Hudourniki v mesečini

Aktualno-politična novica
22. 3. 2022 - 8.00

Prišla je pomlad in z njo tudi selitev ptic proti severu. V tem času se proti gnezdiščem v Severni Ameriki vračajo tudi črni hudourniki. Zanje je značilno, da v času gnezdenja, po več kot osmih mesecih letenja, pristanejo na tleh. Ravno zaradi stalnega leta je vedenje teh ptic v zimskem obdobju slabo poznano. Mednarodna raziskovalna skupina je v nedavno objavljenem članku revije Current Biology predstavila rezultate opazovanja vedenja črnih hudournikov v času, ko ne gnezdijo in večino časa preživijo v zraku.

Črni hudourniki so ogrožena vrsta ptic, ki se jeseni iz Severne Amerike seli v toplejše kraje, vse tja do zahoda Brazilije. V tem času pa le redko pristanejo na tleh. V zraku se namreč tako prehranjujejo kot tudi spijo. Ta precej skrivnosten del življenja ptic so raziskovalke in raziskovalci spremljali s pomočjo izjemno lahkih merilnih naprav, ki so jih namestili na sedem osebkov. Naprava je vsebovala merilnik pospeška ter senzorje za merjenje temperature, zračnega tlaka in svetlobe.

Rezultati raziskave so pokazali, da črni hudourniki izven obdobja gnezdenja več kot 99 odstotkov časa preživijo v zraku. Poleg tega so bili presenetljivi podatki, da ptice v času polne lune ponoči letijo višje. Takrat namreč dosežejo od 2000 do 4000 metrov nadmorske višine, medtem ko se podnevi in v času brez lune zadržujejo nižje. Med raziskavo se je pripetil še en dogodek, ki je potrdil, da polna luna vpliva na hudournike. V času luninega mrka je namreč pet ptic, ki so jih spremljali, začelo leteti nižje. Po koncu mrka so se ponovno dvignile, kar predstavlja neposreden dokaz o vplivu lunine svetlobe na višino letenja črnih hudournikov.

Raziskava, ki je prvič pokazala vpliv lune na višino leta ptic, podaja dve možni razlagi za takšne vedenjske vzorce črnih hudournikov. Prva je ta, da v času polne lune zaradi večje količine svetlobe višje letajo žuželke, ki pticam predstavljajo vir hrane. A vendar o sami prehrani črnih hudournikov v zimskem času ni veliko znanega. Druga možna razlaga pa je ta, da se hudourniki v višave zatekajo pred svojimi plenilci – ujedami, ki jih ob večji osvetljenosti lune lažje zaznajo. Poznavanje do sedaj skrivnostnega dela življenja črnih hudournikov je omogočila predvsem tehnologija, s pomočjo katere lahko odkrivamo nove zakonitosti življenja v zraku.

Pomlad in konec vpliva polne lune pozdravlja Sebastjan.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness