Kašelj na hrbtu

Kašelj na hrbtu

Aktualno-politična novica
15. 11. 2019 - 7.15

Pri raziskovanju človeških bolezni si raziskovalci in raziskovalke pogosto pomagajo z živalskimi modeli - torej živalmi, pri katerih je razvoj bolezni zadosti podoben kot pri ljudeh. Najpogosteje uporabljene živali v medicinskih poskusih so miši, vendar kljub temu te pogosto niso primerne za raziskovanje nekaterih bolezni, kot na primer okužb pljuč. Nedavna raziskava, objavljena v Nature Biotechnology, poroča o razvoju mišjih modelov za raziskovanje pljučnih okužb - ravno te so skupaj odgovorne za približno četrtino vseh smrti ljudi.  

Raziskovalci in raziskovalke so z natančnim kirurškim posegom v hrbet - ja, v hrbet - mišk vstavili človeške pljučne matične celice, ki so se razvile v tkivo, podobno pljučem. Ovira, ki so jo morali avtorji in avtorice premostiti, je zavrnitev organa zaradi nekompatibilnosti z mišjim imunskim sistemom. Kot pri večini transplantacij se namreč pogosto pojavi problem, da imunski sistem prepozna novi organ kot tujka v telesu in odreagira nanj s podobno reakcijo kot na bakterijsko okužbo. 

Zaradi tega so avtorji in avtorice raziskave uporabili genetsko spremenjene miške, ki imajo močno oslabljen imunski sistem. Takšne miške se sicer ne morejo braniti pred okužbami, vendar zaradi istega razloga tudi ne zavrnejo presajenega organa. Da pa bi bil razvoj bolezni še bolj primerljiv z okužbo v ljudeh, so v miške vbrizgali človeške krvne celice, med katerimi so tudi imunske celice, ki pa ne reagirajo na presajeno tkivo. 

Kljub nekaterim očitnim razlikam v pljučih - zlasti v njihovi velikosti ter nastanitvi v hrbtu, zaradi česar se pljuča ne prezračujejo - se pljučne okužbe v miših, vsaj preizkušene bakterije in virusi, razvijejo izredno podobno kot pri ljudeh. Ustvarjene frankensteinske miške bodo morale prestati preizkus za vrsto drugih patogenov, da bodo potrjene kot vsestranski model razvoja človeških pljučnih okužb. 

A prvi rezultati kažejo na možnost raziskovanja človeških pljučnih okužb na miškah vsaj za nekatere patogene, kar zna izredno pospešiti razvoj novih zdravil in terapij proti vrsti bolezni.   

 

Zakašljalo se je Arnetu.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness