Ne monokulturi

Aktualno-politična novica
2. 3. 2020 - 7.05

Ohranjanje in spodbujanje biodiverzitete sta dva izmed ključnih naravovarstvenih ukrepov. Nenehno upadanje globalne biodiverzitete je med znanstveno stroko vzbudilo vprašanje o tveganju, ki ga izumrtje vrst predstavlja za delovanje naravnih ekosistemov in njihovih ekosistemskih storitev. Nedavno so evropski znanstveniki in znanstvenice objavili rezultate raziskave, v kateri so preučevali učinke izgube biodiverzitete na več trofičnih nivojih. Predhodne raziskave so se namreč fokusirale zgolj na vpliv izgube biodiverzitete na posameznih trofičnih nivojih.

Trofični oziroma prehranski nivoji predstavljajo posamezne stopnje kroženja energije znotraj ekosistemov. Tako predstavljajo primarni proizvajalci, kot so zelene rastline, prvi trofični nivo, skozi katerega sončna energija vstopa v ekosistem. Trofični nivoji se nadaljujejo preko rastlinojedih do mesojedih organizmov. V raziskavi so znanstveniki in znanstvenice tako med prvimi skušali zaobjeti parametre vseh trofičnih nivojev travniške biodiverzitete.

Raziskava je bila izvedena v okviru projekta The Jena Experiment, ki traja že od leta 2002 in velja za eno najdlje trajajočih preučevanj biodiverzitete v Evropi. Raziskovalno skupino je tako zanimalo, koliko energije vstopa v preučevane travniške ekosisteme, koliko je v njih ostane v obliki biomase in koliko energije ekosisteme zapušča. V raziskavo so bile vključene rastline, rastlinojedi, vsejedi in mesojedi organizmi, talni mikrobi, odmrl organski material in razkrojevalci.

Rezultati raziskave so pokazali, da je celotna ekosistemska učinkovitost večja na vseh prehranskih nivojih, ko se poveča raznolikost rastlinskih vrst. Izkazalo se je namreč, da ima območje, na katerem raste 60 različnih rastlin, 50 odstotkov večji pretok energije znotraj prehranskega omrežja v primerjavi z monokulturnim nasadom. Raziskava tako podaja pomembno kritiko monokulturnih kmetijskih površin, na katerih bi s sajenjem biotsko bolj raznolikih rastlin lahko doprinesli k boljšemu funkcijskemu delovanju ekosistemov.

Raznolike travnike še bolj spoštuje Sebastjan.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.