Mlečna alergenost

Aktualno-politična novica

Izpostavljanje otrok določeni alergeni hrani, ki lahko kasneje v življenju povzroča večje težave, kot so na primer arašidi ali mleko, je že nekaj časa praksa, ki jo priporočajo pediatri. Navkljub vsem študijam se še ne ve, v kolikšni meri naj bi to zares koristilo. Avstralski znanstveniki in znanstvenice so v reviji The Journal of Allergy and Clinical Immunology objavili članek o tem, kako mlečni proteini v mlajši dobi zmanjšajo možnost za nastanek alergije ali preobčutljivosti na mleko v odrasli dobi.

 

V raziskavi so analizirali več kot pet tisoč dvanajstmesečnih dojenčkov, ki so jih mame dojile, hkrati pa so prejemali tudi mlečno formulo na osnovi kravjega mleka - torej mlečne beljakovine, ki bi lahko kasneje predstavljale potencialno alergijo. Starši otrok so izpolnili vprašalnik, v katerem so označili, kako so otroka prehranjevali prve tri mesece. Mlečna formula je morala biti izključno iz kravjih mlečnih beljakovin, ne kozjih ali ovčjih, saj so te manj alergene. Na podlagi rezultatov se je izpostavljenost mleku v prvem tromesečju izkazala za koristno.

 

Za boljše razumevanje razložimo, kaj v znanstvenem svetu pomenita alergija in alergen in kaj intoleranca. Alergija je preobčutljivostna reakcija, ki jo povzročijo imunski mehanizmi, denimo protitelesa. Večino s protitelesi povzročenih alergijskih reakcij posredujejo protitelesa razreda IgE. V tem primeru rečemo, da je alergija povzročena s protitelesi IgE. Alergeni so antigeni, ki povzročajo alergijo. Večina alergenov, ki se veže na protitelesa IgE, so beljakovine.

 

Laktozna intoleranca v nasprotju z alergijo na mleko ni povezana z delovanjem imunskega sistema in nastankom protiteles proti mlečnim beljakovinam. Gre za pomanjkanje laktaze - encima, ki v prebavilih zdravega človeka razgrajuje laktozo oziroma mlečni sladkor na manjše molekule, ki se lahko nato prek črevesne stene absorbirajo v kri. Pri bolnikih z laktozno intoleranco nerazgrajena laktoza zastaja v črevesju, kjer nase veže vodo. Blato zato postane mehkejše, zaradi česar se lahko pojavi driska.

 

Mlečni proteini v mlečnih formulah so ene izmed prvih tujih beljakovin, ki pridejo v dojenčkovo telo. Starši so tako morali svoja opažanja po otrokovem zaužitju mleka zapisati na prej omenjeni vprašalnik. Zabeležiti so morali kožne reakcije, slabost, težave z dihanjem in zatekanje obraza. Vse to so znanstveniki in znanstvenice kasneje uporabili pri definiranju potencialne alergije ali intolerance. V kolikor je prišlo do bruhanja, diareje, prekomernega napenjanja, krvi v blatu ali napihnjenosti, so to definirali kot intoleranco.

 

Na alergije in intoleranco lahko vplivajo še različni dejavniki, kot so na primer država rojstva, prisotnost sester ali bratov, socialno-ekonomski status, spol in pojav kakršnekoli alergije v družinskem drevesu. Poudariti je treba, da je bila študija opazovalna in da so podobne raziskave že izvedli za jajca in arašide ter v njih prišli do zelo podobnih rezultatov.

 

Svojega otroka bo z mlečnimi beljakovinami futrala Jana.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.