, ga z rezilom razpolovili po dolžini in tako izpostavili celoten notranji del. Poleg tega so razvili protokol čiščenja vzorca pred analizo in ocenili, da so uspeli s tako metodo ohraniti le snov, ki je bila močno vezana v strukturi zaradi zaužitja in prisotnosti te v krvnem obtoku.  

Raziskovalna skupina je analizirala posamezne lase prostovoljcev in prostovoljk, ki so večkrat ali samo enkrat konzumirali zdravilo za spanje zolpidem. S primerjavo  različnih paralelk drugače pripravljenega vzorca las iste osebe so preverili učinkovitost različnih metod priprave in analize.

Z novejšim pristopom analize las raziskovalna skupina upa, da bodo dvomi v forenzična poročila vsaj delno razblinjeni.

Svojo zgodovino v lase zapisuje tudi Dunia.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness