Kje pa ti kadiš?

Kje pa ti kadiš?

Aktualno-politična novica
8. 5. 2019 - 7.05

V tokratnem Zbritoffu se dotikamo psihološkega koncepta prostorske navezanosti na primeru kadilk. Raziskovalki Sara Parry in Louise Hassan iz Univerze Bangor v Veliki Britaniji sta z intervjuji proučevali, kako se osebe navežejo na kadilski prostor in kaj jim je pri tem pomembno.

Prostorska navezanost oziroma navezanost na prostor - place attachment - je širok fenomen, ki zajema interakcijo osebe s prostorom in čustveno komponento navezanosti. V tej raziskavi je zanimanje usmerjeno v navezanost na več krajev, na kraje oziroma mesta, kamor hodimo kadit. Kje kadimo, pa ni odvisno samo od nas samih, temveč tudi veljavne zakonodaje in družbenih norm o kajenju. Tako se v Sloveniji ne kadi v javnih zaprtih prostorih, lahko pa se v privatnih zaprtih prostorih, uporniško pa tudi v zaprtih javnih prostorih ipd.

Avtorici sta izvedli poglobljene intervjuje s 30 kadilkami različne starosti, spola, zaposlitvenega statusa in bivanjskih okoliščin. Udeleženke so na intervju prinesle fotografije krajev, ki jih povezujejo s kajenjem. To je koristilo kot dodaten dražljaj med intervjujem, pa tudi kot dodaten material za analizo.

Udeleženke so imele večinoma več priljubljenih mest, na katerih pogosto kadijo. Fotografije so, nobeno presenečenje, kazale teraso, kuhinjo in dnevno sobo ter naravo, kot priljubljena mesta so pogosto navedle dom in avto. Izkazalo se je, da je bila kadilkam pomembna skritost in varnost. Deloma zaradi strahu pred družbenim neodobravanjem, deloma zaradi uživanja v miru na čikpavzi.

Na drugi strani se je pokazala socialna komponenta kajenja. Udeleženke raje kadijo na mestih, na katerih se zbere več kadilk, kar jim ponuja večjo sproščenost med sebi enakimi. Na teh mestih je pomemben kolektivni duh in občutek skupnosti. Kadilke se družijo v barih, na skupnih balkonih in v kadilnicah.

Tretja lastnost, ki se je pokazala v intervjujih, je potreba po nadzoru. Ta se povezuje s samoomejevanjem kajenja v določenih prostorih, ker kadilka noče škodovati zdravju nekadilk okrog sebe ali pa jo moti smrad v prostoru in na oblačilih. Kadilke tako notranje sprejemajo hišna pravila, kje se sme in kje se v privatnih prostorih ne sme kaditi. Del teh pravil pa so na drugi strani kadilska mesta, prostori, na katere so navezane. Do teh so zaščitniške in branijo svoj teritorij. Občutek, da ti neko mesto pripada, je povezano tudi z navezanostjo tega kadilskega prostora.

Kaj nam pove ta raziskava? Zares nič takega, česar kadilke ne bi že prej vedele. Kadimo, kjer nam je fajn, pogosto skupaj z drugimi kadilkami. Včasih se odmaknemo, da nas nekadilke ne gledajo grdo. Zdaj smo to tudi znanstveno potrdile in lahko v miru gremo na čikpavzo na svoj čikplac.

Zbritoff je spisala Ana.

 

Vir: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0272494418304134

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness