Izdihani rak

Aktualno-politična novica
16. 10. 2020 - 7.05

Raziskava, ki je bila pred kratkim objavljena v British Journal of Cancer, odpira nove možnosti neinvazivnega testiranja za ploščatoceličnega raka glave in vratu ter njegovega odkrivanja s pomočjo dihalnega testa

Ploščatocelični karcinom na predelu glave in vratu se najpogosteje pojavi v ustni votlini, požiralniku, grlu in žrelu, nosni votlini in žlezah slinavkah. Približno šest odstotkov vseh primerov raka na svetu pripisujejo prav raku glave in vratu. Glavna vzroka za razvoj te bolezni sta kajenje tobaka in kronično uživanje alkohola, a nedavna poročila iz Združenih držav Amerike, Avstralije in Anglije kažejo na porast pojava raka glave in vratu zaradi humanega papiloma virusa, krajše HPV. Rak, ki se pojavi zaradi okužbe s HPV-jem, je pogostejši tudi pri mlajši populaciji, ki navadno ni tako dovzetna za karcinom glave in vratu.

Dosedanji neinvazivni testi so večinoma temeljili na opazovanju simptomov, saj so predeli, kjer se rak pojavi, težko dostopni. Za enega izmed dobrih indikatorjev prisotnosti raka na vratu se je pokazala bula na vratnem predelu, ki je izginila po približno treh tednih. Ta in podobni simptomi se ponavadi pojavijo šele v poznejših stopnjah razvoja tumorja, ko je zdravljenje že bistveno manj uspešno.

Ker so dosedanje terapije učinkovite le pri zdravljenju raka glave in vratu, ki je v zgodnjih stopnjah razvoja, je zelo pomembno razviti čim bolj učinkovite načine neinvazivne diagnostike za pravočasno odkritje karcinoma. Tako meni tudi raziskovalna skupina avstralske Univerze Flinders, ki je razvila dihalni test, s katerim je z visoko stopnjo gotovosti potrdila ali ovrgla sum raka pri 181 pacientih.

Proučevanje biomarkerjev je čedalje bolj učinkovit način za neinvazivno detekcijo raka. Biomarkerji so merljivi faktorji biološkega organizma, ki so pokazatelji določenega biološkega stanja. V medicini jih navadno delijo na slikovne, celične in molekularne. Raziskovalci so uporabili prav molekularne biomarkerje; merili so torej prisotnost določenih hlapljivih organskih spojin v izdihanem zraku pacientov. Hlapljive organske spojine so molekule, ki imajo pri sobni temperaturi visok parni tlak in so zato v zadahu v plinasti obliki. 

Raziskovalke in raziskovalci so hlapljive snovi merili z masno spektrometrijo in detektorji plina. Tako so ugotovili, da med 250 spojinami, ki so potrjeni biomarkerji za prisotnost raka, 24 spojin pokaže obstoj raka glave in vratu. Diagnozo, oblikovano na podlagi profila zadaha, so kasneje preverili in potrdili z analizo biopsij rakastega tkiva. 

Neinvazivne metode odkrivanja raka, kot so testi z biomarkerji, pomenijo velik napredek v boju proti raku. Terapije so zato lahko učinkovitejše tako na fizični kot tudi na psihični ravni pacientov.

 

Z znanostjo v boj proti raku stopa tudi Dunia.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.