Heavy metal morski psi

Heavy metal morski psi

Aktualno-politična novica
8. 4. 2019 - 7.05

Težke kovine lahko močno škodujejo zdravju ljudi in živali. Ker se dlje časa kopičijo v telesu, najbolj prizadenejo velike, dolgožive plenilce, kot so tune in mečarice - vendar očitno ne prizadenejo morskih psov. Raziskovalci in raziskovalke so v članku, objavljenem v časniku Marine Pollution Bulletin, pokazali, da visoka vrednost težkih kovin v krvi ne vpliva na zdravje morskih psov.

V ribah kostnicah in v ljudeh lahko visoka koncentracija težkih kovin vpliva na živčevje, imunski sistem in delovanje nekaterih encimov. Prizadete živali so bolj dovzetne za bolezni in manj učinkovite pri lovu na plen. Manj raziskan pa je bil vpliv težkih kovin na dobrobit hrustančnic, na primer morskih psov. Večina dosedanjih raziskav se je namreč osredotočila na toksičnost mesa morskih psov v prehrani.

Ko riba zaužije hrano, ki vsebuje težke kovine, se te absorbirajo v kri ter kasneje v različne organe. Težke kovine se v tkivih tekom življenja počasi kopičijo. Vrste, ki so visoko v prehranjevalni verigi, imajo v sebi praviloma višjo vsebnost toksičnih snovi. Zaradi višje koncentracije težkih kovin zato ni priporočljivo pogosto uživanje mesa večjih plenilskih rib.

Tekom raziskave so znanstveniki kri odvzeli triinštiridesetim velikim belim morskim psom v okolici južnoafriške obale. Morskim psom so določili tudi telesno stanje, ki so ga definirali kot razmerje med dolžino in obsegom - oziroma s tem, kako debel je bil morski pes. V odvzetih vzorcih krvi so izmerili vsebnosti štirinajstih težkih kovin in nekaterih mikroelementov.

Kri vseh morskih psov je vsebovala zelo visoke koncentracije arzenika in živega srebra. Koncentracija teh dveh elementov je bila občutno višja od meje toksičnosti pri ljudeh in ribah kostnicah, vendar ni imela nobenega vpliva na zdravje in velikost morskih psov. Normalno je bilo tudi število levkocitov, ki bi lahko pokazali nepravilno delovanje imunskega sistema. Mikroelementi, kot sta cink in železo, kljub visoki vsebnosti v krvi niso bili vzrok nobenih telesnih pomanjkljivosti. Vsebnost bakra je bila dovolj visoka, da bi v postrvi in lososu vodila v smrt, vendar morskih psov to ni motilo. Nasprotno - visoka vsebnost bakra je bila povezana z večjo velikostjo in boljšim telesnim stanjem.

Izsledki raziskave kažejo na to, da težke kovine tudi v visokih koncentracijah ne škodujejo morskim psom. Kaj jim to omogoča - večja robustnost encimov, prisotnost snovi, ki vežejo kovine ali kaj drugega - pa ostaja vprašanje za prihodnost.

Z morskimi psi je plavala Bronja.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.