konji preoblečeni v zebre

konji preoblečeni v zebre

Aktualno-politična novica
27. 2. 2019 - 7.05

Pretekli teden je spletna revija PLOS One objavila raziskavo, ki podaja zanimivo razlago razvoja črtastih vzorcev, značilnih za kožuh zeber. Ti naj bi živalim pomagali pri obrambi pred napadi ektoparazitov, predvsem obadov. Značilni črno-beli zebrasti  vzorec naj bi tako predstavljal kamuflažo, ki te leteče krvosese zmede in jim oteži pristanek na telesu zebre.

V omenjeni študiji je mednarodna skupina znanstvenikov in znanstvenic primerjala napade obadov v skupini zeber, skupini konjev in v skupini konjev, preoblečenih v zebre. V vsaki izmed naštetih skupin so s terenskim opazovanjem ter natančno analizo videoposnetkov ugotavljali število obadov, ki so žival obletavali, kot tudi število tistih, ki so na živali dejansko pristali. Prav tako so spremljali spremembe v hitrosti leta žuželke tik pred pristankom ter vedenje obeh vrst kopitarjev, zeber in konjev, ki pripomore k aktivnemu odganjanju teh zajedalcev.

Ugotovili so, da se število obadov, ki žival obletavajo, med skupinami ne razlikuje. To je bilo pričakovano, saj naj bi ti krvosesi približno lokacijo svoje žrtve določili po vonju, za natančen pristanek pa naj bi se zanašali na vid. In prav pri zavajanju tega naj bi pomembno vlogo igral pisan kožuh zeber. Na to kažejo tudi velike razlike v uspešnosti pristanka na telesu živali, zabeležene v predstavljeni študiji. Uspešnost pristanka je bila veliko manjša, ko so si obadi za svojo žrtev izbrali zebro oziroma konja, katerega telo je prekrivalo pregrinjalo z zebrastim, črno-belim vzorcem.

To je potrdila tudi primerjava hitrosti, ki so jih obadi dosegli tik pred pristankom. Te so bile ob približevanju črtastemu telesu višje kot ob približevanju enobarvnemu. To bi lahko pomenilo, da obadi ne uspejo natančno določiti svoje tarče, če to prekriva črtast vzorec.

Poleg predstavljene vizualne obrambe so zebre v primerjavi s konji tudi bolj učinkovite pri aktivnem odganjanju obadov. To vključuje mahanje z repom, ki je v primerjavi s konji pri zebrah pogostejše, in tek - vedenje, ki ga v omenjeni raziskavi pri konjih niso opazili.

V afriških savanah, kjer zebre prebivajo, so obadi prenašalci bolezni, ki so lahko za zebre usodne. To dejstvo ponuja morebitno razlago za bolj učinkovito obrambo zeber pred napadi krvosesnih žuželk, kot tudi odgovor na vprašanje o vzroku za pojav značilnih vzorcev na telesu zeber.

 

 

 

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.