Neandertalci v jamah in ribje vonjave

Aktualno-politična novica

Mednarodna raziskovalna skupina v reviji Nature poroča o odkritju zanimivo oblikovanih struktur stalagmitov v jami Bruniquel na jugozahodu Francije. Strukture stalagmitov naj bi neandertalci in neandertalke oblikovali že pred 176 tisoč leti.

V jami Bruniquel so odkrili kar nekaj kosov odtrganih stalagmitov, ki kažejo umetno obdelavo. Poleg tega so bili odtrgani kosi razporejeni v kroglaste oblike, odkrili pa so tudi sledi ostankov ognja. Vse to kaže, da so jamo poseljevali hominini. Drugi raziskovalci in raziskovalke pravijo, da je bolj kot odkritje odtrganih in obdelanih stalagmitov zanimivo dejstvo, da so neandertalci in neandertalke raziskovali temne in globoke jame. Pri tem opozarjajo, da jame verjetno skrivajo še veliko ostankov drugih homininov.

 

Japonski znanstveniki in znanstvenice so v reviji Nature Neuroscience objavili rezultate raziskave, v kateri so podrobneje opisali vlogo hormona prostaglandina pri dvorjenju rib cebric. Samice namreč v času plodnosti sproščajo hormon, ki ga samci zaznajo z vonjem oziroma drugače imenovanim olfaktornim zaznavanjem.

Na podlagi raziskav so ugotovili, da predvideni receptorji za zaznavo prostaglandina pri dvorjenju ne sodelujejo. Hormon namreč zaznavata dva druga specifična olfaktorna receptorja, ki informacijo preneseta v del možganov, odgovoren za vedenja, ki vključujejo dvorjenje.

Pri tem so izvedli poizkus, v katerem so testirali odziv rib brez genov za enega od odkritih olfaktornih receptorjev. Takšni samci rib so se namreč ob dodatku prostaglandina manj posvečali dvorjenju in se manj uspešno drstili. Tako so pri ribah cebricah dokazali pot prenosa hormona od samice, zaznavanja samca preko vonja do povezave z možgani in kasnejšega odziva v procesu dvorjenja.

Stalagmitom sta dvorila Zarja in vajenec Sebastjan.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.